akhirnya penantian ku untuk sambung cuti di kg datang juga.harini last duty kat opis.esok pepagi insya-Allah balik kg sambung cuti sampai 3hb.January ni.
macam biasa tetap bwk balik berapa papers dan bhn2 untuk dibaca dlm menghabiskan proses penulisan papers aku tuh.tp rasanya 2-3 hari kat kg sure tak sentuh paper tu hehehe.
harini cari2 sket bhn kat web, blog2 article2 yg berkaitan.
tiba2 rasa mengantuk dan letih sgt..opis pun sunyi..ramai dah bercuti lagi2 majority staff kat dept aku ni celebrate krismas.mood pun jadi mcm kurang le sket nak buaat2 kerja adusss.

tadi lunch sempat pergi rumah susan kejap jumpa mak ayah dia yg dtg dp canada dan adik dia dp sweden.sembang2 sampai teralit (khusyuk) terlupa dah yg aku kena gi temankan b.fung plak keluar cari barang sket kat carrefour.sedar2 dia dah call.peramah parents dan adik susan rasa mcm dah kenal lama.tak sangka org lain yg sambut krismas, aku plak dpt hadiah dp susan hehehe..dan sudah semestinya juga maple syrup dp mak dia hehehe.dpt lagi hehehe.tadi pun sempat le merasa biskut halia yg terkenal dp sweden dan crepe yg dibuat berinti jem dan walnut then tuang maple syrup kat atas....emm, kak Zeem, teringat kat akak tadi :).nengok kemesraan susan sekeluarga, aku dpt rasa betapa hepinya bila anak2 duk jauh dpt jumpa mak ayah.isk aku tak sabar nak balik kg esok.

Sahabat2, selamat menyambut tahun baru Islam dan omputih. Mohon maaf bebanyak, buka buka buru dan all the best semuanya yer. Selamat bercuti juga pd yg cuti2 Malaysia. Untuk yg bertugas, selamat bertugas. Allah Bless us.

date Thursday, December 24, 2009









Di antara organ2 badan manusia yang terpenting adalah hati.sebagai manusia, seseorang itu ada perasaan marah, kecewa, terluka, tidak puas hati, cemburu,dendam,benci,menyampah,sabar,gembira dan lain2 lagi.setiap org adalah berbeza perwatakannya disebabkan oleh beberapa faktor seperti didikan agama, latar belakang keluarga, cara dibesarkan,pengalaman yang dlalui dan lain2 lagi. ada yang mudah tersinggung, cepat marah,mcm tak kisah sgt apa yg berlaku dan lain2 lagi.semua ini akan memberi impak samada positif ataupun negatif pd diri sendiri dan juga orang sekeliling.perasaan2 di atas selalunya muncul dlm pergaulan seharian dalam keluarga, bersama rakan, di tempat kerja,tempat belajar termasuklah dlm berjiran.

kalau kisah2 di kg seperti rasa tak puas hati ayam2 si polan memakan padi jiran, membuang baja semulajadinya di taman2 rumah jiran,jiran bising dan penting diri tak peduli hak jiran sebelah selalu kita dengar yang melibatkan perasaan2 di atas dan juga boleh membuka pintu perselisihan faham dan pergaduhan.dalam pergaulan seharian dgn rakan2 juga ada yg dah bersahabat melebihi berbelas malah berpuluh tahun dan ada yg membuat keputusan untuk bekerja sebumbung atau membeli rumah bersebelahan tp akhirnya menjadi musuh kerana perasaaan2 di atas.perasaan di atas ada juga melibatkan mulut atau lidah sebagai puncanya. bak kata pepatah melayu "kerana santan, pulut binasa, kerana lidah mulut binasa" (betul ke yer...ingat2 lupa ni).

ada juga yang terasa kecil hati dgn rakan2 lama akhirnya membuat keputusan mendiamkan diri atau menjauhkan diri.saya ada terbaca tulisan dp salah seorang kenalan blogger, rasa terpanggil untuk membaca dan terus membaca coretannya, hati dan perasaan menjadi sejuk dan tenang dgn kata2 nasihat dan kisah hidup manusia yg dicoretkannya.benarlah bnyk yg perlu dilakukan secara istiqamah dlm mendidik hati. antaranya ialah :

*menjaga kehalalan dan kesucian makanan, minuman dan punca rezeki.
*banyak beristhghfar, berzikir, membaca ayat2 al-quran, solat sunat
*banyak berdoa agar Allah memelihara hati kita, tingkah laku kita, moga kita sentiasa dlm Rahmat Allah
*menhagdiri majlis2 ilmu,mendampingi orang2 berilmu dan agama (ulama') dan sahabat2 yang mengingatkan kita tentang kebaikan coretan ini untuk peringatan diri ini juga.

sahabat2 yg ada tips dan pandangan dlm mendidik hati ini, silalah kongsi di sini."dlm diri manusia ini ada seketul daging, jika rosak ia, rosaklah manusia itu, jika baik ia, maka baiklah manusia itu. itulah sekeping hati".
ini bait2 lirik lagu nasyid. terlupa pula tajuknya.dulu selalu dengar ketika belajar dulu, ia berkumandang ketika pogram2 berjalan.

Sekeping hati dibawa berlari
Jauh melalui jalanan sepi
Jalan kebenaran indah terbentang
Di depan matamu para pejuang

Tapi jalan kebenaran
Tak akan selamanya sunyi
Ada ujian yang datang melanda
Ada perangkap menunggu mangsa
Akan kuatkah kaki yang melangkah
Bila disapa duri yang menanti
Akan kaburkah mata yang meratap
Pada debu yang pastikan hinggap

Mengharap senang dalam berjuang
Bagai merindu rembulan di tengah siang
Jalannya tak seindah sentuhan mata
Pangkalnya jauh hujungnya belum tiba
* hidup ini satu perjuangan, dalam kehidupan kita harus terus berjuang termasuk berjuang dgn nafsu dan sikap diri sendiri.moga kita tergolong dalam golongan orang yang berjaya di dunia dan Akhirat. Amiin.

date Monday, December 21, 2009

face book kalau diterjemahkan ke dlm B.M boleh la kut dikatakan muka buku bak kata2 si bomoh dlm salah satu siri sitkom kat tv tu.aku rasa ramai je rakyat malaysia tak kira peringkat umur ada face book ni.aku ni mmg takde at the moment.boleh dikatakan setiap hari aku akan dpt email dp shbt2, stndts, ex students malah strangers yg menjemput aku utk join face book.
aku hargai jenputan itu tetapi maaflah mmg tak dpt nak aku tunaikan?sebab?inilah yg ditanyakan oleh shbt2 dan studnts aku...ada yg email melebihi 10 kali tapi aku tak pernah terima atau reply utk join face book ini. boleh dikatakan ramai shbt2 aku dpt menjejak kasih melalui face book. beberapa bulan yg lalu, salah sorang shbt telah memberitahu shbt2 lama bertanyakan aku dan meminta aku join face bok. aku ckp aku masih tak berminat nak join dan silalah hubungi aku di ym, email ataupun blog ataupun beri ym dan email address mereka pd aku.hasilnya dptlah aku contact dgn beberapa org shbt lama.

hari ni aku buka email...ada lagi beberapa undangan dan kali ni aku rasa rindu sgt kat kwn2 ni dan teruja sbb nampak wajah mereka yg dah berpuluh thn dan berbelas thn tak jumpa.Tak sangka Yon pun ada kat situ, Fizah..... aku nampak gmbr hang grad..wah dah abis ye PHD hang tu.Dah balik Malaysia ke? Melihat gmbr2 ini, hati ni tertarik2 juga untuk join face book....tapi nampaknya aku masih belum boleh join..kenape yer? hehehe....entahlah tp mmg aku tanak join dan tak rasa nak join...so shbt2 yg dpt hubungi aku silalah ke sini yer...shbt2 yg mengenali shbt2 yg lain beritahulah tentang blog aku or email aku kat depa yer.sorry bebanyak yer.

date Monday, December 7, 2009







Majulah sukan untuk rakyat?
Ni adalah sebahagian dp acara tahunan di Feroe Island, Denmark di mana
Calderon Dolphins dibunuh oleh manusia beramai2 (manusia pun ramai, dolphin pun banyak terkorban).
"This happens every year in Feroe Island in Denmark . In this slaughter the main participants are young teens.To show that they are adults and mature.... They(the dolphines) don’t die instantly; they are cut 1, 2 or 3 times with thick hocks. And at that time the dolphins produce a grim extremely compatible with the cry of a new born child".

date Friday, December 4, 2009

A WOMAN SHOULD HAVE... enough money within her control to move out, rent a place of her own, even if she never wants to or needs to...

A WOMAN SHOULD HAVE ... something perfect to wear whether the employer, or date of her dreams wants to see her in an hour...

A WOMAN SHOULD HAVE ... a past juicy enough that she's looking forward to re-telling it in her old age....

A WOMAN SHOULD HAVE ... one friend who always makes her laugh.... and one who lets her cry...

A WOMEN SHOULD HAVE... a feeling of control over her destiny....

EVERY WOMAN SHOULD KNOW... how to fall in love without losing herself..


EVERY WOMAN SHOULD KNOW... how to quit a job, break up with a lover, and confront a friend without; ruining the friendship...

EVERY WOMAN SHOULD KNOW... when to try harder... and WHEN TO WALK AWAY...

EVERY WOMAN SHOULD KNOW... that she can't change the length of her calves, the width of her hips, or the nature of her parents..

EVERY WOMAN SHOULD KNOW... that her childhood may not have been perfect...but its over...

EVERY WOMAN SHOULD KNOW...what she would and wouldn't do for love or more...

EVERY WOMAN SHOULD KNOW... how to live alone.... even if she doesn't like it...

EVERY WOMAN SHOULD KNOW.. whom she can trust, whom she can't, and why she shoul dn't take it personally

EVERY WOMAN SHOULD KNOW... where to go... be it to her best friend's kitchen table... or a charming inn in the woods... when her soul needs soothing

EVERY WOMAN SHOULD KNOW.. . what she can and can't accomplish in a day .... a month...and a year...

*******************************
Tq Iza for this email.

date Wednesday, December 2, 2009

BUAT YANG TERSAYANG....

saya suka...
Saya suka sangat tengok jari-jemari teman wanita saya, cantik betul. Sungguh! Sampai saya takut nak pegang. bukan takut jari-jemarinya patah, tapi takut nanti jemari-jemari kami tidak boleh saling bantu-membantu di suatu hari yang amat dasyat di hadapan Yang Maha Esa.

Saya suka sangat tengok rambutnya. Cantik betulsungguh! Sebab itu saya belikan dia tudung. Bukanya cemburu orang lain tengok, bukan! Tapi sebab saya mahu rambutnya sentiasa ditutup macam dalam iklan dot dot dot itu sampai bila-bilatakut nanti dibakar dek api neraka, di suatu hari yang amat dahsyat di hadapan yang Maha Pencipta!

Saya suka sangat tengok body teman wanita saya solid betul. Sungguh! Sebab itu saya belikan dia telengkung supaya masa 'dating dengan Kekasih dia Yang Utama, dia jaaaaaaauh lebih cantik dan berseri menghadap-Nya. Saya pun tumpang dapat pahala syoknya!

Saya sedih...
Saya sedih sangat bila tengok teman wanita saya tidak tidur, tidak makan sebab rindukan saya. Saya pun macam itu juga. Si dia tanya, 'Apa ubatnya, bang?' saya pun bagi dia al-Quran sebagai penenang jiwasemoga dia cintakan-Nya lebih daripada saya.

Saya sedih tengok dia selalu pesan macam- macam; "Makan, minum, jaga diri, pandu kereta elok-eloknanti awak sakit saya juga yang susah hatibla bla bla bla." Tapi bila tengok wayang sama-sama, terlepas Asar dan Maghrib begitu sahaja, dia tidak kata apa pun. Aduuuuh berdosanya saya!

Saya memang sayang sangat pada dia. Saya mahu jumpa dia, bersama dia, cinta secinta-cintanya. Cinta yang abadi di dunia dan berkasih sayang di akhirat, ber'dating'di syurga kerana di situlah tempat yang kekal selama-lamanya. Doakan kami saling ingat-mengingati, insaf-menginsafi. Ya Allah, ampunkanlah kami semoga kami dapat kekal bersama selama-lamanya, di syurga nanti. Amin.

***************************
Tq so much Iza for this e-mail. :)

date Friday, November 20, 2009



Perit ibu dukung anak ke sekolah setiap hari berbaloi.

