Sahabat2 yang pernah ke Indonesia terutamanya di sekitar Sumatera mesti biasa dengar Alpukat Es. Ini adalah sejenis minuman. Alpukat adalah alvocado dan Es ialah ais. Buah alvacado amatlah mahal dijual di Malaysia tp terlalu murah di sana perumpamaannya seperti buah mangga telor, orang utara kata mempelam teloq (yg kecil2 tu) tergantung kat pokok depan umah, sapa pun tak amik nak jual pun murah naa.

Aku pernah ke Bukit Tinggi (baru sekali) beberapa thn dulu dgn satu kumpulan shbt2 untuk buat kajian sejarah Minangkabau di sana. Kami juga ke Pagar Ruyung yang terkenal dgn istana lamanya yg sungguh unik. Kena cari gmbr2 tu dulu baru bleh buh sini.Paya Kumbuh ataupun Paya Kumbuah sebutan org sana pun sempat kami singgah. Sepanjang seminggu di sana, aku dan kumpulanku bleh dikatakan wajib order Alpuket Es Coklatnya lebih tiap kali time makan. Sunguh murah harganya. Setiap segelas Jus Alpukat Es yg sepesel punye akan mengunakan sebiji atau 2 biji buah alvocado yg besar dan ranum. Isinya akan diraut dgn sudu kemudian campur dgn ketulan ais, susu dan dikisar mcm ice blended. Warnanya yg kehijaun bercampur corak coklat kat atas jus tu sungguh menyelerakan. Campuran milo ataupun koko digunakan untuk menambah kesedapannya. Hasilnya, badan kami semua bertambah comel dan montel terutamanya bahagian pipi mcm ada tambahan kologen mcm tu, takyah cucuk botox ke vitamin c ke. Mmg rasa segar. Agaknye tulah rahsia org sana kalau nengok pilem indon ni, wajahnya seri2 ayu je selain dp mengambil jamu.

Baru2 ni aku, Ina dan shbt dp Acheh sempat lunch di Retsoran Wong Solo (eh betulke name ni) di Kg Baru. Restoran ni mensajikan makanan jawa yg sunguh sedap dan terkenal. Restoran ini juga nampaknya menitikberatkan soal kebersihan, kecantikan (presentation) makanan tu di mana kopnsepnya `Halalan Toiyiban'. Ni dah kira promote nih. Kat restoran tu ada lah minuman Jus alpukat tu tp hari tu alpukatnya habis la pulak.

Selain daripada boleh memberi kulit wajah yg cantik, berseri dgn suntikan vitaminnya, Alpukat juga kaya dengan kandungan kimia, antara lain saponin, alkaloida, flavonoida, tanin, polifenol, quersetin, dan gula alkohol persiit. Untuk mengatasi darah tinggi, tiga lembar daun alpukat boleh digunakan di mana ia perlu dicuci bersih dan dimasukkan dlm air panas dan boleh diminum selepas biar suam sedikit. Ni yg aku dpt dp internet dan blog. Sebelum cuba, sahabat2 blehlah kaji dulu ye. Lagi satu ialah cara merawat kulit tubuh. Ambil sebiji buah alpukat ukuran kecil yang masak ditumbuk halus, dicampur dengan 70 gram tepung beras, baby oil dan air secukupnya. Diadun hingga menjadi adunan `dough'. Boleh dijadikan `lulur'. Bersihkan badan, lalu lumuri dengan minyak zaitun atau sekadar mandi supaya badan bersih dan lembab merupakan persiapan untuk acara luluran ini.

Setelah minyak zaitun setengah kering, lulurkan seluruh tubuh. Tangan, kaki, dada, perut, sampai paha bahagian depan hingga rata dan jug abelakang. Setelah lulur setengah kering, gosoklah perlahan hingga lulur rontok bersama sel-sel kulit mati. Gunakan ujung telapak tangan dengan gerakan memutar. Lalu gunakan dengan air suam2 panas hingga sisa-sisa lulur yang menempel tertanggal. Then, bolehlah berendam di bath tub. Campurkan segenggam bunga mawar, melati, pandan, minyak esensial beraroma sesuai selera. Atau setidaknya akhiri dengan mandi air dingin. Ni pun aku dpt dp internet dan blog. Mcm best je, leh cuba klu ada bath tub sesekali berluluran dan ala2 spa kat umah sendiri ok gak tu kan.

Nengok jus alpukat ni, teringat masa di Pagar Ruyung dulu, mengimbau kenangan di sana, tenang sekali rasa mcm balik kg kat utara Malaysia. Kampung2nya dipenuhi sawah dan rasa aman dan selamat je berjalan2 di situ. Yg paling aku tak lupa sebuah lagu Minang, lagu jiwang yg berkumandang di radio kaset dlm van yg membawa kami setiap kali melawati tempat2 di sana sehingga kami2 ni addicted dan akhirnya minta pilotnya untuk bwk kami ke kedai muzik dan beli la tape tu sorang satu hehehe. Aku tengah cari lirik lagu ni sebab tapenya dah rosak, kalau jumpa kau buh lirik kat sini. Seronok baca lirk sebutan minang ni penuh kelembutan, silap sebut tak jadi. Minang ni sebutannya lebih lembut dp kebanyakan bahasa minang di Negeri Sembilan dp segi sebutannya, mg payah aku nak sebut hehehe.

