Makan malam sambil terapung


SEKUMPULAN pelanggan restoran Dinner In The Sky, di London baru-baru ini.


AMIENS - Sebuah restoran di sini menawarkan pengalaman unik menikmati makan malam sambil terapung di udara pada ketinggian lebih 48 meter, lapor sebuah akhbar semalam.

Pelanggan-pelanggan diminta memakai tali pinggang keledar pada kerusi masing-masing sebelum restoran itu diangkat ke udara menggunakan sebuah kren.

Mereka akan dilayan oleh beberapa pelayan manakala seorang cef di tengah restoran itu akan memasak pesanan pelanggan.

Walaupun menawarkan pengalaman makan malam yang menakutkan, restoran dimiliki sebuah syarikat tempatan, Dinner In The Sky, di sini mengenakan bayaran mahal mencecah £13,000 (RM75,933) untuk satu majlis makan malam.Pihak pengurusan pula menasihatkan pelangganmereka supaya tidak menjatuhkan sudu atau pinggang mangkuk ke bawah.

date Monday, July 20, 2009

Salam Isra' Mikraj semua.
Tadi hot sket ni dah cool hehehe. Moga kita semua ceria selalu dan bertambah amalannya. Aamiiin.

Isra' Mikraj adalah sebuah sejarah yang menggabungkan nilai2 menceritakan keEsaan Allah yg berkuasa untuk setiap sesuatu itu termasuklah memberi sebuah perjalanan/ journey yg sunguh bermakna buat Rosulullah s.a.w dan umatnya iaitu kita semua. Dari situlah bermulanya tanggangungjawab yg diamanahkan kpd kita semua yg perlu dijalankan dgn penuh pemahaman dan keihlasan kpd Allah s.w.t.

date

aku taktau dah nak kate apa....yg boleh aku kata....nilah benda yg sama bila aku kena deal dgn org gomen ni. sorry la pd shbt2 yg keje dgn gomen. aku hanya nakluahkan rasa tak syoknya bila kena deal dgn org2 mcm ni dan kena lalui perkara yg sama. awai2 aku dah call pihak berkenaan. nak fax, depa kata hantaq post. aku post ekspress, harini hantaq, esok sampai. seminggu aku follow up, depa taktau surat tu pi mana.then sorang tu suh aku fax.kan baguih klu awai2 depa termia sgnd aku tuk fax surat tu. dah fax. tak dak ape2 info dp sana. aku call buat follow up. okla org yg incharge bg cdgn tuk pogram di sana tp katanya aku kena hantaq surat ke HQ pulak.

awai2 dulu dah aku tanya nak cc atau terus ke HQ, kata org tu(org lain) tak payah sbb pogram tu di tempat tu. masa berjalan. aku buat keje awai akhirnya lmbt gak jadinya. aku call HQ last week, ada org tu suh fax surat. aku fax dan print repot kata pihak sana terima. call pagi ni, org tu pi kursus, org yg patut aku hubungi takdak. org lain plak chek2 katanya takdak pun terima fax. suh fax lagi sekali. aku pun fax la surat. call balik org tu kata terima tp katanya no fax tu patutnya no lain. laaa dah depa bg kat tu kat aku...tak kan aku reka kut.jadi dia bagi no fax yg lain pulak. then, dia kata patutnya bukan berurusan dgn bhgn tu kena deal dgn bhgn dia.....aku risau la pogram dah dekat...katanya lagipun aku hantaq ke HQ pun tak awai sgt.

aku kata la...dah hantaq awai2 dah kat tempat tu......aku buat keje awai tau....hampa yg jadikan benda ni last minute.dah le staff2 tu asyik bagi info berbeza. dah tu, kata org ni, aku kena isi borang online pulak and fax kat no kedua yg diberi tu. ni aku serach online dah takdak pun borang tu.aku dah cari2 merata2 tempat dlm laman web tu...takkan mata aku tak nampak kut.aku call HQ tadak sapa angkat. last2 org tu angkat bg no lain pulak katanya org yg deal dgn aku tadi di tempat satu lagi bukan di HQ.aikks mcm mana bleh jadi mcm tu....padahal tadi aku call guna no yg pertama tu.

