dalam kehidupan akhir zaman ini ada ketika kekeliruan itu muncul.
apa yg hak dan yg batil?adakah ia menjadi hak kerana ditentukan sesuatu sistem itu,sekumpulan manusia yang berkuasa atau mereka yang mempunyai penyokongnya ataupun kerana ia sudah sebati dlm sesuatu masyarakat itu.

moga kekeliruan itu dpt diselesaikan dgn kebenaran, moga kekusutan itu dpt dirungkai.
kita adalah berbeza kerana beberapa sebab, perbezaan fikrah,pendidikan,pengalaman hidup dan lain2.aku setuju jika sesuatu yg mungkar itu diperbetulkan.namun perlu juga melihat sesuatu keadaan itu waktunya, orangnya, kesnya ...setiap kes yg berbeza maybe perlu juga cara yg berbeza mengikut relevan nya. bukan untuk mendiskriminasikan sesuatu isu itu tetapi blanket method bukanlah sesuatu method yg sesuai untuk semua lapisan dan kumpulan manusia untuk sesuatu isu itu.

sejak 2-3 hari ni ada beberapa isu yg menggemparkan Malaya ini dan juga yang digemparkan.
moga isu yg melibatkan aqidah,kebenaran,apa itu hak dan batil dpt diselesaikan dgn baik.
bagi aku, perbezaan fikrah ini dpt membawa keburukan kpd umat Islam juga jika ia tak diselesaikan dgn bijak.namun aku serah pd mereka yg arif untuk membantu merungkai kekusutan ini.moga kita masih tahu apa itu hak dan batil.moga kita dlm proses mencari kebenaran dan mendapatkannya dan menyebarkannya secara ikhlas dan buanglah sifat ujub pd diri sendiri jika ada.kadangkala apabila merasakan kita berilmu ( tak kiralah siapa pun kita) kita terlupa menghalusi cara2 yg sepatutnya dalam `mengilmukan' insan lain jika kita berpendapat insan itu kurang ilmunya.mmg lumrah manusia ada membuat kesilapan.namun jgnlah kesilapan itu akan membawa kpd perpecahan umat islam itu sendiri.

moga kita semua tak kira apa saja jawatan kita, position kita, tahap pendidikan kita, latarbelakang keluarga dlln, kita akan cuba sedaya upaya menjalankan amanah Allah sebagai dai' itu.kadangkala isu yg di`panaskan' di kaca tv dan dada akhbar membuat kita seakan terlupa sebentar pd isu2 yg sudah lama bertapak dan menantikan usaha kita dlm menyelesaikannya samada cara drastik ataupun secara berperingkat yg bermula dp rumah dan dgn org yg dekat dan hampir dgn kita; aqidah anak muda2, aqidah org yg tak berapa muda, pelbagai masalah dan dilema dlm msyrkt kita dan lain2 lagi.kadangkala akal yg bijak tak mampu juga menyelesaikan sesuatu perkara dgn bijaksana.

aku melihat ibarat sebatang pokok yang berbunga rendang, bunga dan buah yg dipuja dan menjadi harapan kpd penanam dan ahli keluarganya.apabila bunga yg kembang layu, buah dipetik org lain atau gugur ke bumi sebelum ranum, membuat si penanam itu marah, dan kecewa.namun mungkin akar2 pokok yg halus juga bermasalah, sedang sakit di dalam tanah untuk sekian lama.

