Sabtu lepas aku ke mentakab dan bermalam di sana. Thgri tu baru je sampai di sana, shbt aku dan ahli keluarga dia membawa aku ke temerloh untuk mencari gulai tempoyak ikan patin Pak Usop yg terkenal di temerloh tu. Lokasinya bersebelahan tapak pekan sari di tepi sungai pahang. Awal2 lagi shbt aku dah bgtau klu ke situ tujulah ke kedai Pak Usop, gerai no.12. Sampai je di kedai tu dlm jam 12.30thgri. Lauk ikan patin dah pun abis. Tokeynye tgh nak siap2 tuk masak kali kedua. Maka aku kenalah tunggu 1/2 jam. Peghhhh dasyat jugak kedai pak Usop ni. Org sentiasa ramai mkn dan membeli bungkus di sini. Bnyk lauk pauk yg di sediakan tp gulai tempoyak ikan patin yg menjadi rebutan. Hari tu ramai org dr KL yg dtg mkn. Akulah org pertama menulis pesanan aku kemdian berderet2 org berbaris. Sanggup depa tnggu utk 30 minit lagi. Hasilnya berbaloilah. Dapatla mkn di sana dan juga sahur tadi dptla semangkuk ikan patin hehehe. Dgr cerita pak Usop dah pun meninggal dunia, ni anak2 dia yg meneruskan bisnes keluarga ni.

Shbtku, Wanna dan family menjamu aku dgn bermacam2 buah2an, pulasan, rambutan, manggis, duku madu, durian dan buah salak. Aku tak reti makan buah salak, selalu beli tuk mak je. Buah durian plak, aku tak terasa nak mkn, klu makan pun paling bnyk 4 ulas je aku bleh mkn hehehe. Pagi Ahad tu kami ke pekan sari temerloh lagi sekali. The latest aku pi sana ilah 5 thn dulu. Kami breakfast dulu meehoon goreng di rumah then dlm jam 10a.m sampailah di tapak pekan sari. Ingatkan amai yg dah balik dr membeli belah upenye masih ramai orang di sana. Parking pun susah nak cari tempat. Maka bermulalah ekspedisi aku dgn kamera aku, apa saja yg dpt aku snap, aku snap je sampai penjual2 di sana siap suruh aku ambil gmbr mereka dan barang2 jualan. Dptla aku snap gmbr ikan patin yg masih idup2, makcik2 yg masih gigih berniaga, kueh2 tradisional org phg dan lain2. Gaya aku ni mcm org planet asing yg tak penah sampai ke bumi pahang ni hehehe.Bnyk gmbr aku nak buh di sini tp apakan daya nampaknye camera aku masih blum ngam dgn sebarang komputer sejak bebrapa minggu ni. Hanya beberapa gmbr je dpt aku paparkan di sini.

Shbtku ada bgtau carilah dodol kukus di situ. Maka belilah aku sekeping dgn harga RM1.50 utk merasa dodol tuh. Manis, mcm dodol yg biasa aku mkn cuma yg ni nipis dan yg biasa aku mkn tu pejal sket. Aku nengok ada makcik tu dah berumur menjual sayur2 kampung. Aku belilah terung comel2 kaler light purple (warna kegemaranku tu) selonggok seringgit. Jalan lagi, amik gmbr sungai pahang tu plak. Jalan2 lagi, pakcik jual ubat yg aku pernah berbual2 5 thn dulu masih ada di situ, masih dgn pantun2nya sambil menjual ubat. Dia org Kedah tp dah lama merantau di situ dan loghat Kedahnya tak pernah hilang. Kemudian, mataku tak boleh negok kueh2 comel yg mcm2 kaler lalu belilah apam beras yg kaler pink belang putih. Jln lagi, shbtku plak beli kepok lekor basah dlln2. Shbtku Ina yg tak dpt nak ikut ke sini mmg suka tapai ubi. Aku pun belilah utk dia. Aku beli gak tapai pulut yg dibungkus dgn daun getah. Klu di Utara sana, tapai pulut selalunya dibungkus dgn daun keladi. Akhirnya tgn2 kami bertiga ni dah penuh dgn dng mknn maka baliklah ke mentakab. Then lps solat zuhur berangkatlah aku balik ke Sunway ni. Singkat sungguh masa, letih sket tp puas dpt ke sana jln2 jumpa shbt2 lama dan paling penting dpt rasa gulai lemak patin yg jadi sebutan di sana. Kedai pak usop tu smpai masuk rncngn jln2 cari mkn Tv3 ler hehehe. Baru la aku tau perbezaan ikan patin di sana tu dgn patin yg aku mkn kat kl ni. Kekentalan siinya dan rasanya mmg berbeza :) Oklah nanti sambung lai yer. Isk dah bergaris pulak tulisan aku ni.