SITI NORFARAH didukung ibunya, Norhaida untuk diletakkan di atas motosikal di Besut, Terengganu semalam.
BESUT - Kecekalan seorang ibu yang sanggup mendukung anaknya yang cacat ke sekolah setiap hari sejak enam tahun lalu tidak sia-sia apabila anak sulungnya itu memperoleh 5A dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) semalam.
Walaupun cacat kerana menghidap penyakit Osteogenesis Imperfecta iaitu sejenis penyakit kerapuhan tulang, Siti Norfarah Hanim, 12, tidak mudah mengalah hingga akhirnya mencipta kejayaan itu.
Siti Norfarah adalah antara 40 orang pelajar Sekolah Kebangsan Tengku Mahmud II di sini yang mendapat 5A dan diraikan dalam satu majlis di sekolah itu.
Ketika nama Siti Norfarah diumumkan untuk ke pentas bagi mengambil slip keputusan, dia bersama ibunya, Norhaida Harun, 38, dilihat berlinangan air mata kegembiraan.
Bagi Norhaida, hanya pelajaran yang mampu diberikan kepada anaknya itu memandangkan dirinya tidak mampu untuk menyediakan harta yang banyak untuk kehidupan pada masa depan.
Katanya, setiap pagi sebelum ke sekolah, Siti Norfarah akan dibekalkan dengan sedikit makanan kerana tidak mampu berjalan ke kantin dan dia bernasib baik kerana seorang rakan sekelasnya, Nurul Alia Rosdi secara sukarela membantu anaknya semasa di dalam kelas.
Sementara itu, di Pasir Mas, Kelantan, Muhammad Nabil Mohd. Nasir, 12, yang mengalami kecacatan pada kaki kiri dan kedua-dua tangannya sejak dilahirkan turut berjaya meraih 5A dalam UPSR.
"Ini hadiah untuk ibu saya yang bersusah payah mendukung saya ketika menghantar dan mengambil saya sekolah setiap hari," katanya yang belajar di Sekolah Kebangsaan (SK) Othman Talib 1, Pasir Mas.

********************************
moga Rahmat Allah sentiasa bersama ibu ini dalam mendidik anak2nya dan juga keluarganya.moga anak ini menjadi seorang insan yang berjaya di dunia dan akhirat.

date

Amah didakwa larikan budak 2 tahun
Oleh HAIRULAZIM MAHMUDazim.mahmud@kosmo.com.my
HASLINDA bersama anaknya, Siti Nurdiana yang dipercayai dilarikan pembantu rumahnya semalam.
SHAH ALAM - Sepasang suami isteri warga asing yang telah menetap di negara ini selama 10 tahun tidak menyangka pembantu rumah mereka berusia 50 tahun tergamak melarikan puteri tunggal mereka, Siti Nurdiana Aung Soe berumur 2 tahun.
Aung Soe atau Abu Hussin, 38, warga Myanmar dan isteri, Haslinda Damanik, 35, warga Indonesia, terkejut apabila mendapati amahnya dikenali sebagai Suparmi dan anaknya tiada di rumah sebaik pulang dari kerja kira-kira pukul 7.30 malam semalam.
Mereka berdua bekerja sebagai tukang masak di sebuah syarikat katering di Glenmarie di sini.
Menurut Aung Soe, pintu rumahnya di Pangsapuri Brunsfields Riverview di Seksyen 13 di sini berkunci dan sebaik masuk, keadaan bilik didapati bersepah.
"Saya rasa tak sedap hati bila melihat keadaan rumah yang gelap sebaik pulang dari tempat kerja.
"Saya percaya Suparmi keluar bersama anak saya pada waktu tengah hari mengikut maklumat seorang peniaga di tingkat bawah," ceritanya.
Aung Soe bercakap kepada pemberita selepas membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Shah Alam di sini malam semalam.
Aung Soe memberitahu, pembantu rumahnya itu mula bekerja dengannya September lalu dengan gaji RM400 sebulan dan hubungan mereka sangat rapat selain Suparmi tidak diberi kerja yang berat.
"Isteri saya sejak tadi asyik menangis tak berhenti-henti, saya harap dia pulangkan anak saya. Anak saya, kami tak pernah buat salah kepada dia," katanya sambil berharap segera menemui anak tunggalnya itu.

*******************************
emmm...........................................
moga kanak2 ni berada dlm perlindungan Allah dan kembali ke pangkuan ibu bapa tercinta. Amiin.

*******************************
update info terkini. Alhamdulillah dah selamat kembali ke pangkuan ibu bapanya.

date Wednesday, November 18, 2009


Berdoalah kpd Allah sentiasa... moga diberi Hidayah, ketetapan Iman, ketenangan dan kejayaan di dunia dan di akhirat. Aamiin.

Lakukan kerja seikhlas hati


Jadilah diri sendiri dan berbanga dgn kemampuan diri (bukan ke tahap takbur pulak tau)


Mandi setiap hari, jangan malas mandi tau


Amalkan gaya hidup sihat, jangan bahayakan kesihatan

Kawal berat badan anda, jangan terlebih makan..huhuhu....aku rsa mcm dah comel mcm ni dah

Jangan membahayakan diri atau menzalimi diri...lahai kat situ dia tidur

Tonjolkan diri dgn penampilan yg kemas..sesekali bergaya apa salahnya (kata e-mail ni la)

Dapatkan rehat dan tidur yang berkualiti....bestnyer nengok dia tidur

Senyumlah selalu...ia boleh menenangkan jiwa dan juga sebagai sedekah
Rancangkanlah apa yg hendak dilakukan dan tetapkan matlamat

Motivasi Diri.
Kita memerlukan sesuatu yang boleh menjadi daya pendorong atau motivasi untuk melakukan sesuatu pekerjaan.
Kalau pelajar yang ingin berjaya tentu memerlukan motivasi diri untuk mencapai kejayaan.
Bagi seorang pekerja pula, tentu memerlukan motivasi untuk melakukan pekerjaan dengan baik...tambahan pula perlu melakukan kerja yang sama setiap hari. Tentu bosan akan muncul jua di dalam hati.
Di atas adalah beberapa tips yang boleh kita praktikkan untuk motivasi diri.
p/s : tq Has for this nice email.

date Friday, November 13, 2009

ni petikan dp email yg aku dpt dp sorang shbt pagi ni:

ONIONS.
In 1919 when the flu killed 40 million people there was this Doctor that visited the many farmers to see if he could help them combat the flu. Many of the farmers and their family had contracted it and many died. The doctor came upon this one farmer and to his surprise, everyone was very healthy. When the doctor asked what the farmer was doing that was different the wife replied that she had placed an unpeeled onion in a dish in the rooms of the home, (probably only two rooms back then). The doctor couldn't believe it and asked if he could have one of the onions and place it under the microscope. She gave him one and when he did this, he did find the flu virus in the onion. It obviously absorbed the bacteria, therefore, keeping the family healthy.

Now, I heard this story from my hairdresser in AZ. She said that several years ago many of her employees were coming down with the flu and so were many of her customers. The next year she placed several bowls with onions around in her shop. To her surprise, none of her staff got sick. It must work...(And no, she is not in the onion business.) The moral of the story is, buy some onions and place them in bowls around your home. If you work at a desk, place one or two in your office or under your desk or even on top somewhere. Try it and see what happens. We did it last year and we never got the flu.

If this helps you and your loved ones from getting sick, all the better. If you do get the flu, it just might be a mild case..Whatever, what have you to lose? Just a few bucks on onions.Now there is a P. S. to this for I sent it to a friend in Oregon who regularly contributes material to me on health issues. She replied with this most interesting experience about onions:

Weldon,thanks for the reminder. I don't know about the farmers story...but, I do know that I contacted pneumonia and needless to say I was very ill...I came across an article that said to cut both ends off an onion put one end on a fork and then place the forked end into an empty jar...placing the jar next to the sick patient at night. It said the onion would be black in the morning from the germs...sure enough it happened just like that...the onion was a mess and I began to feel better. Another thing I read in the article was that onions and garlic placed around the room saved many from the black plague years ago. They have powerful antibacterial, antiseptic properties.

***************************
agaknye cara ni boleh dicuba kut dlm menangani flu H1N1 nih.
setahu aku bawang merah,bwg besar an bwg putih mmg digunakan sebgai ramuan sup ayam dicampur dgn halia baik di minum oleh orang yg selsema atau demam.

date Thursday, November 12, 2009

NEGARA
Dua daripada pelajar ponteng perhimpunan sekolah gadai nyawa
Oleh FAIZAL NAZARUDDINfaizal.nazaruddin@kosmo.com.my
Bulatan menunjukkan lokasi tempat pelajar yang cedera parah ditemui selepas terjun dari tingkat tiga bangunan Sekolah Menengah Kebangsaan Perlis di Kangar semalam.
KANGAR - Dua daripada empat pelajar yang ponteng perhimpunan pagi di sekolah mereka di sini semalam nekad terjun dari tingkat tiga bangunan sekolah tersebut menyebabkan seorang daripada mereka patah kaki kiri dan hidung berdarah.
Bagaimanapun, seorang lagi rakan mereka yang terjun tidak cedera malah dapat melarikan diri sebelum pelajar itu ditahan oleh guru.
Kejadian tersebut berlaku pada pukul 8 pagi di Sekolah Menengah Kebangsaan Perlis di sini.
Empat pelajar dari tingkatan empat itu dipercayai sengaja melepak di dalam kelas mereka kerana enggan hadir ke perhimpunan.
Bagaimanapun, dua daripada empat pelajar yang melepak itu dikatakan terkejut apabila ternampak kehadiran seorang guru yang membuat pemeriksaan secara mengejut di dalam kelas itu.
"Melihat kelibat guru itu, dua daripada mereka berlari ke beranda sekolah dan terus terjun ke padang rumput sekolah itu," kata satu sumber di sekolah itu.
Bagaimanapun, dua lagi pelajar itu tidak buat apa-apa.
Ekoran tindakan dua pelajar itu, seorang pelajar yang badannya agak gempal cedera teruk dengan kaki kiri patah dan hidung berdarah akibat terjatuh dari ketinggian 12 meter.

***************************
emm...

date Wednesday, November 11, 2009

...

Ditikam kerana mahu bercerai
Oleh SHAH NIZAM OMAR shahnizam.omar@kosmo.com.my
ORANG ramai bertumpu di rumah Zabedah yang mati dibunuh di Kampung Kuala Sungai, Alor Setar semalam.
ALOR SETAR - Keengganan seorang isteri untuk berbaik-baik semula dengan suaminya setelah tidak tinggal bersama sejak dua bulan lalu membawa maut kepada wanita itu.
Dalam kejadian pada pukul 1 petang di Kampung Kuala Sungai, Mukim Kubang Rotan di sini semalam, Zabedah Ali, 73, mati terkena tikaman oleh lelaki dipercayai suaminya sendiri di pekarangan rumah mangsa.
Mangsa ditikam dengan pisau selepas suaminya yang berusia 75 tahun gagal memujuk isterinya untuk tidak bercerai.
Bapa saudara Zabedah, Mustafa Ahmad, 80, yang menyaksikan kejadian itu berkata, dalam proses memujuk mangsa, tercetus perang mulut di antara pasangan suami isteri itu.
"Suspek ada kata, dia mahu ajak Zabedah mati bersama. Selepas gagal pujuk Zabedah, ketika suspek mahu bersalam dengan Zabedah dia terus menikam di sebelah kiri perut Zabedah guna pisau," kata beliau ketika ditemui di sini semalam.
Menurut Mustafa, pisau tersebut dipercayai dibawa oleh suspek dari rumahnya di Kuala Kedah.
Mustafa memberitahu, selepas menikam mangsa, suspek cuba melarikan diri namun anak tiri Zabedah yang berada di tempat kejadian mengejarnya dan menahan lelaki itu.

*****************************
Masya Allah.

date Tuesday, November 10, 2009

Khamis lepas Ina dtg bermalam di umah aku selepas habis kursus dia kat Shah Alam.lepas makan masing2 nampaknye keletihan, berbual2 kejap je lepas solat tu masing2 dah dibuai mimpi.esok paginya Ina sempat hantar aku ke opis sebelum bergerak ke UIA. sempat le jugak aku merasa naik keta baru dia tuh :). Ptg tu aku dpt call dp Ina katanya kak su menjemput makan mlm kat umah dia di Puncak Alam. Maka lepas isyak aku pun tunggu Ina kat dpn Piramid dan bergerak ke sana naik teksi.Nampaknya Ina tak berani nak drive kat kl ni selepas dah bertahun dia tinggal tempat ni.Sampai di Klang Sentral (lamanya aku tak ke kelang), ni firt time aku kat stesyen bas yg baru la bagi aku, abg din dtg amik kami. Sampai di umah, Kak su dah pun menyajikan makanan emm..tq kak su bnyknye makanan.Sampai tertidur dah farah menunggu kami. cadangnya esok pagi2 tuh aku akan balik ke sunway dan ina akan ke UIA pack barang2 dia sebelum bertolak balik ke Ganu.Rupenye plan dah jadi lain.