Ni Resepi Jus Alpukat.

3 biji alpukat/ alvocado yang tua/ ranum
100 ml sirap gula
100 ml sirap moccaa/kok/milo (serbuknya dicampur dgn sedikit air)boleh juga gunakan serbuk sahaja
100 gm ketulan ais
4 sudu makan susu manis dan dicampur coklat

Cara membuat:
Raut isi alpukat dgn sudu.
Kisar. Tambahkan sirap gula, kisar lagi hingga adunan tu jadi lembut.
Masukkan sirap mocca / koko/ milo dalam 2 biji gelas.
Tuang jus alpukat tadi.
Masukkan ketulan ais.
Tuangkan susu manis dan serbuk koko/milo di atasnya.
*Boleh juga guna cara lainnya iaitu ketulan ais tadi dikisar sekali dgn isi alvocado tadi dan akan menjadi ice blended.
Tadaaa boleh diminum :). Selamat mencuba.

date Thursday, July 16, 2009

4 comments to “Alpukat Es...untuk kelihatan jelita dan ceria”

  1. Kunang-Kunang
    July 19, 2009 at 7:32 AM

    Salam sayang shima. Lamanya kita tak bersembang. Masuk jer rumah shima ni terbaca tentang kecantikan.

    Bolehlah kita sama-sama ke restoran wong tu lagi. Nak rasa masakan jawanya. Biasa juga tempat2 makan di Kampong Bharu tu. Kalau Kampong Bharu tu yang dimaksudkan.

  1. Purple Crayon
    July 19, 2009 at 8:21 PM

    Wslm, salam syang tuk akak juga :)
    Jus alpukat tu bagus kak.boleh insya Allah akak free habaq la ye ;) Ye kak kat kg bharu kl tu la.sya pun dah lama tak kesana, kwn org acheh bawak ke sana, baru le pegi.

  1. Kunang-Kunang
    July 21, 2009 at 4:06 PM

    Dulu selalu juga makan tengahari disitu. Tapi semenjak ternampak belut goreng, selera kuranglah sudah.

    Kesana kerana nak makan nasi lemak jer. Nasi lemak wak manjo bukan nasi lemak antarabangsa.

  1. Angin Selat Melaka
    October 19, 2010 at 3:13 AM

    Assalamualaikum...
    Kalau tk keberatan, saya ingin kongsikan sedikit tips untuk serlahkan diri jelita:

    petua untuk kelihatan jelita

    Semoga info di situ dapat menambahkan lagi pengetahuan. Tq.

smile always...

smile always...

SHOP ON LINE

SANTAPAN UNTUK HARI RAYA, TEMPAHAN KEK & COOKIES (HOME MADE).
*tempahan dibuka -
Tart Nenas (berbentuk hati) - RM22 - 50 biji

(guna burter/mentega)

Kek Lapis Sarawak (home made) :
Set Deluxe : 1 biji (1/2 kg) - RM28.
Pembelian untuk 5 biji ke atas - RM25 tiap satu kek
Juga untuk penghantaran di luar KL dan selangor.
Tempahan atau pertanyaan :

email : shima_cute@yahoo.com

sample juga boleh dihantar.

Kek Lapis Bluberry – perasa bluberry dan cheese

Kek Lapis Chocolate Almond –coklat, pandan dan almond
Kek Lapis Sweet & Sour – perasa pandan dan masam manis

Kek Lapis Chocolate Orange – perasa coklat dan limau

Kek Lapis Chocolate Vanila – perasa coklat dan vanila

Kek Lapis Horlicks – perasa pandan,strawberry dan vanila

Kek Lapis Stawberry – perasa strawberry dan vanila

Kek Lapis Tembikai – perasa vanilla, pandan dan stawberry

Kek Lapis Pandan – perasa pandan

Kek Lapis Keladi – perasa keladi dan vanila


Set Premium
1 biji – 700gm
*harga promosi = RM36
(harga pasaran = RM46-48)
Antara kek lapisnya adalah;

Kek Lapis Buah Campuran – perasa vanilla dan buah campuran
Kek Lapis Chocberry – perasa strawberry, coklat dan vanilla (corak batik)
Kek Lapis Vanilaberry – perasa berry dan vanilla (bercorak dam)
Kek Lapis Roll – perasa strawberry, vanilla (corak batik)
Kek Lapis Cadbury – perasa vanilla dan coklat

Kek Lapis Prune – perasa pandan dan prune
Kek Lapis Cheese – perasa coklat, vanilla, cheese

Kek Lapis Rempah – perasa rempah tradisional

KEK LAPIS SARAWAK- HOME MADE - UTK SANTAPAN HARI RAYA

KEK LAPIS SARAWAK- HOME MADE - UTK SANTAPAN HARI RAYA
Tempahan dibuka Sehingga Seminggu Berpuasa

HOMEMADE TART (TART NENAS/BLUBERRY)

HOMEMADE TART (TART NENAS/BLUBERRY)
TEMPAHAN DIBUKA

Manis-manis kek cekelat, manis lagi senyumanmu

Manis-manis kek cekelat, manis lagi senyumanmu