emmm........aku pun call no kedua tu takdak sapa angkat. call tempat yg patut aku buat pogram dgn students..pun tadak org angkat.last2 ada sorang angkat, dia kata org yg aku cari tu bukan di situ. lepaih tu dia kata kena call tanya org HQ..awat tak tanya org HQ. pas tu katanya org yg aku cari (aik..tadi kata takdak) sebenarnya kat bhgn pengankutan tadak kaitan dgn urusan ni. `awat contact bhgn pengangkutan, sapa suh contact no tu?'. aku jwp dgn hemah aku yg tinggalberbaki tu.."puan, saya bukan reka no ni malah saya tak reka nama tu....org HQ yg bagi no tu dan nama tu'. dia kata lagi..lain kali apa2 urusan terus ke HQ.maleh dah aku nak layan...puan,tuan,encik,cik,.....aku ni dah buat semua yg hampa2 ckp awai2 dulu. mungkin satu ja yg aku belum buat....habaq kat hampa aku ni Dato' ke tan sri ke apa ka...weiii tu tak baik...dah kira menipu sebab title tuk aku ni hanya wanita angun ja. aku bukan saja2 nak naik angin....tapi tolongggggggggggglah aku ni bnyk lagi tempat lain boleh pi tapi aku nak promote tempat ni dan bantu stndts labih apaham apa yg dipelajai. aku dan bantu Malaysia laaaa...awatnya menyusahkan perkara yg mudah?aku tau la bnyk pahala bila bnyk buat kerja kalau tak merungut..tp cubalah buat kerja dgn efisyen.pastikanlah semua staff yg terlibat bagi info yg sama. aku ni org Malaysia nak tlg rakyat Malaysia nak bantu Malaysia gak.

ni hanya tuk mereka yg terlibat saja.ni hanya luahan hatiaku yg memang tak puas hati dgn sekumpulan ini....dp dulu sampai skg klu berurusan dgn pihak2 g. ni ada je yg jadi mcm ni. aku tau ramai lagi depa yg keje kat gomen tu baguih2 dan efisyen.ni hanya tuk depa yg terlampau efisyen saja.jangan asda sesapa shbt yg terasa kat sini.aku hangat betoi ni......uihsss first time luahan hatiku 100% dlm loghat utara hehehe...sabaq2. Inni asumu fi hazal yaum....aku pose nih....nak minum ayaq milo pun tak bleh ni bagi sejuk sket hati ni hehehe.

date






Sabtu lepas aku ke mentakab dan bermalam di sana. Thgri tu baru je sampai di sana, shbt aku dan ahli keluarga dia membawa aku ke temerloh untuk mencari gulai tempoyak ikan patin Pak Usop yg terkenal di temerloh tu. Lokasinya bersebelahan tapak pekan sari di tepi sungai pahang. Awal2 lagi shbt aku dah bgtau klu ke situ tujulah ke kedai Pak Usop, gerai no.12. Sampai je di kedai tu dlm jam 12.30thgri. Lauk ikan patin dah pun abis. Tokeynye tgh nak siap2 tuk masak kali kedua. Maka aku kenalah tunggu 1/2 jam. Peghhhh dasyat jugak kedai pak Usop ni. Org sentiasa ramai mkn dan membeli bungkus di sini. Bnyk lauk pauk yg di sediakan tp gulai tempoyak ikan patin yg menjadi rebutan. Hari tu ramai org dr KL yg dtg mkn. Akulah org pertama menulis pesanan aku kemdian berderet2 org berbaris. Sanggup depa tnggu utk 30 minit lagi. Hasilnya berbaloilah. Dapatla mkn di sana dan juga sahur tadi dptla semangkuk ikan patin hehehe. Dgr cerita pak Usop dah pun meninggal dunia, ni anak2 dia yg meneruskan bisnes keluarga ni.

Shbtku, Wanna dan family menjamu aku dgn bermacam2 buah2an, pulasan, rambutan, manggis, duku madu, durian dan buah salak. Aku tak reti makan buah salak, selalu beli tuk mak je. Buah durian plak, aku tak terasa nak mkn, klu makan pun paling bnyk 4 ulas je aku bleh mkn hehehe. Pagi Ahad tu kami ke pekan sari temerloh lagi sekali. The latest aku pi sana ilah 5 thn dulu. Kami breakfast dulu meehoon goreng di rumah then dlm jam 10a.m sampailah di tapak pekan sari. Ingatkan amai yg dah balik dr membeli belah upenye masih ramai orang di sana. Parking pun susah nak cari tempat. Maka bermulalah ekspedisi aku dgn kamera aku, apa saja yg dpt aku snap, aku snap je sampai penjual2 di sana siap suruh aku ambil gmbr mereka dan barang2 jualan. Dptla aku snap gmbr ikan patin yg masih idup2, makcik2 yg masih gigih berniaga, kueh2 tradisional org phg dan lain2. Gaya aku ni mcm org planet asing yg tak penah sampai ke bumi pahang ni hehehe.Bnyk gmbr aku nak buh di sini tp apakan daya nampaknye camera aku masih blum ngam dgn sebarang komputer sejak bebrapa minggu ni. Hanya beberapa gmbr je dpt aku paparkan di sini.