Lepas breakfast kat umah kak Su, kami singgah ke umah kak Ani (kakak kak Su) untuk bertanyakan khabar. Kak ani yang kehilangan anak tunggalnya dlm kemalangan bulan lepas kelihatan ceria menerima kedatangan kami.Kak ani pun dah kelihatan sihat berbanding masa lawat beliau di hospital dulu. Dalam berbual2 tuh kak ani menunjukkan gambar Asyraf ketika membuat umrah sebulan sebelum kemalangan tu berlaku.Sayu aku rasa bila kak Ani mula mengeluarkan air mata bila menceritakan orang yg terlibat dlm terjadinya kemalangan ni tak ada pun dtg atau contact bertanyakan khabar.Kereta ni telah keluar simpang tanpa memberi isyarat dan masuk ke tengah jalan dan bertembung dgn lori. Then, lori ini mengelak dan berlanggar dgn kereta yg dipandu Asyraf. Sebelum pulang, kak Ani sempat berpesan supaya aku dan ina rajin2 ke umah dia. Dapat merasai perasaan kak Ani skg ni. Kemudian dlm perjalanan pulang sempat kami singgah di Alam Sentral, makan, solat, makan lagi, solat, jalan2 cuma tak tidur situ je hehehe.Aku ni selama ni lalu je dpn tu, ni baru 1st time masuk dlm Alam Sentral ni. Kalau PKNS tu dah beberapa kali gak le aku pi.Lepas isyak, kak su dan abg din hantar aku balik umah. Tq kak su dan abg din. Rasa letih tapi happy bila dpt jumpa shbt2 yg dah lama tak bertemu, sembang2 berkongsi cerita. Nampaknye aku kena bnyk bersosial skg ni hehehe.Bersosial bg aku ialah jumpa kwn2 makan2 lepak2 :).

p/s: sempat la aku dibawa jalan2 kat Puncak Alam tu...walau rasa jauh sgt nak ke situ tp ada rasa damai dlm kwsn perumahan tu. sempat le jugak masuk kampus baru UITM di Puncak Alam tu, masih baru dan bestnye ada bangunan kaler purple hehee. Moga dapat bertemu lagi dgn shbt2.

date Monday, November 9, 2009

sembang pagi jumaat....
alhamdulillah `musyawarah'..
itu yang terbaik...teruskan usaha ini.

date Friday, November 6, 2009

Cermin mata terjemah perkataan dicipta
DUA pekerja syarikat NEC menguji cermin mata terjemahan di Tokyo semalam.

TOKYO - Syarikat NEC akan menjual cermin mata tanpa kanta yang berfungsi menterjemahkan perkataan dalam bahasa Inggeris kepada bahasa Jepun pada tahun depan.
Cermin mata yang direka dengan dilengkapi komputer itu akan menyediakan sarikata seperti drama televisyen atau filem semasa perbualan antara dua orang yang memakainya.
"Anda akan dapat memastikan perbualan itu berjalan dengan lancar," kata seorang pegawai pemasaran syarikat itu, Takayuku Omino semalam.
Setiap perkataan pengguna akan dirakamkan oleh mikrofon sebelum diterjemahkan dan disiarkan pada cermin mata penggunanya.
Satu sistem cermin mata yang diberi nama Tele Scouter itu dijual pada harga AS$83,300 (RM285,094). - AFP

**************************
macam2 jepun ni yer.

date

dalam kehidupan akhir zaman ini ada ketika kekeliruan itu muncul.
apa yg hak dan yg batil?adakah ia menjadi hak kerana ditentukan sesuatu sistem itu,sekumpulan manusia yang berkuasa atau mereka yang mempunyai penyokongnya ataupun kerana ia sudah sebati dlm sesuatu masyarakat itu.

moga kekeliruan itu dpt diselesaikan dgn kebenaran, moga kekusutan itu dpt dirungkai.
kita adalah berbeza kerana beberapa sebab, perbezaan fikrah,pendidikan,pengalaman hidup dan lain2.aku setuju jika sesuatu yg mungkar itu diperbetulkan.namun perlu juga melihat sesuatu keadaan itu waktunya, orangnya, kesnya ...setiap kes yg berbeza maybe perlu juga cara yg berbeza mengikut relevan nya. bukan untuk mendiskriminasikan sesuatu isu itu tetapi blanket method bukanlah sesuatu method yg sesuai untuk semua lapisan dan kumpulan manusia untuk sesuatu isu itu.

sejak 2-3 hari ni ada beberapa isu yg menggemparkan Malaya ini dan juga yang digemparkan.
moga isu yg melibatkan aqidah,kebenaran,apa itu hak dan batil dpt diselesaikan dgn baik.
bagi aku, perbezaan fikrah ini dpt membawa keburukan kpd umat Islam juga jika ia tak diselesaikan dgn bijak.namun aku serah pd mereka yg arif untuk membantu merungkai kekusutan ini.moga kita masih tahu apa itu hak dan batil.moga kita dlm proses mencari kebenaran dan mendapatkannya dan menyebarkannya secara ikhlas dan buanglah sifat ujub pd diri sendiri jika ada.kadangkala apabila merasakan kita berilmu ( tak kiralah siapa pun kita) kita terlupa menghalusi cara2 yg sepatutnya dalam `mengilmukan' insan lain jika kita berpendapat insan itu kurang ilmunya.mmg lumrah manusia ada membuat kesilapan.namun jgnlah kesilapan itu akan membawa kpd perpecahan umat islam itu sendiri.

moga kita semua tak kira apa saja jawatan kita, position kita, tahap pendidikan kita, latarbelakang keluarga dlln, kita akan cuba sedaya upaya menjalankan amanah Allah sebagai dai' itu.kadangkala isu yg di`panaskan' di kaca tv dan dada akhbar membuat kita seakan terlupa sebentar pd isu2 yg sudah lama bertapak dan menantikan usaha kita dlm menyelesaikannya samada cara drastik ataupun secara berperingkat yg bermula dp rumah dan dgn org yg dekat dan hampir dgn kita; aqidah anak muda2, aqidah org yg tak berapa muda, pelbagai masalah dan dilema dlm msyrkt kita dan lain2 lagi.kadangkala akal yg bijak tak mampu juga menyelesaikan sesuatu perkara dgn bijaksana.

aku melihat ibarat sebatang pokok yang berbunga rendang, bunga dan buah yg dipuja dan menjadi harapan kpd penanam dan ahli keluarganya.apabila bunga yg kembang layu, buah dipetik org lain atau gugur ke bumi sebelum ranum, membuat si penanam itu marah, dan kecewa.namun mungkin akar2 pokok yg halus juga bermasalah, sedang sakit di dalam tanah untuk sekian lama.

date Wednesday, November 4, 2009

Kes saman pecat ketua kampung
Oleh KUMARA SABAPATTYkumara.sabapatty@kosmo.com,.my
Sebahagian daripada ketua kampung yang hadir pada perbicaraan kes saman terhadap kerajaan negeri Perak di Mahkamah Tinggi Ipoh semalam.
IPOH - Mahkamah Tinggi Ipoh menetapkan 1 Disember depan sebagai tarikh keputusan kes saman pemecatan 817 ketua kampung oleh kerajaan negeri Perak.
Pesuruhjaya Kehakiman, Ridwan Ibrahim menetapkan tarikh itu setelah mendengar hujah kedua-dua belah pihak.
Penasihat Undang-Undang Negeri Perak, Datuk Kamal Md. Shahid dalam hujahnya menjelaskan bahawa jawatan ketua kampung dilantik atas budi bicara Menteri Besar bukan seperti penjawat awam yang kekal dalam jawatan.
Katanya, pemecatan ketua kampung itu juga dibuat mengikut Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri yang berhak menamatkan perkhidmatan ketua kampung.
"Ketua Kampung tersebut dilantik semasa pemerintahan kerajaan Pakatan Rakyat (PR) dan mereka tidak terikat dengan kaedah pelantikan ketua kampung yang dibuat secara pemilihan orang ramai semasa pemerintahan kerajaan itu," katanya.
Tambah beliau, kerajaan negeri membatalkan pelantikan ketua kampung tersebut kerana ia tidak kekal setelah berlaku perubahan dalam pemerintahan kerajaan negeri yang diambil alih Barisan Nasional (BN).
Dalam pada itu, Mohd. Yunus Ali yang mewakili ketua-ketua kampung selaku plaintif dalam hujahnya mendakwa responden telah mungkir janji dalam pelantikan mereka kerana pemecatan itu bertentangan dengan undang-undang.

*********************
emmm......jawatan pun ikut parti yer.apa sebenarnya jawtan tu diadakan?untuk berkhidmat tuk rakyat kan?so apa kaitan parti di sini?

date

wanita...
isu semasa...
kenapa wanita?
sebab mungkin wanita dikatakan dah melebihi jumlah lelaki
betul ke?
isu semasa...isu apa tu?
rasanya apa saja boleh jadi isu dan dijadikan isu walaupun tak berapa nak jadi isu.
wanita dulu2 tak sama dgn wanita kini.ye ke?sebab?
wanita di Malaysia bnyk kemudahan untuk mendapat pendidikan.sudah pasti kan?
namun ramaikah yg mengambil peluang ini?walaupun ada yg mengatakan ramai wanita kini
di institusi pengajian tinggi melebihi lelaki.
ye ke?ataupun untuk jabatan dan subjek yg tertentu?
wanita kini dah lebih maju kan?
dah lebih berjaya kan?segi apa tu yer?
banyak ruang dan peluang untuk berjaya kan?
lebih berdikari kan?
jadi apa masalah dan yg dijadikan masalah di sini?
ada yang ingin benar2 memperjuangkan hak wanita di Malaysia.
tertindaskah wanita di bumi Malaya alaf 21 ini?
oleh siapa?keluarga, suami,masyarakat, sistem atau apa?

yang pastinya bak kata pepatah hang tuah `tak ilang wanita melayu di dunia' huhuhu.maaf aku tambah perkataan ini.
kenapa isu wanita yg aku pilih?sebab aku pun wanita?errr aku bukan nak perjuangkan feminisma ya.cuma cuba melihat apa sebenarnya yg kekurangan di sini.
teringat apa yg dibaca dan yg didengar mengenai apa yg berlaku di negara2 Islam yg lain.rasanya patut bersyukur menjadi wanita di bumi Malaya ini walaupun ada ketika ada perasaan tidak puas hati dlm diri seseorang itu.
bagiku masih ada yg buat aku berfikir bila terbaca,terpandang statistik sesuatu isu itu yg melibatkan wanita di bumi Malaya yg bertuah ini.

wanita seperti Fatimah az-Zahra, puteri kesayangan Rosulullah,
tun Fatimah kebanggaan hikayat sejarah Melaka,
adakah ramai wanita seperti itu sekarang ini....

errr.....sahabat2 ada idea tak pasal isu ni...berilah komen ye.hehehe.

date Tuesday, November 3, 2009

PENGARAH JAKIM VS DR MOHD ASRI
(ni aku petik dp satu laman, hidayahnet, aku delete sebhagiannya ..yg mana yg tak perlu takut nanti lebih membuka aib seseorang itu...baik aku delete je.tujuan aku post isu ini bukan nak mengaibkan sesapa tapi untuk kita lihat apa sebenarnya masalah yg kita hadapi skg.....)

