PENGARAH JAKIM VS DR MOHD ASRI
(ni aku petik dp satu laman, hidayahnet, aku delete sebhagiannya ..yg mana yg tak perlu takut nanti lebih membuka aib seseorang itu...baik aku delete je.tujuan aku post isu ini bukan nak mengaibkan sesapa tapi untuk kita lihat apa sebenarnya masalah yg kita hadapi skg.....)

Laporan: Semalam Akhbar Utusan melaporkan Dr. Mohd Asri menganggap perbuatan Raja Petra adalah biadap. Bahkan kenyataan asal Dr Asri menyebut sesiapa yang menghina Islam atau bersekongkol dengan orang menghina Islam –secara sedar dan faham apa yang dilakukannya- adalah terkeluar dari akidah Islam dan wajib bersyahadah semula.
Akhbar semalam juga melaporkan beliau berpendapat tindakan JAKIM membuat laporan Polis terhadap Raja Petra sebelum diwujudkan sessi dialog dan penegakkan hujah (iqamah al-hujjah) supaya dibetulkan (jika masih ada ruang) akidah pihak yang dianggap menghina Islam iaitu Raja Petra adalah kurang tepat.
Hari ini Pengarah JAKIM, Dato Wan Muhammad (Utusan 8 Sep. 2008) membuat kenyataan sebagai membantah Dr. Mohd Asri seperti berikut: “Masalahnya beliau kerap tidak hadir dalam muzakarah tetapi beliau lebih senang menghadiri program yang lebih beliau sukai dan berorientasikan hizbiah (kepartian). Jadi sudah tiba masanya mufti tersebut ditakdib (diperadabkan), bimbang nanti dia terbelenggu dengan sifat ujub, rasa pandangannya hebat sehingga ada kecenderungan merendah-rendahkan orang lain”. (klik di sini untuk laporan penuh berita 8 Sep. 2008)

********************************
Ahad November 1, 2009
MEMORANDUM BANTAHAN TERHADAP PELANTIKAN DR. MOHD ASRI ZAINUL ABIDIN SEBAGAI YDP YADIM
Memorandum Kepada Yang di-Pertuan Agong Sultan Mizan Zainal Abidin ibni AlMarhum Sultan Mahmud Al-Muktafi Billah Shah Al-Haj
Bertarikh 12 Oktober 2009.
Diserahkan oleh Persatuan Peguam Syarie Malaysia (PGSM)
Memorandum bagi pihak majoriti umat Islam Malaysia ini dikemukakan kepada Yang di-Pertuan Agong Sultan Mizan Zainal Abidin ibni AlMarhum Sultan Mahmud Al-Muktafi Billah Shah Al-Haj supaya menarik balik pelantikan Dr Mohd Asri Zainal Abidin (Dr Asri) sebagai Yang Di Pertua YADIM.

Alasan Memorandum ini ialah antara lainnya :-
1. NGO-NGO Islam arus perdana yang terlibat dengan Majlis Amal Islami Malaysia (MAIM) kelolaan YADIM sentiasa bekerjasama di dalam menegakkan dakwah Islamiyah di Malaysia. Hanya beberapa NGO kecil sahaja yang dapat menerima idea bahtera perubahan yang cuba dibawa oleh Dr Asri yang seringkali tidak seiring pandangannya dengan sebahagian besar ulamak dan NGO-NGO Islam arus perdana. Kerajaan sepatutnya menghormati kerjasama MAIM di bawah naungan YADIM yang telah dirasmikan oleh Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Yang Di Pertuan Agong. Pelantikan Dr. Asri hanya akan memutuskan tali silaturrahim yang terjalin dan MAIM akan pincang sekiranya Dr Asri menerajui YADIM.

2. Dr Asri yang terpengaruh dengan pandangan dan pendekatan ulamak tertentu juga seringkalibertentangan pandangan dengan para ulamak dan Mufti-Mufti negeri lain. Dalam berhadapan dengan perbezaan pendapat ini, Dr Asri telah mengambil pendekatan berkonfrantasi secara terbuka tanpa menitik beratkan soal adab dan kemaslahatan umat Islam keseluruhannya. Semasa menjawat jawatan Mufti Kerajaan Negeri Perlis beliau kerapkali membelakangkan pandangan Jawatankuasa Mufti peringkat Kebangsaan dan sentiasa lari dari berdialog secara tertutup dan beradab, sebaliknya mencari populariti di media. Keadaan ini akan menyukarkan YADIM dan MAIM untuk bergerak sekiranya tiada hubungan erat dengan Mufti-Mufti.

