David Arumugam terima JSM
KUALA LUMPUR 18 Dis. - Artis veteran Thiagarajan K.R. Arumugam yang lebih dikenali dengan nama David Arumugam daripada kumpulan Alleycats adalah antara 285 orang penerima darjah dan bintang kebesaran daripada Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin di Istana Negara hari ini.
David yang menerima Johan Setia Mahkota (JSM) adalah vokalis utama kumpulan muzik tempatan terkemuka, Alleycats yang ditubuhkan pada 1969 dan memperoleh kemasyhuran sejak tahun 1970-an.
Empat orang pula menerima Panglima Jasa Negara (PJN) yang membawa gelaran 'Datuk.'
Mereka ialah Senator Datuk Musa Sheikh Fadzir, anggota panel pelaburan Lembaga Tabung Angkatan Tentera, Datuk Abdul Rahman Abdul Hamid, bekas Anggota Dewan Undangan Negeri dari Johor, Datuk Ali Mohamed dan Timbalan Presiden St. John Ambulans Kawasan Barat Daya Pulau Pinang, Datuk Jamilah Wahab.
Senator Osman Bungsu menerima Johan Mangku Negara (JMN) bersama enam lagi penerima.
Sepuluh orang menerima Johan Setia Mahkota, 46 menerima Kesatria Mangku Negara, 88 menerima Ahli Mangku Negara dan 131 orang menerima Pingat Pangkuan Negara.
- Bernama
************
secara peribadi aku suka juga lagu2 yg dinyanyikan oleh beliau.namun klu sampai pingat2 sperti ni diberikan kpdnya termasuk lah shah rukh khan dan ramai lagi artis yg kononnya dikatakan telah bnyk membantu kejayaan malaysia dan mengharumkan nama malaysia....aku jadi sedih dan sayu mengenangkan betapa ramai mereka yg telah kehilangan anggota badan(kaki,tangan) dalam berperang menentang komunis dulu dan lain2nya...jgn kata nak dpt pingat, nak dpt pencen dan lain2pun punya susah.sehingga bilakah `ketamadunan di malaysia' ni akan mengikut corak yg ditentukan oleh pihak tertentu?adakah sistem yg baru akan menjamin satu perubahan yang rakyat inginkan?adakah keinginan majoriti menjamin keharmonian untuk keseluruhannya?

date Friday, December 19, 2008

Penoreh getah rayu bantuan.
SIK 18 Dis. - Penoreh getah secara pawah di daerah Sik dan Baling yang menghadapi keperitan hidup berikutan kejatuhan merudum harga komoditi itu, merayu kerajaan agar segera membantu mereka.
Getah sekerap di dua daerah itu dibeli oleh pemborong pada harga antara 70 sen dan 80 sen sekilogram sejak beberapa minggu lalu berbanding RM4 hingga RM5 sekilogram pada pertengahan tahun ini.
Kejatuhan harga getah sekerap menyebabkan penoreh getah terutama mereka yang menoreh secara pawah terpaksa menghadapi kesukaran untuk menyara keluarga dengan pendapatan tidak sampai RM10 sehari.
Tinjauan Bernama di Sik dan Baling sejak minggu lepas mendapati ramai penoreh getah secara pawah mengeluh dan ramai golongan muda yang menjadi penoreh getah kini mencari pekerjaan lain untuk menyara hidup mereka.
"Ikan kembung berharga RM8 hingga RM10 sekilogram, daging RM20 sekilogram. Macam mana kami hendak hidup," kata seorang penoreh Suri Mohd. Nor, 44, dari Kampung Sungai Senang, Sik.
Beliau berkata, pendapatannya sebagai penoreh secara pawah tidak sampai RM8 sehari setelah dibahagi dua dengan pemilik kebun getah.
Fuad Ahmad, 40, pula berkata, beliau dan keluarganya amat terhimpit akibat kejatuhan harga getah.
"Awal tahun depan saya terpaksa mencari wang untuk membeli pakaian sekolah tiga anak. Di mana saya hendak dapatkan wang dengan pendapatan tidak sampai RM10 sehari," katanya.
Seorang pemilik kebun, Way Chai a/l Eim, 54, dari Kampung Chong, di sini berkata, kebun getahnya seluas 12 hektar kini terbiar kerana tiada orang yang hendak mengambil upah menoreh kerana harga getah yang terlalu murah.
Anggota Dewan Undangan Negeri kawasan Belantik, Mohd. Tajuddin Abdullah berharap kerajaan dapat melakukan sesuatu untuk membantu penoreh seperti menyediakan pakaian untuk anak-anak yang bersekolah.
- Bernama
*************
masih bnyk lagi hal2 mcm ni berlaku di malaysia.mana program2 ala bijak pandai yg telah bnyk dirancang dan kata nak diperkenalkan tu yer.sepatutnye ada alternatif yg lain utk mereka.apepun dlm kehidupan skg ni, setiap individu kena ada kreativiti utk `survival'.emm.....