Laporan: Semalam Akhbar Utusan melaporkan Dr. Mohd Asri menganggap perbuatan Raja Petra adalah biadap. Bahkan kenyataan asal Dr Asri menyebut sesiapa yang menghina Islam atau bersekongkol dengan orang menghina Islam –secara sedar dan faham apa yang dilakukannya- adalah terkeluar dari akidah Islam dan wajib bersyahadah semula.
Akhbar semalam juga melaporkan beliau berpendapat tindakan JAKIM membuat laporan Polis terhadap Raja Petra sebelum diwujudkan sessi dialog dan penegakkan hujah (iqamah al-hujjah) supaya dibetulkan (jika masih ada ruang) akidah pihak yang dianggap menghina Islam iaitu Raja Petra adalah kurang tepat.
Hari ini Pengarah JAKIM, Dato Wan Muhammad (Utusan 8 Sep. 2008) membuat kenyataan sebagai membantah Dr. Mohd Asri seperti berikut: “Masalahnya beliau kerap tidak hadir dalam muzakarah tetapi beliau lebih senang menghadiri program yang lebih beliau sukai dan berorientasikan hizbiah (kepartian). Jadi sudah tiba masanya mufti tersebut ditakdib (diperadabkan), bimbang nanti dia terbelenggu dengan sifat ujub, rasa pandangannya hebat sehingga ada kecenderungan merendah-rendahkan orang lain”. (klik di sini untuk laporan penuh berita 8 Sep. 2008)

********************************
Ahad November 1, 2009
MEMORANDUM BANTAHAN TERHADAP PELANTIKAN DR. MOHD ASRI ZAINUL ABIDIN SEBAGAI YDP YADIM
Memorandum Kepada Yang di-Pertuan Agong Sultan Mizan Zainal Abidin ibni AlMarhum Sultan Mahmud Al-Muktafi Billah Shah Al-Haj
Bertarikh 12 Oktober 2009.
Diserahkan oleh Persatuan Peguam Syarie Malaysia (PGSM)
Memorandum bagi pihak majoriti umat Islam Malaysia ini dikemukakan kepada Yang di-Pertuan Agong Sultan Mizan Zainal Abidin ibni AlMarhum Sultan Mahmud Al-Muktafi Billah Shah Al-Haj supaya menarik balik pelantikan Dr Mohd Asri Zainal Abidin (Dr Asri) sebagai Yang Di Pertua YADIM.

Alasan Memorandum ini ialah antara lainnya :-
1. NGO-NGO Islam arus perdana yang terlibat dengan Majlis Amal Islami Malaysia (MAIM) kelolaan YADIM sentiasa bekerjasama di dalam menegakkan dakwah Islamiyah di Malaysia. Hanya beberapa NGO kecil sahaja yang dapat menerima idea bahtera perubahan yang cuba dibawa oleh Dr Asri yang seringkali tidak seiring pandangannya dengan sebahagian besar ulamak dan NGO-NGO Islam arus perdana. Kerajaan sepatutnya menghormati kerjasama MAIM di bawah naungan YADIM yang telah dirasmikan oleh Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Yang Di Pertuan Agong. Pelantikan Dr. Asri hanya akan memutuskan tali silaturrahim yang terjalin dan MAIM akan pincang sekiranya Dr Asri menerajui YADIM.

2. Dr Asri yang terpengaruh dengan pandangan dan pendekatan ulamak tertentu juga seringkalibertentangan pandangan dengan para ulamak dan Mufti-Mufti negeri lain. Dalam berhadapan dengan perbezaan pendapat ini, Dr Asri telah mengambil pendekatan berkonfrantasi secara terbuka tanpa menitik beratkan soal adab dan kemaslahatan umat Islam keseluruhannya. Semasa menjawat jawatan Mufti Kerajaan Negeri Perlis beliau kerapkali membelakangkan pandangan Jawatankuasa Mufti peringkat Kebangsaan dan sentiasa lari dari berdialog secara tertutup dan beradab, sebaliknya mencari populariti di media. Keadaan ini akan menyukarkan YADIM dan MAIM untuk bergerak sekiranya tiada hubungan erat dengan Mufti-Mufti.

3. Dr Asri mendakwa dirinya dan pengikut-pengikutnya sebagai ahlu-sunnah tetapi mereka menolak dan tidak mengiktiraf kebanyakan ulamak dan umat Islam lain yang di luar dari lingkungan pengikutnya. Beliau juga tidak mengkitiraf iktikad ahli sunnah wal jamaah dari mazhab-mazhab fiqh seperti Mazhab Shafie, Hanafi, Maliki dan Hanbali bahkan dalam keadaan tertentu menolak hadith yang diriwayat oleh Imam Bukhari.

4. Pendekatan Dr Asri dan para pengikutnya telah mencetuskan berbagai perbalahan di kalangan umat Islam apabila mengkritik berbagai amalan umat Islam di Malaysia kononnya ia tidak mengikut sunnah seperti amalan membaca Yaa Sin pada malam Juma’at, amalan bertalqin, tahlil, doa selamat, seolat hajat, wirid selepas solat. Beliau juga mencerca para ulamak besar seperti Imam Nawawi dan Imam Ghazali yang tidak perlu disebut kehebatan dan keilmuan mereka. Bahkan akibat dan malapetaka yang bakal timbul dari pendekatannya ini amatlah besar sebagaimana yang sedang berlaku di beberapa buah negara Islam. Malapetaka ini sewajarnya dibendung dan bukan disemarakkan lagi.

5. Akibat dari pendekatan ekstrem Dr.Asri dan pengikutnya ini kebanyakan Majlis Agama IslamNegeri-negeri telah menyekat kegiatan pengajian yang dijalankan oleh mereka. Malah beberapa guru agama dan penceramah yang sealiran dengan mereka sedang menghadapi pertuduhan di mahkamah Syariah kerana mengajar tanpa tauliah. Antaranya Dr. Abdullah Yasin yang menghadapi beberapa kes di negeri Selangor.

6. Dr Asri hingga kini mempertikaikan undang-undang jenayah Syariah negara serta mentafsirkannya tidak mengikut peruntukan undang-undang dan hukum syarak yang diterima para Ulamak dan masyarakat Islam. Dengan melantik seorang yang berpandangan dan pendekatan seperti ini, ia akan melenyapkan keyakinan dan kepercayaan umat Islam bukan sahaja kepada YADIM malah kepada kerajaan keseluruhannya atas kegagalan memelihara ajaran dan amalan Islam yang dipegang selama ini.

7. Pendekatan ekstrem Dr.Asri telah mengundang pelbagai akibat dan keresahan di kalangan umatIslam di seluruh Negara khususnya di negeri Perlis. Imam-imam di Perlis yang tidak mendokong aliran Dr Asri telah diketepikan malah baru-baru ini mereka telah ditukarkan atas alasan yang sama (beritaberita sebegini telah tersiar di dalam akhbar-akhbar utama negara). Cercaan beliau dan pengikutnya kepada amalan solat hajat kononnya ia satu bentuk maksiat dalam masjid telah mengundang perbalahandan beberapa kejadian pergaduhan.

8. Sebagai seorang yang terlalu muda serta gagal menghayati budaya adab sopan umat Islam dimalaysia, Dr Asri lebih banyak mengundang kontroversi dan merupakan seorang yang keras, elstrem serta tidak dapat menerima teguran, pandangan dan kritikan orang lain. Majlis-Majlis Agama Islam Negeri-negeri lain selain Perlis, Tokoh-tokoh agama arus perdana termasuk semua para Mufti Negerinegeri (kecuali Perlis) serta tokoh-tokoh seperti Prof.Datuk Dr.Ismail Ibrahim, Tan Sri Syeikh Ghazali Abd Rahman bekas Ketua Pengarah JKSM, Dato’ Hashim b.Yahya bekas Mufti Wilayah Persekutuan, Dato’ Nooh Gadot dan ramai lagi amat tidak senang dengan pendekatan dan pendirian sebegini.

9. Penolakkan oleh sebahagian besar tokoh agama dan umat Islam terhadap pemikiran danpendekatan beliau dalam amalan agama adalah kelemahan besar Dr.Asri dan amat tidak sesuai untuk menerajui sebuah agensi dakwah yang ditunjangi oleh Kerajaan Malaysia. Peribadi yang lebih berhemah dan memahami manhaj dan metodologi dakwah di Malaysia adalah lebih wajar menerajui YADIM. Terdapat ramai lagi tokoh lain yang tidak kontroversi yang datang dari golongan Muslim arus perdana yang boleh dilantik menerajui YADIM dan diterima oleh masyarakat Islam arus perdana.

10. Dr Asri bukan sahaja ditolak oleh majoriti penyokong UMNO, malah beliau juga tidak disenangi oleh penyokong PAS yang merupakan 2 parti umat Islam terbesar. Hanya segelintir dari masyarakat Islam yang berpendirian ekstrem dalam hal furu’ atau perkara cabang yang gembira dengan pemikiran dan pendekatan beliau. Kami bimbang Kerajaan Persekutuan akan disisihkan oleh umat Islam dalam kegiatan keagamaan dan amalan keagamaan yang seragam dan telah sebati di seluruh Negara tidak lagi menjadi arus perdana di masa akan datang, manakala Pihak Berkuasa Agama Negeri mengambil pendekatan berbeza dari Kerajaan Persekutuan.
Diserahkan oleh Persatuan Peguam Syarie Malaysia (PGSM)

*********************
semalam nengok di kaca tv, aku hanya terdiam mendengar Persatuan peguam syarie Malaysia menghantar surat/notis bantahan kpd perlantikan dr ustaz Asri (bekas mufti perlis) seperti yg aku attach kat atas tuh..Mendengar komen Dr. yg selalunya `keras' dan `panas' lagi buat aku terdiam.dari zaman Dr.Asri jadi Mufti Perlis dulu memang tak nafikan pelbagai isu yg berlaku dan diutarakan samada dp pihak beliau ataupun dp pihak lain kpd beliau.di kaca tv smlm, dr. menafikan yg beliau mencerca ulama' seperti Imam Ghazali. Aku teringat masa aku bawa pelajar2 aku ke seminar di masjid jln duta tak lama dulu dgn jemputan seorang shbt, ia membuat aku tersenyum..adalah memorinya yg berkaitan dgn isu ini.aku tak mo komen isu ni kat sini, cuma harap pihak yg tertentu dan terlibat dpt menyelesaikan isu ini dgn baik kerana bnyk lagi isu2 yg berkaitan dgn rakyat umat Islam di Malaysia ni yg perlu diberi penekanan.namun aku serahkan kpd yg arif (aku percaya yg arif, tahu apa yg dilakukan dan perlu dilakukan).

date Monday, November 2, 2009

Brownies.

Ingredients :
100 gms dark chocolate
110 gms butter
225 gms sugar
100 gms walnuts - toasted / can use macadamia's and add chocolate chip if want it to be extra rich
2 large eggs, beaten
50g flour
1/2 tsp baking powder
1 tsp salt

Method :
1. Pre heat the oven to 180C Chop up the chocolate into small pieces and chop the walnuts.
2. Melt the chocolate and butter on a low heat.
3. Mix in the melted butter/chocolate and sugar into a large bowl.
4. Add beaten eggs to the mixture - and beat really fast to ensure eggs don't cook themselves due to heat.
5. In a separate bowl mix the flour with the salt and baking powder, then add to the main mixture.
6. Stir well.
7. Place the mixture onto a baking tray (greased).
8. Bake in the oven for around 30 minutes making sure you do not over cook it. The outside should be crisp with the insides remaining sticky.1
9. Leave for 5 mins to cool, use some icing sugar to dust then cut into squares (optional)

Serves: 15 large pieces / 20 medium ones - not advised to cut them small, they brittle and breakPreparation time: 20 minsCooking time: 30 mins

***********************
emmm...sedapnyer....nak try buat la lepas ni.aku baru je dpt resepi ni dp kwn. dia ni mmg pandai dan suka buat kek dan brownies.dia buat dan bwk masa jamuan haritu mmg sedap betul.aku ada gak nengok resepi dp buku. tp yg ni rasanya lebih antara yg simple.

date


air sungai....nyamannya


gambar orang penan...aku copy and paste je ni(amik dp web)


pembalakan

manusia, kehidupan dan air
Orang Kita...maksudnya ahli kita, geng kita, kumpulan kita..ye tak? Kalau tak silap aku perkataan org kita ni juga diberi kepada Orang Asli oleh pihak berkenaan tak lama dahulu.
Dulu kita digemparkan dgn isu Org Penan yang menentang projek kerajaan yang dikatakan untuk kemajuan dan pembangunan. Aku ingat lagi masa tu zaman pemerintahan Tok Det, org penan ni berpakaian tradisi mereka (bercawat) dtg menentang projek ini.Hingga kini masih lagi isu ini belum settle lagi kan. Baru2 ini (rasanya maybe dah lama perkara ni berlaku) isu2 anak2 dan wanita org Asli yg diperkosa, terkini sekumpulan org asli di johor mengeluh kerana prjek pembangunan kerajaan telah menyebabkan income mereka yg berpunca dp laut dan hasilnya tergugat.