Shbtku ada bgtau carilah dodol kukus di situ. Maka belilah aku sekeping dgn harga RM1.50 utk merasa dodol tuh. Manis, mcm dodol yg biasa aku mkn cuma yg ni nipis dan yg biasa aku mkn tu pejal sket. Aku nengok ada makcik tu dah berumur menjual sayur2 kampung. Aku belilah terung comel2 kaler light purple (warna kegemaranku tu) selonggok seringgit. Jalan lagi, amik gmbr sungai pahang tu plak. Jalan2 lagi, pakcik jual ubat yg aku pernah berbual2 5 thn dulu masih ada di situ, masih dgn pantun2nya sambil menjual ubat. Dia org Kedah tp dah lama merantau di situ dan loghat Kedahnya tak pernah hilang. Kemudian, mataku tak boleh negok kueh2 comel yg mcm2 kaler lalu belilah apam beras yg kaler pink belang putih. Jln lagi, shbtku plak beli kepok lekor basah dlln2. Shbtku Ina yg tak dpt nak ikut ke sini mmg suka tapai ubi. Aku pun belilah utk dia. Aku beli gak tapai pulut yg dibungkus dgn daun getah. Klu di Utara sana, tapai pulut selalunya dibungkus dgn daun keladi. Akhirnya tgn2 kami bertiga ni dah penuh dgn dng mknn maka baliklah ke mentakab. Then lps solat zuhur berangkatlah aku balik ke Sunway ni. Singkat sungguh masa, letih sket tp puas dpt ke sana jln2 jumpa shbt2 lama dan paling penting dpt rasa gulai lemak patin yg jadi sebutan di sana. Kedai pak usop tu smpai masuk rncngn jln2 cari mkn Tv3 ler hehehe. Baru la aku tau perbezaan ikan patin di sana tu dgn patin yg aku mkn kat kl ni. Kekentalan siinya dan rasanya mmg berbeza :) Oklah nanti sambung lai yer. Isk dah bergaris pulak tulisan aku ni.

p/s : Intan, koi sampai termerloh ingat ke aok tapi takde no contact so melepas le nak rasa org temerloh blanja mkn daging masak hitam.errr tu mknn tradsi temerloh ker?koi mkn di kuantan 7 thn dulu lama dah heheh.


date

smile always...

smile always...

SHOP ON LINE

SANTAPAN UNTUK HARI RAYA, TEMPAHAN KEK & COOKIES (HOME MADE).
*tempahan dibuka -
Tart Nenas (berbentuk hati) - RM22 - 50 biji

(guna burter/mentega)

Kek Lapis Sarawak (home made) :
Set Deluxe : 1 biji (1/2 kg) - RM28.
Pembelian untuk 5 biji ke atas - RM25 tiap satu kek
Juga untuk penghantaran di luar KL dan selangor.
Tempahan atau pertanyaan :

email : shima_cute@yahoo.com

sample juga boleh dihantar.

Kek Lapis Bluberry – perasa bluberry dan cheese

Kek Lapis Chocolate Almond –coklat, pandan dan almond
Kek Lapis Sweet & Sour – perasa pandan dan masam manis

Kek Lapis Chocolate Orange – perasa coklat dan limau

Kek Lapis Chocolate Vanila – perasa coklat dan vanila

Kek Lapis Horlicks – perasa pandan,strawberry dan vanila

Kek Lapis Stawberry – perasa strawberry dan vanila

Kek Lapis Tembikai – perasa vanilla, pandan dan stawberry

Kek Lapis Pandan – perasa pandan

Kek Lapis Keladi – perasa keladi dan vanila


Set Premium
1 biji – 700gm
*harga promosi = RM36
(harga pasaran = RM46-48)
Antara kek lapisnya adalah;

Kek Lapis Buah Campuran – perasa vanilla dan buah campuran
Kek Lapis Chocberry – perasa strawberry, coklat dan vanilla (corak batik)
Kek Lapis Vanilaberry – perasa berry dan vanilla (bercorak dam)
Kek Lapis Roll – perasa strawberry, vanilla (corak batik)
Kek Lapis Cadbury – perasa vanilla dan coklat

Kek Lapis Prune – perasa pandan dan prune
Kek Lapis Cheese – perasa coklat, vanilla, cheese

Kek Lapis Rempah – perasa rempah tradisional

KEK LAPIS SARAWAK- HOME MADE - UTK SANTAPAN HARI RAYA

KEK LAPIS SARAWAK- HOME MADE - UTK SANTAPAN HARI RAYA
Tempahan dibuka Sehingga Seminggu Berpuasa

HOMEMADE TART (TART NENAS/BLUBERRY)

HOMEMADE TART (TART NENAS/BLUBERRY)
TEMPAHAN DIBUKA

Manis-manis kek cekelat, manis lagi senyumanmu

Manis-manis kek cekelat, manis lagi senyumanmu