3. Dr Asri mendakwa dirinya dan pengikut-pengikutnya sebagai ahlu-sunnah tetapi mereka menolak dan tidak mengiktiraf kebanyakan ulamak dan umat Islam lain yang di luar dari lingkungan pengikutnya. Beliau juga tidak mengkitiraf iktikad ahli sunnah wal jamaah dari mazhab-mazhab fiqh seperti Mazhab Shafie, Hanafi, Maliki dan Hanbali bahkan dalam keadaan tertentu menolak hadith yang diriwayat oleh Imam Bukhari.

4. Pendekatan Dr Asri dan para pengikutnya telah mencetuskan berbagai perbalahan di kalangan umat Islam apabila mengkritik berbagai amalan umat Islam di Malaysia kononnya ia tidak mengikut sunnah seperti amalan membaca Yaa Sin pada malam Juma’at, amalan bertalqin, tahlil, doa selamat, seolat hajat, wirid selepas solat. Beliau juga mencerca para ulamak besar seperti Imam Nawawi dan Imam Ghazali yang tidak perlu disebut kehebatan dan keilmuan mereka. Bahkan akibat dan malapetaka yang bakal timbul dari pendekatannya ini amatlah besar sebagaimana yang sedang berlaku di beberapa buah negara Islam. Malapetaka ini sewajarnya dibendung dan bukan disemarakkan lagi.

5. Akibat dari pendekatan ekstrem Dr.Asri dan pengikutnya ini kebanyakan Majlis Agama IslamNegeri-negeri telah menyekat kegiatan pengajian yang dijalankan oleh mereka. Malah beberapa guru agama dan penceramah yang sealiran dengan mereka sedang menghadapi pertuduhan di mahkamah Syariah kerana mengajar tanpa tauliah. Antaranya Dr. Abdullah Yasin yang menghadapi beberapa kes di negeri Selangor.

6. Dr Asri hingga kini mempertikaikan undang-undang jenayah Syariah negara serta mentafsirkannya tidak mengikut peruntukan undang-undang dan hukum syarak yang diterima para Ulamak dan masyarakat Islam. Dengan melantik seorang yang berpandangan dan pendekatan seperti ini, ia akan melenyapkan keyakinan dan kepercayaan umat Islam bukan sahaja kepada YADIM malah kepada kerajaan keseluruhannya atas kegagalan memelihara ajaran dan amalan Islam yang dipegang selama ini.

7. Pendekatan ekstrem Dr.Asri telah mengundang pelbagai akibat dan keresahan di kalangan umatIslam di seluruh Negara khususnya di negeri Perlis. Imam-imam di Perlis yang tidak mendokong aliran Dr Asri telah diketepikan malah baru-baru ini mereka telah ditukarkan atas alasan yang sama (beritaberita sebegini telah tersiar di dalam akhbar-akhbar utama negara). Cercaan beliau dan pengikutnya kepada amalan solat hajat kononnya ia satu bentuk maksiat dalam masjid telah mengundang perbalahandan beberapa kejadian pergaduhan.

8. Sebagai seorang yang terlalu muda serta gagal menghayati budaya adab sopan umat Islam dimalaysia, Dr Asri lebih banyak mengundang kontroversi dan merupakan seorang yang keras, elstrem serta tidak dapat menerima teguran, pandangan dan kritikan orang lain. Majlis-Majlis Agama Islam Negeri-negeri lain selain Perlis, Tokoh-tokoh agama arus perdana termasuk semua para Mufti Negerinegeri (kecuali Perlis) serta tokoh-tokoh seperti Prof.Datuk Dr.Ismail Ibrahim, Tan Sri Syeikh Ghazali Abd Rahman bekas Ketua Pengarah JKSM, Dato’ Hashim b.Yahya bekas Mufti Wilayah Persekutuan, Dato’ Nooh Gadot dan ramai lagi amat tidak senang dengan pendekatan dan pendirian sebegini.

9. Penolakkan oleh sebahagian besar tokoh agama dan umat Islam terhadap pemikiran danpendekatan beliau dalam amalan agama adalah kelemahan besar Dr.Asri dan amat tidak sesuai untuk menerajui sebuah agensi dakwah yang ditunjangi oleh Kerajaan Malaysia. Peribadi yang lebih berhemah dan memahami manhaj dan metodologi dakwah di Malaysia adalah lebih wajar menerajui YADIM. Terdapat ramai lagi tokoh lain yang tidak kontroversi yang datang dari golongan Muslim arus perdana yang boleh dilantik menerajui YADIM dan diterima oleh masyarakat Islam arus perdana.