date

Sime Darby sahkan ambil 51% ekuiti IJN. (sebahagian dp petikan di Utusan Malaysia).
KUALA LUMPUR 18 Dis. - Konglomerat Sime Darby Berhad (Sime Darby) yang mengesahkan hasrat untuk mengambil alih 51 peratus kepentingan dalam Institut Jantung Negara (IJN), memberi jaminan untuk mengekalkan khidmat sosial perubatan jantung kepada golongan miskin.
Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Seri Ahmad Zubir Murshid berkata, aspek tersebut adalah antara tiga syarat yang digariskan oleh Unit Perancangan Ekonomi (EPU) dalam surat persetujuan secara prinsipal bagi Sime Darby mengambil alih kepentingan tersebut dalam IJN.
Menurutnya, Sime Darby merupakan pihak yang mengemukakan cadangan rasmi kepada kerajaan mengenai hasrat tersebut beberapa bulan lalu dan bukan kerajaan yang menemui konglomerat itu.
Katanya, Sime Darby sendiri terkejut dengan berita yang tersiar hari ini, sedangkan pihaknya baru hari ini menerima surat kelulusan EPU.
Surat EPU tersebut ujarnya, mensyaratkan Sime Darby supaya memberi komitmen untuk meneruskan tanggungjawab sosial kepada golongan berpendapatan rendah dan miskin termasuk kakitangan kerajaan seperti yang diberikan oleh Kementerian Kesihatan menerusi IJN sekarang.
Beliau berkata, syarat lain ialah rundingan mengenai nilai ekuiti pengambil alihan kelak yang memerlukan Sime Darby melaksanakan kajian wajar yang akan dikemukakan semula kepada kerajaan untuk kelulusan.
Syarat terakhir katanya, ialah berkaitan penyediaan pelan perniagaan iaitu perancangan Sime Darby untuk memajukan lagi IJN dalam tempoh lima tahun atau selanjutnya.
''Ini bukan pengambilalihan sebuah syarikat perniagaan ke atas IJN, sebaliknya merupakan perkongsian. Kami hanya mahukan 51 peratus dan bakinya masih dipegang oleh Kementerian Kesihatan.
''Dan mengapa Sime Darby? Ini kerana Sime Darby juga adalah sebuah syarikat rakyat. Kami adalah syarikat milik kerajaan (GLC) dan memiliki 10.5 juta pemegang saham,'' katanya pada sidang akhbar khas di Pusat Konvensyen Sime Darby, Bukit Kiara di sini hari ini.
Sidang akhbar tersebut diadakan berikutan kenyataan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi di sebelah pagi, yang mengesahkan khabar angin dalam blog mengenai kemungkinan Sime Darby mengambil alih IJN.
Ahmad Zubir berkata, di pihak Sime Darby, pengambilalihan itu akan mampu membawa sinergi kepada IJN, menerusi kekuatan Bahagian Penjagaan Kesihatan Kumpulan Sime.
''Kita komited terhadap perkhidmatan sosial kepada mereka yang berpendapatan rendah dan dari sudut Sime Darby, aspek mereka yang berkemampuan akan turut menikmati manfaat.
''Misalnya, jika berlaku katil atau bilik pembedahan penuh di IJN kelak, pesakit tersebut boleh dihantar menggunakan kemudahan kami di Pusat Perubatan Pakar Subang Jaya (SJMC) dan dengan doktor yang memiliki kepakaran yang sama,'' jelas beliau.