p/s : Intan, koi sampai termerloh ingat ke aok tapi takde no contact so melepas le nak rasa org temerloh blanja mkn daging masak hitam.errr tu mknn tradsi temerloh ker?koi mkn di kuantan 7 thn dulu lama dah heheh.


date Monday, July 20, 2009

4 comments to “Koleksi Gambar - Siri Bandar Ikan Patin”

  1. INTAN RH
    July 20, 2009 at 8:45 AM

    Adeh....nape tak kabo nak dtg cni? Tp sabtu baru ni koi ada forum n meeting kat Bluewave Shah Alam. Br balik ptg semlm.

    Mahalnya dodol kukus yg aok beli tu, beli katne kat pekan sari tu? Selalu koi beli cuma RM1 jek..hehe

  1. Purple Crayon
    July 20, 2009 at 1:32 PM

    nak kabo cemane, takdak no contactnye n tak sempat nak nulih di blog ni.

    tu kire dah murah le tu, ada yg rm2.00 tp besar sket dp yg koi bli tu. Agaknye makcik tu nengok wajah cute koi ni terus bg rege tu hehehe.

  1. kzeem
    July 22, 2009 at 7:35 AM

    shima..
    rumah kwn tu kat mana?ntah2 duk sebelah rmh mak abah akak.. :)
    nanti akak balik, kira2nya senanglah nak jumpa, ye tak...

  1. Purple Crayon
    July 23, 2009 at 8:27 AM

    kwn sya tu umah kat mentakab.akak org mentakab ke termerloh? akak balik bgtau saya ye....bwk jln2 sunway dulu baru kita berkampung dgn gulai lemak ikan patin, intan masak di temerloh ;)

smile always...

smile always...

SHOP ON LINE

SANTAPAN UNTUK HARI RAYA, TEMPAHAN KEK & COOKIES (HOME MADE).
*tempahan dibuka -
Tart Nenas (berbentuk hati) - RM22 - 50 biji

(guna burter/mentega)

Kek Lapis Sarawak (home made) :
Set Deluxe : 1 biji (1/2 kg) - RM28.
Pembelian untuk 5 biji ke atas - RM25 tiap satu kek
Juga untuk penghantaran di luar KL dan selangor.
Tempahan atau pertanyaan :

email : shima_cute@yahoo.com

sample juga boleh dihantar.

Kek Lapis Bluberry – perasa bluberry dan cheese

Kek Lapis Chocolate Almond –coklat, pandan dan almond
Kek Lapis Sweet & Sour – perasa pandan dan masam manis

Kek Lapis Chocolate Orange – perasa coklat dan limau

Kek Lapis Chocolate Vanila – perasa coklat dan vanila

Kek Lapis Horlicks – perasa pandan,strawberry dan vanila

Kek Lapis Stawberry – perasa strawberry dan vanila

Kek Lapis Tembikai – perasa vanilla, pandan dan stawberry

Kek Lapis Pandan – perasa pandan

Kek Lapis Keladi – perasa keladi dan vanila


Set Premium
1 biji – 700gm
*harga promosi = RM36
(harga pasaran = RM46-48)
Antara kek lapisnya adalah;

Kek Lapis Buah Campuran – perasa vanilla dan buah campuran
Kek Lapis Chocberry – perasa strawberry, coklat dan vanilla (corak batik)
Kek Lapis Vanilaberry – perasa berry dan vanilla (bercorak dam)
Kek Lapis Roll – perasa strawberry, vanilla (corak batik)
Kek Lapis Cadbury – perasa vanilla dan coklat

Kek Lapis Prune – perasa pandan dan prune
Kek Lapis Cheese – perasa coklat, vanilla, cheese

Kek Lapis Rempah – perasa rempah tradisional

KEK LAPIS SARAWAK- HOME MADE - UTK SANTAPAN HARI RAYA

KEK LAPIS SARAWAK- HOME MADE - UTK SANTAPAN HARI RAYA
Tempahan dibuka Sehingga Seminggu Berpuasa

HOMEMADE TART (TART NENAS/BLUBERRY)

HOMEMADE TART (TART NENAS/BLUBERRY)
TEMPAHAN DIBUKA

Manis-manis kek cekelat, manis lagi senyumanmu

Manis-manis kek cekelat, manis lagi senyumanmu