Apa sebenarnya konsep pembangunan yang kita perjuangkan yer?Kata org Penan ini, `Kami tak mahu pembangunan dan cara hidup modern, kami hanya mahu kehidupan kami yang asal, air yg bersih (air sungai)'. Ni aku olah ayat ni berdasarkan apa yg mereka kata. Tahun lepas aku gi conference tentang hak dan undang2 di UM. Salah satu topik yang dibentangkan ialah isu hak memodenkan org Asli ini.Ramai juga pembentang yang menyentuh isu ini. Salah sorang dp mereka berkongsi cerita mengenai apa yg ketua org Penan ckp. Betul juge apa yg dikatakan tu `kalaulah apa saja kamu nak bayar kami, setiap inci tanah Malaya (ni ayat aku hehehe) ini perlu dibayar kerana datuk nenek kami adalah yg terawal menetap di bumi ini dan berpindah dp satu tempat ke tempat yg lain.

Adakah kita perlu membiarkan mereka dgn kehidupan mereka, kerana itulah yg mereka pinta?
Aku ingta lagi masa gi ke tempat org asli di negeri sembilan beberapa bulan lalu, ada antara mereka yg menggunakan hand phone canggih dlln. Mungkin ada yg mahu pembangunan ada yg tidak. Namun apakah konsep pembangunan utk mereka sebenarnya?Education?Bekalan air paip?Teknologi?

Yang aku pasti, hari ni ketiga2 kelas aku gamat dgn telatah mereka yg debate tajuk ini. Aku puas hati depa ni buat kajian dan ready dgn point memasing.Moga perbahasan esok pun sepanas hari ni juga..memandangkan sejuk sgt mcm kat kutub utara dlm bilik debate tuh .Yang penting, apa yg dilihat, didengar akan buat kita berfikir dan bertindak yg positif.
p/s: lamanya tak bercuti2 gi tempat yang berair terjun dan sungai nih.teringat zaman kanak2 dulu, time balik kg belakang umah arwah tokwan belah abah ada sungai belakang umah.tenang dan release tension nengok air sungai yg jernih dan bersih.teringat juga kpd `keluarga angkat' di gua musang masa aku gi ke perkampungan orang asli dah lebih sepuluh thn yg lalu.emm......

date

kat sini hari2 ujan...Alhamdulillah.Aku plan nak balik dah tapi memandangkan ujan yg lebat so terperangkap le kejap dlm opis ni sambil mencari2 bhn2 utk paper aku tuh.
Alhamdulillah rasa lega sikit bila call tuan penasihat paper ni dan dptkan nasihat dan pandangan beliau untuk bagaimana nak kupas isu yg telah dipilih ni.Isu wanita seperti yg diperjuangkan oleh SIS akan diberi perhatian di sini. Mmg benarlah sesorang tu bila bnyk pengalamannya, nampak kelebihan ilmunya yang dpt membantu lagi2 org yg mcm aku ni baru nak belajar2 menulis, melakar...melukis yg tu kena minta bantuan bro ubi hehehe.nampaknye masih bnyk yg perlu dipelajari,dibaca dan dibuat kajian bagi aku yg mmg kurang sngt ilmunya (malas gak membaca nih hehehe).

sambil2 cari bhn2 dan link yg disarankan oleh penasihat tadi, aku dpt sms dp abah, shbt abah dan mak, suami isteri (pak akub) sakit dan baru balik dp hospital.moga cepat sembuh pak akub dan makcik.terkedu gak dgr berita ni lagi2 dua2 sekali pasangan suami isteri ni jatuh sakit.aku akhir2 ni cepat sgt tersentuh hati dgn kisah2 mcm ni.lagi2 aku ni duk jauh dp mak abah aku dah hampir berbelas2 tahun dah.maka otak ni lebih ligat berfikir tentang apa yg telah difikirkan sebelum ini.moga aku dpt membuat keputusan yg betul dan terbaik nanti.

sahabat2 kalau ada idea dan pandangan tentang masalah dan cabaran wanita kini bolehlah berkongsi dgn aku yer.tq again Kak Ani dan Iman yg bg pandangan untuk tajuk ni.
selamat berehat di ujung minggu semua yer.

p/s: all the best pd shbt2 yg nak amik exam tuh, Shazana,Farah,Acap,Umi,Mai,Yong (anak sedara pupu aku) dan juga pd tuan penasihat. Kak Ani pun nak exam jugak kan nanti.Moga sahabat2 tenang dalam menjawab soalan dan mendapat kejayaan yg cemerlang. Amiin.

date Friday, October 30, 2009


1.Ceramic Workshop


2. `Pottery Workshop'- Aromatherapy burner.

bengkel pottery telah mula kembali.kalau ada shbt2 yg berminat jum le join.
1. Ceramic Workshop - RM45 termasuk bahan2 yang digunakan.
2.`Aromatheraphy burner'. - RM25 - termasuk bahan2 yg digunakan.

Maklumat lanjut untuk dua bengkel ini (boleh pilih salah satu) :
14hb November, 2009 - Sabtu
9.30am - 12.30pm
di Studio B-LG-Sun-U North Building, Sunway University College.

date

"Film 786'' is a movie that Holland has made in which our beloved prophet(S.A.W.W), is made fun of.60 million Muslims can destroy the economy of Holland by taking less than 5 minutes to forward this message so that we can answer Allah Subhana Wa Tala when He asks us what actions did you take when His most beloved(S.A.W.W) was made fun of?
Ni email yg aku dpt dp sahabat di Auckland.
Aku letak di sini untuk tatapan shabat2 mungkin ada shbt yg dah tahu hal ini.

Denmark is Loosing Please don't let this mail stop in your pc.
Assalaam O Alaikum, Great News Hope you all know about the Denmark newspaper who made fun of our holy Prophet PBUH and till now they do not regret... let us make them regret for good....The Danish Ambassador, Prime Minister and Denmark National Channel; all are trying to do something just to stop the boycott by Muslims since last month through which their losses have reached 4 billion Euro. If we continue to boycott Denmark products 7 months more it could reach around 80 billion Euro's loss. Believers do not let this message stop in your PC. Please forward this text to as many Muslims as possible ... Can't u spare 15 minutes in order to spread this message among Muslims ... ASAP? REMEMBER THE PROPHET (SAW) MIGHT ASK YOU ON THE DAY OF JUDGMENT,' WHAT DID YOU DO WHEN THEY MADE FUN OF ME? HOW DID YOU DEFEND ME?' 7-up drink, LEGO, Cadbury chocolates, Hall Chewing gums or any product with barcode no. starting with 57 Please convince all Muslims to circulate this to Muslim ummah to ban Danish made products.

****************************
tq Asiah for the e-mail. Inilah cabaran dan ancaman dp org bukan Islam pd akhir zaman ni. Tak serik2 nak timbulkan masalah dgn umat Islam. Tambah lagi dgn masalah yg ditimbulkan oleh umat Islam sendiri yg seolah2 tak puas hati dgn tuntutan Islam itu sendiri.
Citer tentang aper yer movie ni. Aku cari2 kat internet, ni aku sertakan antara komen pembaca tentang isu ini:

786 is the sum of the Arabic letters of the opening phrase of the Koran.
Note that in Arabic each letter also serves as a number. The film you describe is Fina; 786 may be a code name for it.
The Dutch film Fitna (Arabic: فِتْنَةٌ‎) uses the Koran to explain current world events. Dutch parliamentarian Geert Wilders says his intent was to alert the West of the dangers of the totalitarian ideologies of the Arab-Muslim world.

Fitna shows Arab-Muslim leaders threatening to destroy the freedoms of the West. It also backs up each speech with a verse from the Koran.You can see the film at www.break.com/usercontent/2009/2/Fitna-D…Wilders produced this film because he is alarmed by the growing threat of violence in Islam.
He sees that the West's way of validating every culture as worthy of respect has blinded the West to a movement that wants to destroy it.

In Fitna, he shocks the West into hearing the messages that Arab-Muslim leaders give to their followers.1) Former member of the Analytic Red Cell Unit and best-selling author Brad Thor discusses Fitna with Glenn Beck . http://www.youtube.com/watch?v=JKVbp4k_h…

2) Freedom, Fitna & Islam: Geert Wilders on the Glenn Beck Show Geert Wilders http talks about his film. http://www.youtube.com/watch?v=TqjWvgQN8…--The population in Holland is almost 16.5 million people. Only 13 million are native Dutch. A new phenomenon is the influx of Muslims. Many Dutch feel that that Muslim immigration is disrupting the native Dutch culture. The trend is for Musims hold on to their culture and not learn Dutch ways or language. At this point Muslims make up over 4% of the population. Meanwhile the Dutch are fleeing to countries that have low Muslim populations.

Source(s):
http://plancksconstant.org/blog1/2009/02…www.break.com/usercontent/2009/2/Fitna

date Thursday, October 29, 2009

sahabat2 tentu pernah dan mungkin acap kali menerima e-mail seperti ini (ataupun sms) daripada stranger yang kononnya perlukan bantuan anda dan as a reward anda akan mendapat sejumlah wang..dlm erti kata lain..boleh jadi kayaa rayaaa dgn membantu insan lain yg tidak dikenali.kadang2 isi e-mail itu dlm bahasa inggeris, ada yg dlm B.Malaysia.dlm bahasa2 arab, tamil, mandarin aku lum dpt le lgi.
sila baca isi e-mail ini:

Assalamualaikum.
Saya adalah Nur Fatima Binti Abdullah, seorang rakyat Malaysia yang bekerja di HSBC Bank, Amerika. Saya adalah seorang Pengurus Besar di Bahagian Audit Dalaman.Dengan rasa hormatnya, saya memohon kepada anda untuk menganggap segala isi kandung “mail” ini sebagai amat peribadi dan menghormati integritinya.Atas siasatan terperinci yang hanya saya seorang saja individiu yang mengetahui latar belakang anda, saya dengan ini ingin memberi informasi yang saya tahu anda akan sangat berminat dan cenderung serta berupaya membantu.Saya sedar anda pasti tertanya mengapa anda di pilih untuk segala ini. Oleh itu, saya mohon anda meneliti apa jua yang akan saya bentangkan selanjutnya agar dapat memahaminya..Memandangkan keadaan yang sudah runcing kini, saya ingin meminta bantuan dan kerjasama anda untuk mendapatkan sejumlah wang yang yang telah berada dalam akaun 'dormant' saya sejak tahun 2002 lagi. Wang ini saya perolehi dari Amanah Wasiat , dimana 40% akan di serahkan kepada anda sebaik ianya di sahkan berada dalam akaun pilihan anda. Wang ini berjumlah US$1..5 JUTA. Baki sebanyak 60% lagi adalah milik saya. Kerjasama anda untuk mendapatkan wang warisan ini adalah kerana Pemegang akaun ini yang merupakan seorang Usahawan berbangsa Iraq telah pun meninggal dunia dan beliau tidak meninggalkan seorang waris pun. Informasi ini telah saya dapati ketika saya melakukan tugasan Audit Dalaman ketika itu.Saya tidak di benarkan membuat sebarang tuntutan kerana posisi saya tetapi saya sememangnya boleh membuktikan kepada Bank bahwa saya dalah Pewaris sah kepada wang tersebut.Anda hendaklah bekerjasama dan membantu saya dalam kes ini kerana jika tidak kesemua wang tersebut akan di serahkan kepada Jabatan Perbendaharaan Negara, apabila tiada tuntutan di buat dalam jangka masa yang di berikan.Segala informasi dan langkah-langkah yang perlu di ambil akan saya beri secara terperinci apabila anda cenderung untuk membantu saya.Kepercayaan dan keyakinan lah yang akan membuahkan hasil yang lumayan.. Walau pun jumlah yang diberikan mungkin kecil dari kaca mata anda tetapi ia adalah anugerah yang tidak ternilai dan tidak di sangka. Jika di biarkan ,wang itu akan lupus begitu saja. Keikhlasan anda dalam membantu saya dalam tuntutan ini amat saya hargai dan harapkan di mana kita sama-sama akan memperolehi keuntungan.

**************************
*peghhhh dlm ramai insan kat dunia ni, aku (atau anda) yang terpilih oleh insan ni yg tidak kita kenali...
*mudahnya nak jadi kaya mcm ni...
*liciknya manusia zmn moden ni....
*berhatilah2 kita dgn tektik2 penipuan ni.

Moga Allah lindungi kita dp segala fitnah, penipuan dan musibah. Amiin.

date

didoakan moga Kak Ani dan Kak Melor cepat sembuh yer. Kak Ani mengalami sakit kaki/lutut. Smlm kak Ani baru dpt injection masukan cecair kat Hospital Salam. Katanya selasa depan kak Ani akan dpt rawatan lagi. Kak Ani jangan banyak bergerak yer, moga cepat sembuh dan pastikan lap top sentiasa di sisi hehee.