10. Dr Asri bukan sahaja ditolak oleh majoriti penyokong UMNO, malah beliau juga tidak disenangi oleh penyokong PAS yang merupakan 2 parti umat Islam terbesar. Hanya segelintir dari masyarakat Islam yang berpendirian ekstrem dalam hal furu’ atau perkara cabang yang gembira dengan pemikiran dan pendekatan beliau. Kami bimbang Kerajaan Persekutuan akan disisihkan oleh umat Islam dalam kegiatan keagamaan dan amalan keagamaan yang seragam dan telah sebati di seluruh Negara tidak lagi menjadi arus perdana di masa akan datang, manakala Pihak Berkuasa Agama Negeri mengambil pendekatan berbeza dari Kerajaan Persekutuan.
Diserahkan oleh Persatuan Peguam Syarie Malaysia (PGSM)

*********************
semalam nengok di kaca tv, aku hanya terdiam mendengar Persatuan peguam syarie Malaysia menghantar surat/notis bantahan kpd perlantikan dr ustaz Asri (bekas mufti perlis) seperti yg aku attach kat atas tuh..Mendengar komen Dr. yg selalunya `keras' dan `panas' lagi buat aku terdiam.dari zaman Dr.Asri jadi Mufti Perlis dulu memang tak nafikan pelbagai isu yg berlaku dan diutarakan samada dp pihak beliau ataupun dp pihak lain kpd beliau.di kaca tv smlm, dr. menafikan yg beliau mencerca ulama' seperti Imam Ghazali. Aku teringat masa aku bawa pelajar2 aku ke seminar di masjid jln duta tak lama dulu dgn jemputan seorang shbt, ia membuat aku tersenyum..adalah memorinya yg berkaitan dgn isu ini.aku tak mo komen isu ni kat sini, cuma harap pihak yg tertentu dan terlibat dpt menyelesaikan isu ini dgn baik kerana bnyk lagi isu2 yg berkaitan dgn rakyat umat Islam di Malaysia ni yg perlu diberi penekanan.namun aku serahkan kpd yg arif (aku percaya yg arif, tahu apa yg dilakukan dan perlu dilakukan).

date Monday, November 2, 2009

Brownies.

Ingredients :
100 gms dark chocolate
110 gms butter
225 gms sugar
100 gms walnuts - toasted / can use macadamia's and add chocolate chip if want it to be extra rich
2 large eggs, beaten
50g flour
1/2 tsp baking powder
1 tsp salt

Method :
1. Pre heat the oven to 180C Chop up the chocolate into small pieces and chop the walnuts.
2. Melt the chocolate and butter on a low heat.
3. Mix in the melted butter/chocolate and sugar into a large bowl.
4. Add beaten eggs to the mixture - and beat really fast to ensure eggs don't cook themselves due to heat.
5. In a separate bowl mix the flour with the salt and baking powder, then add to the main mixture.
6. Stir well.
7. Place the mixture onto a baking tray (greased).
8. Bake in the oven for around 30 minutes making sure you do not over cook it. The outside should be crisp with the insides remaining sticky.1
9. Leave for 5 mins to cool, use some icing sugar to dust then cut into squares (optional)

Serves: 15 large pieces / 20 medium ones - not advised to cut them small, they brittle and breakPreparation time: 20 minsCooking time: 30 mins

***********************
emmm...sedapnyer....nak try buat la lepas ni.aku baru je dpt resepi ni dp kwn. dia ni mmg pandai dan suka buat kek dan brownies.dia buat dan bwk masa jamuan haritu mmg sedap betul.aku ada gak nengok resepi dp buku. tp yg ni rasanya lebih antara yg simple.

date


air sungai....nyamannya


gambar orang penan...aku copy and paste je ni(amik dp web)


pembalakan

manusia, kehidupan dan air
Orang Kita...maksudnya ahli kita, geng kita, kumpulan kita..ye tak? Kalau tak silap aku perkataan org kita ni juga diberi kepada Orang Asli oleh pihak berkenaan tak lama dahulu.
Dulu kita digemparkan dgn isu Org Penan yang menentang projek kerajaan yang dikatakan untuk kemajuan dan pembangunan. Aku ingat lagi masa tu zaman pemerintahan Tok Det, org penan ni berpakaian tradisi mereka (bercawat) dtg menentang projek ini.Hingga kini masih lagi isu ini belum settle lagi kan. Baru2 ini (rasanya maybe dah lama perkara ni berlaku) isu2 anak2 dan wanita org Asli yg diperkosa, terkini sekumpulan org asli di johor mengeluh kerana prjek pembangunan kerajaan telah menyebabkan income mereka yg berpunca dp laut dan hasilnya tergugat.