date Wednesday, November 4, 2009

Kes saman pecat ketua kampung
Oleh KUMARA SABAPATTYkumara.sabapatty@kosmo.com,.my
Sebahagian daripada ketua kampung yang hadir pada perbicaraan kes saman terhadap kerajaan negeri Perak di Mahkamah Tinggi Ipoh semalam.
IPOH - Mahkamah Tinggi Ipoh menetapkan 1 Disember depan sebagai tarikh keputusan kes saman pemecatan 817 ketua kampung oleh kerajaan negeri Perak.
Pesuruhjaya Kehakiman, Ridwan Ibrahim menetapkan tarikh itu setelah mendengar hujah kedua-dua belah pihak.
Penasihat Undang-Undang Negeri Perak, Datuk Kamal Md. Shahid dalam hujahnya menjelaskan bahawa jawatan ketua kampung dilantik atas budi bicara Menteri Besar bukan seperti penjawat awam yang kekal dalam jawatan.
Katanya, pemecatan ketua kampung itu juga dibuat mengikut Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri yang berhak menamatkan perkhidmatan ketua kampung.
"Ketua Kampung tersebut dilantik semasa pemerintahan kerajaan Pakatan Rakyat (PR) dan mereka tidak terikat dengan kaedah pelantikan ketua kampung yang dibuat secara pemilihan orang ramai semasa pemerintahan kerajaan itu," katanya.
Tambah beliau, kerajaan negeri membatalkan pelantikan ketua kampung tersebut kerana ia tidak kekal setelah berlaku perubahan dalam pemerintahan kerajaan negeri yang diambil alih Barisan Nasional (BN).
Dalam pada itu, Mohd. Yunus Ali yang mewakili ketua-ketua kampung selaku plaintif dalam hujahnya mendakwa responden telah mungkir janji dalam pelantikan mereka kerana pemecatan itu bertentangan dengan undang-undang.

*********************
emmm......jawatan pun ikut parti yer.apa sebenarnya jawtan tu diadakan?untuk berkhidmat tuk rakyat kan?so apa kaitan parti di sini?

date

smile always...

smile always...

SHOP ON LINE

SANTAPAN UNTUK HARI RAYA, TEMPAHAN KEK & COOKIES (HOME MADE).
*tempahan dibuka -
Tart Nenas (berbentuk hati) - RM22 - 50 biji

(guna burter/mentega)

Kek Lapis Sarawak (home made) :
Set Deluxe : 1 biji (1/2 kg) - RM28.
Pembelian untuk 5 biji ke atas - RM25 tiap satu kek
Juga untuk penghantaran di luar KL dan selangor.
Tempahan atau pertanyaan :

email : shima_cute@yahoo.com

sample juga boleh dihantar.

Kek Lapis Bluberry – perasa bluberry dan cheese

Kek Lapis Chocolate Almond –coklat, pandan dan almond
Kek Lapis Sweet & Sour – perasa pandan dan masam manis

Kek Lapis Chocolate Orange – perasa coklat dan limau

Kek Lapis Chocolate Vanila – perasa coklat dan vanila

Kek Lapis Horlicks – perasa pandan,strawberry dan vanila

Kek Lapis Stawberry – perasa strawberry dan vanila

Kek Lapis Tembikai – perasa vanilla, pandan dan stawberry

Kek Lapis Pandan – perasa pandan

Kek Lapis Keladi – perasa keladi dan vanila


Set Premium
1 biji – 700gm
*harga promosi = RM36
(harga pasaran = RM46-48)
Antara kek lapisnya adalah;

Kek Lapis Buah Campuran – perasa vanilla dan buah campuran
Kek Lapis Chocberry – perasa strawberry, coklat dan vanilla (corak batik)
Kek Lapis Vanilaberry – perasa berry dan vanilla (bercorak dam)
Kek Lapis Roll – perasa strawberry, vanilla (corak batik)
Kek Lapis Cadbury – perasa vanilla dan coklat

Kek Lapis Prune – perasa pandan dan prune
Kek Lapis Cheese – perasa coklat, vanilla, cheese

Kek Lapis Rempah – perasa rempah tradisional

KEK LAPIS SARAWAK- HOME MADE - UTK SANTAPAN HARI RAYA

KEK LAPIS SARAWAK- HOME MADE - UTK SANTAPAN HARI RAYA
Tempahan dibuka Sehingga Seminggu Berpuasa

HOMEMADE TART (TART NENAS/BLUBERRY)

HOMEMADE TART (TART NENAS/BLUBERRY)
TEMPAHAN DIBUKA

Manis-manis kek cekelat, manis lagi senyumanmu

Manis-manis kek cekelat, manis lagi senyumanmu