*****************

Wajarkah IJN diswasta?
Sekiranya jaminan itu dapat diberikan oleh pihak yang nak mengambil alih, mungkin pandangan kita terhadap pengambilalihan ini tidak begitu keras sangat
–Datuk Seri Abdullah Ahmad BadawiPerdana Menteri
Syarikat Sime Darby mesti memberikan komitmen yang bersungguh-sungguh bagi memastikan golongan miskin tidak dipinggirkan
–Datuk Seri Najib Tun RazakTimbalan Perdana Menteri
Kalau kita perhatikan projek-projek lain yang telah diswastakan, bayarannya terus meningkat
–Datuk Dr. Chua Soi LekTimbalan Presiden MCA(Bekas Menteri Kesihatan)
Walaupun IJN kini bertaraf dunia ia masih perlu memberikan tanggungjawab sosial kepada masyarakat dan ini merupakan kriteria yang diperlukan
–Khairy JamaludinNaib Ketua Pemuda UMNO
Ini bukan pengambilalihan sebuah syarikat perniagaan, sebaliknya merupakan perkongsian. Kami hanya mahukan 51 peratus
–Datuk Seri Ahmad Zubir MurshidPresiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Sime Darby.

*************
Tidak wajar diswastakan
KUALA LUMPUR 18 Dis. - Institut Jantung Negara (IJN) tidak wajar diswastakan demi melindungi golongan berpendapatan rendah yang memerlukan rawatan perubatan dan perkhidmatan berkaitan di situ.
Pengerusi Biro Pemantau Dasar Kerajaan MCA, Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek bimbang sekiranya langkah penswastaan itu dibenarkan, ia tidak menjamin bayaran perubatan dan perkhidmatannya kelak tidak meningkat.
Sehubungan itu, beliau berharap kerajaan terutamanya Kementerian Kewangan tidak meluluskan penswastaan IJN.
''Ini bukan soal wang ringgit, tetapi soal tanggungjawab kerajaan dalam memastikan IJN dapat memberikan perkhidmatan pada kadar yang mampu dibayar oleh rakyat.
''Kalau kita perhatikan projek-projek lain yang telah diswastakan, bayarannya terus meningkat,'' katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

************
kalau dah nak swastakan sangat, aku rasa semua yg ada kat mysia ni swastakan je la termasuk parlimen.ok tak mcm tu?

date

smile always...

smile always...

SHOP ON LINE

SANTAPAN UNTUK HARI RAYA, TEMPAHAN KEK & COOKIES (HOME MADE).
*tempahan dibuka -
Tart Nenas (berbentuk hati) - RM22 - 50 biji

(guna burter/mentega)

Kek Lapis Sarawak (home made) :
Set Deluxe : 1 biji (1/2 kg) - RM28.
Pembelian untuk 5 biji ke atas - RM25 tiap satu kek
Juga untuk penghantaran di luar KL dan selangor.
Tempahan atau pertanyaan :

email : shima_cute@yahoo.com

sample juga boleh dihantar.

Kek Lapis Bluberry – perasa bluberry dan cheese

Kek Lapis Chocolate Almond –coklat, pandan dan almond
Kek Lapis Sweet & Sour – perasa pandan dan masam manis

Kek Lapis Chocolate Orange – perasa coklat dan limau

Kek Lapis Chocolate Vanila – perasa coklat dan vanila

Kek Lapis Horlicks – perasa pandan,strawberry dan vanila

Kek Lapis Stawberry – perasa strawberry dan vanila

Kek Lapis Tembikai – perasa vanilla, pandan dan stawberry

Kek Lapis Pandan – perasa pandan

Kek Lapis Keladi – perasa keladi dan vanila


Set Premium
1 biji – 700gm
*harga promosi = RM36
(harga pasaran = RM46-48)
Antara kek lapisnya adalah;

Kek Lapis Buah Campuran – perasa vanilla dan buah campuran
Kek Lapis Chocberry – perasa strawberry, coklat dan vanilla (corak batik)
Kek Lapis Vanilaberry – perasa berry dan vanilla (bercorak dam)
Kek Lapis Roll – perasa strawberry, vanilla (corak batik)
Kek Lapis Cadbury – perasa vanilla dan coklat

Kek Lapis Prune – perasa pandan dan prune
Kek Lapis Cheese – perasa coklat, vanilla, cheese

Kek Lapis Rempah – perasa rempah tradisional

KEK LAPIS SARAWAK- HOME MADE - UTK SANTAPAN HARI RAYA

KEK LAPIS SARAWAK- HOME MADE - UTK SANTAPAN HARI RAYA
Tempahan dibuka Sehingga Seminggu Berpuasa

HOMEMADE TART (TART NENAS/BLUBERRY)

HOMEMADE TART (TART NENAS/BLUBERRY)
TEMPAHAN DIBUKA

Manis-manis kek cekelat, manis lagi senyumanmu

Manis-manis kek cekelat, manis lagi senyumanmu