Kak Melor demam panas minggu lepas. ni tgh campak pulak.Didoakan agar akak cepat sembuh yer.

Hidup kita ni mcm tulah diuji dgn beberapa ujian termasuk dgn kesihatan. Aku ni 2-3 hari lepas tiba2 rasa bengkak sakit gigi/gusi.Ni dah ok dah tapi rasa nak demam pulak.Dah ok rasa nak demam dah rasa lemah bdn pulak.Emmm....dah lama tak exercise nih....jum kita ber-eksesais..majulah sukan untuk negara.

date Wednesday, October 28, 2009


pai berinti ayam emmm nyummmy......






sejak mingu lepas aku duk intai2 blog shbt je, baca cerita, kisah hidup, pengalaman memang menarik.aku nih duk tgh nak fokus untuk menulis beberapa tajuk tapi nampaknye ketandusan idea nak mulakannya.cadangan ada shbt2 beri termasuk penasihat paper ni tp masih tercari2 apakah isi utamanya untuk digarap nanti.sambil cek2 kat internet tuh termasuk le ke web pancing...wah best gak nengok mcm2 resepi ahli2 forum tu kongsikan..jadi lapaqlak hehehe...hilang dah konsenstrasi aku dlm menulis nih.
dlm duk cek2 cari bhn..then dpt panggilan tepon dp sorang staff kat bangi nuh...tanya pasal paper aku huhuhu....aduss....kena email lagi kat dia.kdg2 line tak ok kut...nak email2 pun maleh dah rasa. then dlm kemalasan yg agak maksima ini ...dgn semangat yg maish bersisa untuk melawan kemalasan yg berlipat ganda ini..aku pun terus mencari dan mencari di internet ini..lalu mindaku pun terfikir tentang perjuangan SIS... okeh maka akupun cek le satu persatu kes yg dibangkitkan oleh SIS ini. Maka aku akan bermula dgn cerita dan kisah2 ini untuk paper aku..huhuhu....tuan penasihat....rasanya mcm berat gak paper kali ni untuk ditulis, dilukis dan dicoret.......apa yg benar dan tak benar .....yang disebut dlm al-Quran..yang dipaham dan diguna pakai oleh si cerdik pandai dan yg menggelarkan diri mereka yg tercerdik....dalam `kononya' memeprjuangkan hak bagi sekumpulan manusia dan juga aku perlu kaitkan dgn kisah hidup tamadun manusia yg lalu dlm prsoses pembentukan tamadun manusia yg berterusan.emmm....aku pun tak paham ni hehehhe...okeh la...ni luahan hati seorang yg ketandusan idea ...... go back to that `SIS' stories.......


maka hasilnya dp penyelidikan ini...tadaaaa....nengok gambar pai ayam kat atas tuh. ni resepi dia hehehe.


Pai Berinti Ayam.

Bahan - bahanKulit Pai :


300 gram tepung gandum3

sdm gula halus1/2 sdt garam

175 gram marjerin

1 butir telur

5 sdm air ais

Inti pai :

2 daging dada ayam,

haluskan400 daging lembu cincang

1 bawang besar, cincang dan tumis

3 butir telu

r3 sdm tepung sagu

100 ml susu cair

1 sdt garam

1/2 pala, parut

1 sdm gula pasir

1 sdm daun sup dicincang

150 gram cendawan butang, dicincang1

batang lobak merah, dipotong dadu kecil

5 butir telur rebus, dikupas

Nota : 1 butir telur campur dengan 1 sdm susu cair, kacau sebati.


Cara Membuat :

Siapkan loyang dalam ukuran 20 cm. Kulit : 1. Campur tepung gandum dengan gula halus dan garam, adun rata. 2. Masukkan mentega, adun dengan menggunakan dua buah pisau atau pisau pastri hingga menjadi butiran tepung dan mentega. 3. Masukkan telur, air ais, adun hingga menjadi adunan yang dapat dibentuk. 4. Istirahatkan selama 30 minit dan giling adunan setebal 1 cm, letak didasar dan mengelilingi loyang. Janagn lupa tinggalkan sedikit sisa untuk dijadikan penutup.


5. Panaskan oven dengan suhu 175 darjah Celcius. Isi: 1. Campur semua bahan menjadi satu, daging ayam, daging lembu, bawang besar, telur, tepung sagu, susu cair, garam, pala dan gula pasir, adun rata.2. Tambahkan cendawan, lobak merah, daun sup yang dicincang , adun rata. 3. Tuangkan setengah bagian isian ke dalam loyang, masukkan telur dan tuangkan sisa adunan, tutup dengan sisa kulit dan sapukan dengan telur. 4.Bakar dalam oven selama 30 minit hingga masak, kemudian angkat. 5. Potong menurut selera, lengkapi dengan kentang goreng, mayonnaise, daun salad, tomato. Cadangan hidangan : Dimakan bersama kentang goreng, mayonnaise, daun salad dan tomato . Sajikan hangat.


Selamat mencuba.


**********************

aku copy and paste je resepi pai ni, tqlah pada insan yg menulis menepek resepi nih....nanti nak cubalah buat yg paling simple....rasanya kulit pai ni mcm karipap juge kan cuma dia tmbh telur dlm adunan pastri tuh.

takper..sambil cari bahan kajian, sambil cari resepi hahaha....sah2 aku lapar dp semalam lagik nih huhuhu.

date Tuesday, October 27, 2009


Mufti Rusia komen ayat pada kulit bayi.
GAMBAR menunjukkan ayat al-Quran muncul pada kulit Ali.
MOSCOW - Majlis Mufti Rusia kelmarin sebulat suara menyatakan bahawa ayat suci al-Quran yang muncul dua kali seminggu pada kulit Ali Yakubov iaitu seorang bayi lelaki berusia sembilan bulan di wilayah Dagestan, selatan Rusia merupakan amaran tuhan kepada semua penduduk Islam di Rusia dan Dagestan.
Menurut kenyataan majlis itu, mengikuti perintah Allah dan meninggalkan segala persengketaan, mewujudkan keamanan sesama umat Islam dan dengan jiran, membersihkan diri daripada dosa dan mula mengamalkan prinsip kejiranan selain bermaaf-maafan menyebabkan penduduk Islam di negara tersebut akan mendapat keampunan Allah.
Menurut beberapa laporan, ibu bapa Ali yang tinggal di bandar Kizlyar di wilayah Dagestan dan kalangan imam tempatan mendakwa ayat suci al-Quran itu muncul pada hari Isnin dan Jumaat sebelum hilang dan digantikan dengan ayat baru.
Salah satu ayat itu bermaksud: "Allah ialah Pencipta segala yang ada.".
Apabila ayat suci seterusnya muncul, Ali tidak dapat tidur sepanjang malam dan mengalami demam dengan kepanasan badannya tidak dapat dikurangkan walaupun dengan menggunakan ubat-ubatan kuat.
Semasa dia dilahirkan, Ali didapati menghidap penyakit jantung dan berkaitan dengan otak tetapi dia sembuh sepenuhnya selepas ayat al-Quran mula muncul pada tubuhnya. - Agensi
Ini tambahan info mengenai kisah di atas yg aku amik dp link yg diberi oleh Bro Ben.Tq so much Bro.
Ali Yakubov is a medical mystery. Doctors and family deny any person is responsible for it and that there is no one writing on the boy’s skin – nevertheless, words from the holy Koran mysteriously appear on his skin.
The word Allah appeared first, on Ali’s chin soon after his birth. Ali was born prematurely with a coronary heart disease and transparent skin which revealed his intestines. At the time doctors warned that he may only live 2 or 3 days.
In another twist, his mother, Madiana, complained to doctors that she could ear him crying before his was born. Doctors dismissed this out of hand but Mr. Ahmedpasha Amiralaev, a chairman of the Sagida Murtuzalieva Charity admitted that by the late term even the doctors themselves admitted that it seemed to be the unborn baby that was crying.
Ali has become a religious sensation in Russia. It has been reported that new Koran Arabic script appears on the back of his legs and hands (sometimes his stomach and head) before fading after a few days. Madiana says the boy reaches upwards of 40 degrees centigrade during these appearances.
In Pure Spirit
What do you think of this report? There are certainly photographs of the poor boy with writing on his skin… but how is it getting there?
**************************
Subhanallah.Allah hu wa'lam bissowab.
p/s: kalau shbt2 nak tahu apa org bukan Islam yg tak suka dgn hal ni komen...boleh nengok kat entry tu baca kat link ni
credit to Bro Ben ;)
Memang la ada je org yg nak menidakkan kebenaran Islam ni. Kalu boleh depa sendiri yg nak keluar fatwa dulu. Contoh dulu2 tolak kebenaran Qiamat, skg berlumba2 depa nak buktikan bila kiamat dan sibuk nak cari tempat dan planet baru utk manusia hidup. Siap buat kajian kalau boleh elak apa yg boleh menyebabkan the end of this world.

date Thursday, October 22, 2009

Lima wanita belasah lelaki dipenjara
RAKAMAN kamera litar tertutup menunjukkan lima wanita membelasah seorang lelaki di luar sebuah pub di Grimsby pada tahun lalu.
GRIMSBY, England - Rakaman kamera televisyen litar tertutup (CCTV) di sini menunjukkan insiden yang jarang berlaku apabila lima wanita menendang seorang lelaki sehingga kesan tapak kasut penyerang terdapat pada muka mangsa, lapor sebuah akhbar semalam.
Kelima-lima wanita itu yang berasal dari sebuah keluarga, menyerang mangsa, Matthew Campbell, 38, tanpa belas kasihan dengan menendangnya pada pukul 11 malam, November tahun lalu.
Rakaman serangan ganas selama lapan minit itu yang dirakam CCTV milik pihak berkuasa tempatan dilihat oleh seorang hakim Mahkamah Diraja Grimsby yang kemudian memerintahkan kelima-lima wanita berkenaan dipenjarakan selama enam bulan.
Pendakwa raya, David Cammies berkata, kelima-lima wanita itu, Helen Barber, Rachel Barber, Kelly Macdonald, Belinda Tomlinson dan Katie Tomlinson yang berusia di antara 21 hingga 42 tahun menyerang mangsa tanpa sebab selepas mereka mabuk.
Campbell yang bekerja sebagai seorang pemandu kenderaan komersial memberitahu, dia berulang kali merayu kepada kumpulan samseng wanita itu supaya berhenti menyerangnya.
"Saya dididik supaya tidak memukul wanita. Saya memutuskan untuk membiarkan saja mereka memukul saya," kata mangsa.
Lelaki itu bernasib baik kerana tidak cedera parah tetapi seluruh badannya calar manakala kesan tapak kasut terdapat pada belakang, kepala dan mukanya. - Agensi

******************************
sanggup dia biaq pompuan2 tuh belasah dia....
dasat gak wanita alaf baru nih..tula jgn minum ayaq setan tuh.

date

2.KISAH SI ISTERI DAN SUAMI.
Ramai wanita mahu suami curang disebat
BANDAR SERI BEGAWAN - Kebanyakan wanita Brunei mahu suami yang menipu isteri kerana menjalin hubungan sulit dikenakan hukuman sebat, menurut keputusan satu tinjauan di negara berkenaan baru-baru ini.
Tinjauan itu yang dikendalikan laman web brudirect mendapati sebanyak 76 paratus daripada sejumlah 272 responden berpendapat bahawa kaum lelaki yang curang perlu disebat.
Bagaimanapun, tinjauan sama mendapati cuma 55 peratus bersetuju supaya hukuman sama dikenakan terhadap golongan isteri curang.
"Keputusan tinjauan ini merupakan satu petunjuk berhubung perasaan benci yang terbuku dalam hati wanita terhadap lelaki yang tidak bertanggungjawab," kata seorang petugas kemasyarakatan dalam laman web tersebut.
Brunei yang kaya dengan hasil minyak mempunyai 400,000 penduduk. - Agensi

**********************************
hehehe....selalunya takdela aku dengar kes2 berat or kecoh kat brunei ni.kisah ni kira panas le jugak kan.

date

1.KISAH MURID DAN GURU.
Pelajar bengkak pipi ditampar guru
Oleh ROSLI HASSANrosli@kosmo.com.my
MUSLIHIN menunjukkan bagaimana Imran (kiri) ditarik dan ditampar oleh seorang guru di SMK Dang Anum, Jasin semalam.
JASIN - Gara-gara dituduh ponteng sekolah, seorang pelajar tingkatan tiga Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Dang Anum mendakwa ditampar seorang guru lelaki sebanyak lima kali di pipi sehingga bengkak.
Pelajar terbabit, Imran Mahfuz, 15, berkata, selepas perhimpunan pada pagi Isnin lalu iaitu kira-kira pukul 9 pagi, dia mencari kawan-kawannya di padang kerana ketika itu waktu Pendidikan Jasmani (PJ).
Menurutnya, melihat rakan-rakannya tiada di padang, dia terus ke kantin sekolah untuk mencari mereka di sana.
"Ketika melalui gelanggang bola tampar, seorang guru lelaki memanggil saya dan bertanya saya dari mana. Saya memberitahu saya dari padang kerana ketika itu waktu PJ tetapi tiada pelajar lain di padang.
"Namun guru ini tidak percaya dan menuduh saya ponteng dan berbohong lalu mencekak kolar baju dan menampar saya sebanyak dua kali di pipi kiri," ceritanya.
Imran mendakwa, guru berkenaan kemudiannya mengheretnya ke bahagian belakang bangunan dan menamparnya sebanyak dua kali lagi kerana dituduh memanjat pagar sekolah.
"Saya kemudian dibawa ke bilik guru dan ditampar sekali lagi di hadapan guru lain walaupun berulang kali saya menafikan dakwaannya," katanya.
Kata Imran, akibat ditampar, bibirnya pecah dan pipi kirinya bengkak sehingga sukar untuk makan.

