KUALA LUMPUR - Gara-gara hanya meluluskan empat daripada 157 pelajar jurusan undang-undang, seorang pensyarah Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) mendakwa 'dipaksa' meletakkan jawatan demi menjaga reputasi universiti.
Nor (bukan nama sebenar) memberitahu, punca peletakan jawatannya adalah kerana tidak tahan lagi menerima tekanan supaya mengikut kehendak universiti dalam pemberian 'markah kasihan'.
"Bagaimana hendak memberi markah jika itu merupakan markah sebenar yang mereka peroleh. Malah saya sudah memberi markah yang boleh diberikan meskipun mereka (pelajar) tidak layak mendapatnya,'' katanya ketika ditemui Kosmo! di rumahnya di Ampang semalam.
Menurut Nor, 35, pemberian markah itu melibatkan pelajar dua kursus berlainan semester dua sesi akademik 2007/2008 lepas.
Menceritakan apa yang dilaluinya, Nor berkata, ia bermula apabila dia diberikan surat penjelasan mengenai kegagalan pelajarnya pada Jun lalu melalui dekan fakulti terlibat.
Kerana kegagalan para pelajar itu, dia kemudian dikritik hebat oleh pihak atasan dan mereka mahu dia menambah markah termasuk memberikannya berdasarkan kehadiran pelajar ke kelas sepanjang tahun semata-mata mahu mengurangkan jumlah pelajar yang gagal.
"Tapi saya berkeras. Mana boleh saya beri markah cara demikian sedangkan itu memang tanggungjawab wajib mereka untuk hadir ke kelas," ujarnya yang menjadi pensyarah di universiti itu sejak Disember 2007.
Tambah Nor, pelajar terlibat bukan sahaja tidak menjawab soalan tetapi turut gagal mengarang esei dalam bahasa Inggeris.

*****************
persoalannya, kuantiti atau kualiti?

date Wednesday, April 15, 2009

6 comments to “Kuantiti atau Kualiti?”

  1. benludin
    April 15, 2009 at 1:02 PM

    -begitu juga dengan kes keputusan upsr-spm bila ppsmi diperkenalkan.
    -kuantiti adalah lebih penting bagi mereka

  1. Purple Crayon
    April 15, 2009 at 1:57 PM

    ni payah klu kehendak org2 dlm sistem tu beza dgn tuntutan sebnr dlm hidup ni.aku wonder gak hanya 4 je pljr yg lulus, something wrong there.patutnye dikaji ape mslhnya.

  1. INTAN
    April 15, 2009 at 2:24 PM

    mencabarnya...siap kena paksa rela...

  1. benludin
    April 15, 2009 at 2:43 PM

    -pelajar kita didedahkan sistem sebegitu semasa di alam persekolahan
    -study cuma ala kadar,kerana mereka tahu mereka pasti lulus

    contoh disebuah sekolah menengah yang kawan aku ajar matematik:
    -semasa trial exam math spm hampir separuh gagal
    -tapi bila spm sebenar diumumkan, 40% dapat A dlm math..

    -sikap ini terbawa2 ke univ...study ala kadar

  1. Purple Crayon
    April 15, 2009 at 3:10 PM

    cabaran keja dgn keadaan sistem dan polisi org tertentu mcm tu, intan.

    aku ingat lagi dulu2 tmpt kerja lama, ada satu sem tu utk satu subjek aku tu sorang je dpt B tu paling highest.Ada shbt baik merangkap mentor ckp kat aku..depa tu layak B je ngan hang yer hehe.aku ckp mmg aku strict tp tu dah ada tmbhn markah dr segi performance dlm kelas.tu je la dpt bantu.sib baik tak dipanggil org atasan.so, aku paham apa yg cik nor tu rasa.apepun pihak yg berwajib kena buat kajian.klu betul pljr lemah dlm satu2 subjek mcm BI ke, kena ada intensif kelas dlln2.ataupun pemilihan perlu dibuat dgn betul.

    ben,agaknye soalan spm skg lebih mudah ke dp trial?ataupun skim permakahan spm lebih rendah dp trial?

  1. Purple Crayon
    April 15, 2009 at 3:17 PM

    pemilihan pljr untuk kemasukan kos2tertentu kena teliti.klu tak naya stndts tu.klu nak amik gak mesti bagi kelas2 tmbhn sbgai preparation mcm B.I dlln.

smile always...

smile always...

SHOP ON LINE

SANTAPAN UNTUK HARI RAYA, TEMPAHAN KEK & COOKIES (HOME MADE).
*tempahan dibuka -
Tart Nenas (berbentuk hati) - RM22 - 50 biji

(guna burter/mentega)

Kek Lapis Sarawak (home made) :
Set Deluxe : 1 biji (1/2 kg) - RM28.
Pembelian untuk 5 biji ke atas - RM25 tiap satu kek
Juga untuk penghantaran di luar KL dan selangor.
Tempahan atau pertanyaan :

email : shima_cute@yahoo.com

sample juga boleh dihantar.

Kek Lapis Bluberry – perasa bluberry dan cheese

Kek Lapis Chocolate Almond –coklat, pandan dan almond
Kek Lapis Sweet & Sour – perasa pandan dan masam manis

Kek Lapis Chocolate Orange – perasa coklat dan limau

Kek Lapis Chocolate Vanila – perasa coklat dan vanila

Kek Lapis Horlicks – perasa pandan,strawberry dan vanila

Kek Lapis Stawberry – perasa strawberry dan vanila

Kek Lapis Tembikai – perasa vanilla, pandan dan stawberry

Kek Lapis Pandan – perasa pandan

Kek Lapis Keladi – perasa keladi dan vanila


Set Premium
1 biji – 700gm
*harga promosi = RM36
(harga pasaran = RM46-48)
Antara kek lapisnya adalah;

Kek Lapis Buah Campuran – perasa vanilla dan buah campuran
Kek Lapis Chocberry – perasa strawberry, coklat dan vanilla (corak batik)
Kek Lapis Vanilaberry – perasa berry dan vanilla (bercorak dam)
Kek Lapis Roll – perasa strawberry, vanilla (corak batik)
Kek Lapis Cadbury – perasa vanilla dan coklat

Kek Lapis Prune – perasa pandan dan prune
Kek Lapis Cheese – perasa coklat, vanilla, cheese

Kek Lapis Rempah – perasa rempah tradisional

KEK LAPIS SARAWAK- HOME MADE - UTK SANTAPAN HARI RAYA

KEK LAPIS SARAWAK- HOME MADE - UTK SANTAPAN HARI RAYA
Tempahan dibuka Sehingga Seminggu Berpuasa

HOMEMADE TART (TART NENAS/BLUBERRY)

HOMEMADE TART (TART NENAS/BLUBERRY)
TEMPAHAN DIBUKA

Manis-manis kek cekelat, manis lagi senyumanmu

Manis-manis kek cekelat, manis lagi senyumanmu