Apa sebenarnya konsep pembangunan yang kita perjuangkan yer?Kata org Penan ini, `Kami tak mahu pembangunan dan cara hidup modern, kami hanya mahu kehidupan kami yang asal, air yg bersih (air sungai)'. Ni aku olah ayat ni berdasarkan apa yg mereka kata. Tahun lepas aku gi conference tentang hak dan undang2 di UM. Salah satu topik yang dibentangkan ialah isu hak memodenkan org Asli ini.Ramai juga pembentang yang menyentuh isu ini. Salah sorang dp mereka berkongsi cerita mengenai apa yg ketua org Penan ckp. Betul juge apa yg dikatakan tu `kalaulah apa saja kamu nak bayar kami, setiap inci tanah Malaya (ni ayat aku hehehe) ini perlu dibayar kerana datuk nenek kami adalah yg terawal menetap di bumi ini dan berpindah dp satu tempat ke tempat yg lain.

Adakah kita perlu membiarkan mereka dgn kehidupan mereka, kerana itulah yg mereka pinta?
Aku ingta lagi masa gi ke tempat org asli di negeri sembilan beberapa bulan lalu, ada antara mereka yg menggunakan hand phone canggih dlln. Mungkin ada yg mahu pembangunan ada yg tidak. Namun apakah konsep pembangunan utk mereka sebenarnya?Education?Bekalan air paip?Teknologi?

Yang aku pasti, hari ni ketiga2 kelas aku gamat dgn telatah mereka yg debate tajuk ini. Aku puas hati depa ni buat kajian dan ready dgn point memasing.Moga perbahasan esok pun sepanas hari ni juga..memandangkan sejuk sgt mcm kat kutub utara dlm bilik debate tuh .Yang penting, apa yg dilihat, didengar akan buat kita berfikir dan bertindak yg positif.
p/s: lamanya tak bercuti2 gi tempat yang berair terjun dan sungai nih.teringat zaman kanak2 dulu, time balik kg belakang umah arwah tokwan belah abah ada sungai belakang umah.tenang dan release tension nengok air sungai yg jernih dan bersih.teringat juga kpd `keluarga angkat' di gua musang masa aku gi ke perkampungan orang asli dah lebih sepuluh thn yg lalu.emm......

date

smile always...

smile always...

SHOP ON LINE

SANTAPAN UNTUK HARI RAYA, TEMPAHAN KEK & COOKIES (HOME MADE).
*tempahan dibuka -
Tart Nenas (berbentuk hati) - RM22 - 50 biji

(guna burter/mentega)

Kek Lapis Sarawak (home made) :
Set Deluxe : 1 biji (1/2 kg) - RM28.
Pembelian untuk 5 biji ke atas - RM25 tiap satu kek
Juga untuk penghantaran di luar KL dan selangor.
Tempahan atau pertanyaan :

email : shima_cute@yahoo.com

sample juga boleh dihantar.

Kek Lapis Bluberry – perasa bluberry dan cheese

Kek Lapis Chocolate Almond –coklat, pandan dan almond
Kek Lapis Sweet & Sour – perasa pandan dan masam manis

Kek Lapis Chocolate Orange – perasa coklat dan limau

Kek Lapis Chocolate Vanila – perasa coklat dan vanila

Kek Lapis Horlicks – perasa pandan,strawberry dan vanila

Kek Lapis Stawberry – perasa strawberry dan vanila

Kek Lapis Tembikai – perasa vanilla, pandan dan stawberry

Kek Lapis Pandan – perasa pandan

Kek Lapis Keladi – perasa keladi dan vanila


Set Premium
1 biji – 700gm
*harga promosi = RM36
(harga pasaran = RM46-48)
Antara kek lapisnya adalah;

Kek Lapis Buah Campuran – perasa vanilla dan buah campuran
Kek Lapis Chocberry – perasa strawberry, coklat dan vanilla (corak batik)
Kek Lapis Vanilaberry – perasa berry dan vanilla (bercorak dam)
Kek Lapis Roll – perasa strawberry, vanilla (corak batik)
Kek Lapis Cadbury – perasa vanilla dan coklat

Kek Lapis Prune – perasa pandan dan prune
Kek Lapis Cheese – perasa coklat, vanilla, cheese

Kek Lapis Rempah – perasa rempah tradisional

KEK LAPIS SARAWAK- HOME MADE - UTK SANTAPAN HARI RAYA

KEK LAPIS SARAWAK- HOME MADE - UTK SANTAPAN HARI RAYA
Tempahan dibuka Sehingga Seminggu Berpuasa

HOMEMADE TART (TART NENAS/BLUBERRY)

HOMEMADE TART (TART NENAS/BLUBERRY)
TEMPAHAN DIBUKA

Manis-manis kek cekelat, manis lagi senyumanmu

Manis-manis kek cekelat, manis lagi senyumanmu