****************************
dalam kepalaku ni mcm2 aku fikir.............apepun kena dgr dp dua belah pihak baru tahu cerita sebenar2nya kan.

date

Lagi peristiwa sejadah berdiri
MURID-MURID dan penduduk kampung melihat kejadian sejadah berdiri di surau SK Tok Sangkut, Repek, Pasir Mas semalam.
PASIR MAS - Warga Sekolah Kebangsaan (SK) Tok Sangkut, Repek dekat sini gempar apabila 35 helai sejadah yang berada di dalam surau sekolah berkenaan didapati berdiri.
Mereka mendakwa, bentuk sejadah itu kelihatan seolah-olah lelaki dan wanita sedang menunaikan sembahyang dan berada dalam keadaan duduk antara dua sujud.
Sejadah-sejadah tersebut juga seperti sedang berjemaah dengan sehelai daripadanya seolah-olah menjadi imam dan diikuti dengan 15 helai di ruang sembahyang lelaki dan 19 helai lagi di ruang sembahyang wanita.
Kejadian tersebut disedari kira-kira pukul 10.55 pagi oleh seorang pelajar tahun dua, Nurul Huda Mat Jali, 8, yang sedang mengikuti kelas pemulihan bersama beberapa pelajar lain di pondok berhampiran surau berkenaan.
"Saya secara tidak sengaja ternampak sejadah seperti sedang bersembahyang melalui celah pintu. Saya beritahu kawan dan dia memaklumkan kepada guru," katanya ketika ditemui semalam.
Sementara itu, guru terbabit, Adnan Abdullah, 37, berkata, dia terkejut apabila melihat sejadah-sejadah tersebut berada dalam keadaan berdiri dan seolah-olah menunaikan sembahyang secara berjemaah.
"Keadaan sejadah tersebut seperti berada dalam saf sembahyang, ada yang tinggi dan rendah seperti jemaah dewasa bersama jemaah kanak-kanak," ujarnya.

*****************************
aku teringat you tube yg tunjuk sejadah berdiri masa time azan kut (di negara Arab tak ingat engara mana)....lepas tu terus sejadah tu jatuh atas lantai lepas azan tu abis (atau lepas solat kut..tak berapa sure). kes kat kelantan ni tak tahu lah yer samada kes benar ataupun sebaliknya. Apepun meremang gak bulu roma nengok hal2 mcm ni. Semuanya ada iktibarnya.Wallah hua'lam.

date Wednesday, October 21, 2009

Mati berebut kerbau
Oleh ZAID MOHD. NOORzaid.mohdnoor@kosmo.com.my
AZAHAN menunjukkan jari tangannya yang luka ketika cuba meleraikan pergaduhan antara bapanya dan jiran di Tanah Merah kelmarin. (KIRI)KERATAN Kosmo!21 Disember 2006.
KOTA BHARU - Hanya kerana seekor kerbau, seorang warga emas mati ditetak oleh seorang lelaki dengan sebilah sabit di Kampung Salak, Tanah Merah dekat sini kelmarin.
Sebelum kejadian pada pukul 10.15 pagi, mangsa, Mohamed Jusoh (gambar), 71, bersama dua orang anak dan seorang menantunya keluar mencari seekor kerbau yang baru dibeli seminggu lalu berdekatan kawasan paya di rumah mereka.
Bagaimanapun, sampai di kawasan paya itu, mangsa, anak-anak dan menantunya telah dihalang oleh seorang lelaki yang merupakan jiran mereka.
Jiran berusia 57 tahun itu mendakwa kerbau yang dicari oleh mangsa adalah miliknya.
Cerita seorang anak mangsa, Mohamad Azahan Mohamed, 27, tindakan lelaki itu telah mencetuskan pergaduhan antara bapanya dan jiran mereka.
"Ayah dan jiran masing-masing ada sabit dan mereka bertengkar mengenai kerbau itu.
"Kami yang berada bersama ayah cuba leraikan pergaduhan itu tetapi gagal," kata Azahan ketika ditemui di Hospital Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian di sini semalam.
Malah, menurut Azahan, dia juga diserang oleh jirannya sehingga mengakibatkan jari tangan kanannya cedera.
"Lelaki itu terus mengganas dengan melibas-libaskan sabit yang terkena kepala ayah sebelum ayah rebah dan tidak sedarkan diri," katanya.

*****************
nyawa manusia lagi murah dari kerbau rupenye....ye la sekor kerbau rasanya ada RM2000 kut? ye ke?

date


doughnut - donut - donat....nyummyyy

roll lasagna- lapaqnyaaaa

lasagna- mmg tengah lapaq ni hehehe


sahabat2 yg mmg suka makan makanan2 di atas dan rajin membuatnya sendiri, meh la tepek resepi anda yg original boleh gak cek kumpui koleksi resepi ni. kut2 ada lasagna rendang tok, lasagna tomyam dan memacam lagi la.aku nak belajaq la cara2 buat donut yg lembut mcm j.co donut tuh ;)

p/s:aku mmg tengah lapaq.....so layan je la entry ni yer :)

date Tuesday, October 20, 2009

Ejen khas ketagih seks - Guru menyamar Pegawai Khas Akta Sulit untuk cabul guru
Oleh RAIS YEOP JOHARI dan NADZARUL AMIR ZAINAL AZAMberita@kosmo.com.my
HANI menunjukkan laporan polis mengenai tindakan seorang guru lelaki sekolahnya yang cuba memperkosanya baru-baru ini.
SEREMBAN - Macam-macam taktik jika sudah kemaruk seks.
Seorang guru lelaki di sebuah sekolah menengah di sebuah daerah di negeri ini sanggup mendakwa dirinya sebagai Pegawai Khas Akta Sulit dari Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) bagi mencari mangsa pemuas nafsu.
Suspek itu mendakwa tugas Pegawai Khas Akta Sulit KKM yang bekerja sebagai guru amat sulit kerana identiti mereka tidak boleh diketahui oleh sesiapa termasuk pengetua sekolah mahupun isteri sendiri.
Sebagai pegawai khas, suspek mendakwa, dia dikehendaki mencari guru wanita di sekolah tersebut untuk dijadikan bahan kajian untuk mengetahui penyakit tertentu yang dihidapi guru yang menjadi bahan kajiannya.
Cara suspek mengendalikan kajian pula sangat pelik apabila mangsa diwajibkan melalui tiga fasa kononnya bagi memenuhi kehendak kajian tersebut.
Fasa pertama, mangsa dikehendaki menjawab beberapa soalan berkaitan saiz payu dara, saiz pinggang dan pinggul.
Fasa kedua, mangsa kajian diperlukan untuk bercumbuan dengan suspek.
Fasa ketiga, mangsa diminta melakukan 'ujian berat' melalui hubungan seks dengan suspek.
Seorang guru sandaran di sebuah sekolah di sini, Hani, 24, mendakwa, dia nyaris diperkosa oleh guru lelaki itu di sebuah kelas di sekolah tersebut selepas terpedaya dengan jawatan Pegawai Khas Akta Sulit KKM.
*guru lelaki tersebut sudah mengajar di sekolah tersebut selama 3 thn.sudah berkahwin, tiada anak dan tiada tindakan dispilin yg diambil ke atasnya sebelum ini.
*********************************
alhamdulilah guru perempuan tu selamat.
tak layak org tu jadi seorang guru sampai sangup buat mcm ni.ada masalah mcm tu pergilah sesi kaunseling.patut ada hukuman pancung sampai mati untuk kesalahan mcm ni.(hehehe)

p/s:kalau dah disuruh `kissing' dgn org yg bukan suaminya ape kejadahnya yang nak diikut arahan tu...tak kira alasan apa pun.

date Thursday, October 15, 2009

masih terdengar2 lagi lirik lagu kumpulan Nasyid Raihan,
`Iman tak dapat diwarisi'.
betapa baiknya ayah atau mak....
anak belum tentu lagi akan menjadi baik jika
tidak didik dgn betul...

bagaimana pula kalau ibu dan ayah pula tidak begitu ambil kisah?
sebagai orang Islam, nikmat Islam dan Imanlah merupakan nikmat yang paling besar
bak kata2 dalam cerita kanak2 Indon kat tv3 tu (aku marah2 indon ni, pilem inodn aku layan)
"nak, kita tidak miskin malah kaya kerna kita beragama Islam dan beriman pada-Nya".
"orang yang bnyk harta tetapi tidak beriman kpdNya itulah tanda org yg miskin".
betul apa yg dikatakan itu.
jika ibu dan ayah itu beriman dan tahu sebenar erti islam dan iman itu, maka beruntunglah anak2 mereka.

aku pernah diceritakan beberapa kisah manusia samada disampaikan oleh pihak ketiga ataupun oleh individu itu sendiri.

1. Ayah org melayu, malaysia beragama Islam berkahwin dgn org negara J.Wanita ni memluk agama Islam.Si ayah bukanlah seorang yg bertanggungjawap dan meninggalkan isteri dan anak mcm tu je. Si anak bila dewasa masih bernama dgn nama Islam dan I.C nya menunjukan beliau seorang Muslim. Tapi beliau yang kecewa dgn si ayah mengatakan bahawa dia bukan org Islam dan tak perlu melakukan suruhan dan ajaran Islam.

2. Ibu dan ayah berbangsa I (bukan Malaysia) iaitu negara Islam dan beragama Islam. Kemudian berpindah ke negara F yang bukan negara Islam.Si ayah sudah menjadi aetis dan si sibu masih mengamalkan ajran Islam, memakai tudung, melakukan solat dlln. Si adik perempuan mengikut jejak si ibu tetapi si anak lelaki ini mengikut jejak ayah. Beliau pernah dtg bertanya apa perbezaan Islam dan agama2 lain. Aku pernah berjanji untuk meluangkan waktu berdiskusi dgnnya tetapi memandangkan kesibukan hinga skg tak bnyk sgt dpt dibicnangkan. Sekg ni dah loss contact.

3.Ayah orang melayu beragama Islam dan berkahwin dgn wanita dp negara I bergama katholik. Apabila anaknya lahir di Malaysia, maka I.c nya pun tertulis rakyat Malaysia dan beragama Islam. Kemudian tinggal di negara I. Tak lama kemudian si anak ini dtg ke Malaysia untuk sambung pengajiannya.Menjadi satu peraturan di mana rakyat Malaysia yg beragama Islam wajib mengambil subjek pengajian islam.Sedangkan beliau selama ini adalah khatolik dan mengaamalkan ajaran itu.

Banyak lagi2 kes2 seperti ini termasuklah kes2 mahkamah atau melibatkan perdebatan antara lain2 agama seperti perebutan mayat/jenazah sesorang samada dia itu Msulim ataupun tidak.
Bila ada org dtg minta pndgn untuk kes mcm ni, mestilah aku nak sngt insan2 ni mendapat Hidayah untuk menjadi Muslim.Namun, adakah kita perlu memaksa mereka sedangkan kita tahu apa yg mereka amalkan sebelum ini? Antara peruntukan perundangan dan usaha berdakwah?.Dalam hal2 mcm ni, aku rasa kita perlu bnykkan usaha dakwah secara langsung atau tidak langsung.

Rasa kesal di hati kenapa si ibu dan ayah yg jati Melayu,Muslim (dalam kes di atas)dengan mudah membiarkan anak hilang arah seperti ini.

date Wednesday, October 14, 2009

'Happiness'. (Poem) by: Jane Kenyon

There’s just no accounting for happiness,
or the way it turns up like a prodigal
who comes back to the dust at your feet
having squandered a fortune far away.
And how can you not forgive?

You make a feast in honor of what
was lost, and take from its place the finest
garment, which you saved for an occasion
you could not imagine, and you weep night and day
to know that you were not abandoned,
that happiness saved its most extreme form
for you alone.

No, happiness is the uncle you never
knew about, who flies a single-engine plane
onto the grassy landing strip, hitchhikes
into town, and inquires at every door
until he finds you asleep midafternoon
as you so often are during the unmerciful
hours of your despair.

It comes to the monk in his cell.
It comes to the woman sweeping the street
with a birch broom, to the child
whose mother has passed out from drink.
It comes to the lover, to the dog chewing
a sock, to the pusher, to the basketmaker,
and to the clerk stacking cans of carrots
in the night.

It even comes to the boulder
in the perpetual shade of pine barrens,
to rain falling on the open sea,
to the wineglass, weary of holding wine. (tukar ni dgn sirap yer hehehe)

date Tuesday, October 13, 2009

kadangkala apa yg diimpikan membuatkan kita berfikir sehingga bertanya pada diri sendiri...inikah yg aku mahu?
berada di tempat atau di tahap yg selesa ataupun yg sesuai dgn diri membuatkan kita kadangkala berfikir unutk tidak mengubah gaya,rentak dan suasana.
kadang kala aku terfikir juga, haruskah aku mencuba suasana baru atau berhijrah untuk menggapai apa yg menjadi impian sebelum ini?
masa bukan lagi panjang,lantas tindakan perlu diambil tanpa membiarkan masa berlalu dgn begitu lama dan jauh meninggalkan kita?

date Monday, October 12, 2009

Warga Indonesia kutuk Bendera
Ole AZLI ADLANazli.adlan@kosmo.com.my
SEBAHAGIAN pekerja Indonesia memegang poster membantah tindakan penubuhan Bendera di hadapan Masjid Kayangan Brinchang, Cameron Highlands, Pahang semalam.
CAMERON HIGHLANDS - Sekumpulan 500 pekebun sayur warga Indonesia mengutuk tindakan rakyat senegara mereka yang menubuhkan Benteng Demokrasi Rakyat (Bendera) yang disifatkan sebagai melampau.
Wakil kumpulan pekebun terbabit, Ahmad Thoyib Matsum, 50, berkata, mereka kecewa dengan perbuatan provokasi Bendera terhadap Malaysia sejak akhir-akhir ini.
"Kami pekerja Indonesia di Cameron Highlands tidak setuju dengan kumpulan Bendera. Kami mahu aman di sini, kami mahu mencari rezeki untuk keluarga di Indonesia.
"Setiap salah faham yang timbul antara Indonesia dan Malaysia boleh diselesaikan dengan baik secara perbincangan, lagipun kita serumpun," katanya.
Beliau ditemui bersama-sama kira-kira 15 pekebun sayur Indonesia lain yang berhimpun dan mengadakan demonstrasi secara aman di pekarangan Masjid Kayangan, Brinchang di sini semalam.
Menurut Ahmad Thoyib, majoriti warga Indonesia yang mencari rezeki di pusat peranginan tersebut tidak bersetuju dengan pendekatan keganasan dan kekerasan yang dianjurkan oleh Bendera.
**************************
waduhh...bagus sekali bapak-bapak, ibu-ibu sekelian.jangan dipikirin buluh runcing, ambil saja buluh dibuat lemang.
jangan hampa balik sana esok hampa join plak buluh runcing tuh.

date

dua hari lepas, lepas je kelas terakhirku pd hari tu, aku terus bergegas ke Bangi untuk menghadiri seminar di sana.masih rasa keletihan itu, sampai di sana terus ke rumah rehat ungku omar(betul kut nama dia tu), daftar, amik kunci dan masuk bilik. Sahabat ada cadangkan suh duduk di UNITEN tp bilik semua fully book.Sampai bilik, aku mmg keletihan, rehat sekejap sambil belek paper tuk esok sementara menunggu waktu berbuka.Bilik aku tu kira okla untuk duduk sementara waktu. Dgn bayaran RM40 untuk semalam, ada ruang tamu, meja mkn, sofa, tv,dapur (tp takleh masak la), peti ais, bilik air, dua katil, ada aircond dan kipas. Aku mmg suka klu ada kipas sbb tak tahan sgt dgn aircond lagi2 tidur waktu malam. Bagi aku, ok dah bilik ni cuma ada habuk2 sikit, aku ni alah habuk.

lepas berbuka dan solat maghrib, aku bergegas ke dewan chanseleri (betul ke ejaaan ni) dgn eksesais (exercise) menggunakan kudrat berjalan kaki memandangkan aku pi situ pun naik public transport. Mmg aku pilih rumah rehat yg tak berapa jauh dp pusat islam tu. Memandangkan aku dah berabad tak pergi ke situ dan tak familiar sgt dgn jalan tu, tambah lagi waktu malam, aku mula kompius bila sampai ke simpang jalan. sib baik ada student yg juga berjalan kaki nak pergi `ko-ko' katanya, menunjukkan jalan pd aku. sambil jalan tu sempat le berbual2.tq la dik, peramah dan sopan orgnya dan cantik juga namanya.Tq dik Harun Al-Rasyid.
Aku rasa macam student pulak jalan kaki dlm kwsn kampus, teringat masa belajar dulu2. Rasa2nya aku akan kembali lagi ke tempat baru ini jadi student nanti? :) .Sampai ke bangunan tu, aku terus masuk ke dewan tempat perasmian dan jamuan makan malam.aku mmg sorang2 je gi situ, rasa terasing sekali.Sahabat merangkap penasihat paper aku pun tak dpt hadir.Sampai dlm dewan, aku nengok ia dihiasi indah sekali dan ada ketupat2 hiasan tergantung di sana sini, rupenye konsep hari raya.

Aku pun mendekati satu meja ni di mana ada beberapa wanita yg mmg aku tak kenali.Sampai je di sana salah sorang dpnya terus dtg dan memeluk aku. Alhamdulilah, dah hampir 8 thn terpisah, Ros kita berjumpa di sini rupenye.Alhmdlh Ros skg mengajar di Univ Malaysia Sabah.Kemudian masuk pulak Suhaila dp USM, Penang.Dah lebih 9 thn tak jumpa.Dan sorang lagi kakak senior yg mengajar di UIA, kak Marzufah.Lahai kak, rupenye kita sewa bilik bersebelahan. Kak Marzufah mengajak aku teman tidur bilik dia sebabnya dia sewa satu bilik besar yg ada 2 bilik dlm tu. Cantik bilik akak mcm hotel, berbaloi la bayar RM100 utk dua bilik tu.Siap ada sofa yg lebih canggih la dp bilik aku tu, cat pun baru lagi.Takut katanya nak duk sorang.Kalau shbt ada dtg ke kwsn bangi ni bolehlah duduk kat rumah rehat ni. Kalau dtg dlm kumpulan kecil or ada kwn sorang lagi, sewalah bilik 109 sebab bilik tu mmg baru dan selesa sngt(promote ooo). Ros ajak aku ngajar di Sabah, katanya tak ramai yg betul2 dp bidang aku ni di dept dia. Tq Ros, kalau dulu2 aku mmg dah pi, tapi skg duk intai2 nak balik Perak or Penang.

Menu malam tu satay....emm aku dah kenyang berbuka sebelum tu, so mkn 3 cucuk je dan seketul kueh talan yg berinti jagung. Yang mengenyangkan lagi tu sebab jumpa shbt2 lama.Semuanya present paper.Di majlis tu kami dihiburkan oleh nyanyian lagu2 raya dan juga `cinta' hehee.Oklah no kemen, lagipun tak amik port sgt dgn persembahan tu, lebih berbual2 dgn shbt2 lama. Abis program jam 10mlm, Iman pulak yg tinggal tak jauh dp situ dtg dgn mak dia dan puteri2 comel.Selepas aku membawa barang2 aku hijrah masuk bilik kak Marzufah, kami beraya di rumah Iman. Dlm 11.00 mlm Iman dan Azizan hantar kami balik. Tq bebanyak la dgn layanan hang tu Iman dan juga Cik Yah.Malam tu aku mmg rasa dah tak ada tenaga sgt, maybe sbb tugasan yg bnyk sebelum ni.Aku tertidur dgn nota yg sepatutnya aku baca.

Alhamdulillah, pagi esoknya aku dpt present paper tu mengikut apa yg dirancangkan.Majority yg hadir dlm dewan utk sesi aku tu adalah org iran,arab,nigeria dan minority org kita.Daripada sesi pertama lagi, pembentang semuanya adalah Org Iran.Org kita nampaknya lebih berminat untuk join dengar pembentangan dlm BM.Abis sesi ptg, aku rush balik ke sunway.Lepas solat isyak, aku terus dibuai mimpi hingga pagi dan miss mkn mlm.Keletihan masih terasa lagi ni. Thank you la Tuan Tamar for being my advisor dan Tuan Yunus Alias yg bnyk bg pandangan untuk paper tu. Aku rasa lucu juga bila abis present tu, moderator tanya `ni pembentangan paper PHD ker?' (dlm hati aku, amiinnnn) hehehe.Oh ya tq juga pd organizer, tajuk2 yg dibentang pun memang menarik.

Emmm......jap lagi ada meeting pulak.Taktau napa lately aku rasa takde tenaga sgt.Rehat jap..nanti kena sambung draft next papers pulak, ada rezeki moga dpt ke negara2 lain pulak.Tq again Tuan kerana sudi membantu lagi :).Moga conference atau seminar yg akan dtg akan terus menjadi tempat re-union aku dan sahabat2 lama. Amiin.

date Thursday, October 8, 2009

smile always...

smile always...

SHOP ON LINE

SANTAPAN UNTUK HARI RAYA, TEMPAHAN KEK & COOKIES (HOME MADE).
*tempahan dibuka -
Tart Nenas (berbentuk hati) - RM22 - 50 biji

(guna burter/mentega)

Kek Lapis Sarawak (home made) :
Set Deluxe : 1 biji (1/2 kg) - RM28.
Pembelian untuk 5 biji ke atas - RM25 tiap satu kek
Juga untuk penghantaran di luar KL dan selangor.
Tempahan atau pertanyaan :

email : shima_cute@yahoo.com

sample juga boleh dihantar.

Kek Lapis Bluberry – perasa bluberry dan cheese

Kek Lapis Chocolate Almond –coklat, pandan dan almond
Kek Lapis Sweet & Sour – perasa pandan dan masam manis

Kek Lapis Chocolate Orange – perasa coklat dan limau

Kek Lapis Chocolate Vanila – perasa coklat dan vanila

Kek Lapis Horlicks – perasa pandan,strawberry dan vanila

Kek Lapis Stawberry – perasa strawberry dan vanila

Kek Lapis Tembikai – perasa vanilla, pandan dan stawberry

Kek Lapis Pandan – perasa pandan

Kek Lapis Keladi – perasa keladi dan vanila


Set Premium
1 biji – 700gm
*harga promosi = RM36
(harga pasaran = RM46-48)
Antara kek lapisnya adalah;

Kek Lapis Buah Campuran – perasa vanilla dan buah campuran
Kek Lapis Chocberry – perasa strawberry, coklat dan vanilla (corak batik)
Kek Lapis Vanilaberry – perasa berry dan vanilla (bercorak dam)
Kek Lapis Roll – perasa strawberry, vanilla (corak batik)
Kek Lapis Cadbury – perasa vanilla dan coklat

Kek Lapis Prune – perasa pandan dan prune
Kek Lapis Cheese – perasa coklat, vanilla, cheese

Kek Lapis Rempah – perasa rempah tradisional

KEK LAPIS SARAWAK- HOME MADE - UTK SANTAPAN HARI RAYA

KEK LAPIS SARAWAK- HOME MADE - UTK SANTAPAN HARI RAYA
Tempahan dibuka Sehingga Seminggu Berpuasa

HOMEMADE TART (TART NENAS/BLUBERRY)

HOMEMADE TART (TART NENAS/BLUBERRY)
TEMPAHAN DIBUKA

Manis-manis kek cekelat, manis lagi senyumanmu

Manis-manis kek cekelat, manis lagi senyumanmu