Pagi ni sambil check dan edit soalan2 utk ahli panel forum nanti sambil juga
menjawab email2 dp pihak2 yg terlibat dgn pogram aku sempat menjengah sahabat2
di satu tempat kami berkumpul di alam maya ini.

hatiku tersentuh dgn satu isu yg dibawak oleh sahabat ni.isu lama, dah lama berlaku tp terjadi pd watak baru, org lain.
persoalannya, kenapa org yg benar2 perlukan bantuan zakat dan kewangan untuk anak2 bersekolah, melanjutkan pelajaran di Universiti sedangkan si ayah bekerja(bukan duk saja) dan hanya mampu untuk mendapat kurang dp RM600 sebulan dan dgn isu lain 2 lagi yg berlaku dlm keluarga, sakit dan lain2 dikatakan `tidak laya' menerima bantuan tersebut setelah tangga bangunan tu dipanjat berulang2 kali naik turun yg memakan masa berhari2 atau berbulan2?

dah berusaha ke sana ke mari akhirnya Gereja dgn Senang Hati menderma RM2000.
Aku ucap tahniah pada Gereja...cekap,pantas,cerdas,bijak menjalankan MISI mereka.
Aku juga ucapkan tahniah pd watak2 cerita atas (kes kedua) yg berusaha sendiri dgn susah payah hingga beroleh apa yg dihajati dgn usaha keringat sendiri walaupun ibarat `telur di hujung tanduk'.

Ke ni, aku cakap mudah je :
1. Masuklah rancangan bersamamu. Yg nampak sihat tak bekerja pun boleh dpt derma.Yg tak betul fakta pun ada.Bila dah siasat baru tau apa sebenar keadaanya.(beberapa kes)
2.Setuju dgn pdgn shbt sorang ni.Panggillah Karam Singh walaupun dia berlainan bangsa dan agama.

sahabt bertanya :adakah anak2 itu tidak layak mendapat zakat.
Aku jawab :
Memang anak2 itu tidak layak mendapat bantuan kewangan sebab DUIT ITU HANYA LAYAK UNTUK ORG YANG KAYA2 (TERTENTU) DAN BERPENGARUH SAHAJA KERANA HANYA MEREKA BIJAK DAN TAHU UNTUK MENGGUNAKAN WANG!.

Tak lama dulu, ada sedara ni ibu tunggal, nak dptkan bantuan pinjaman buku sekolah untuk anak dia.Mak ayahku temankan dia berjumpa `tuk penghulu' kerana agak sukar nak kesitu sebab tak de kenderaan sendiri. Sedara ni bawaklah borang yg telah diisi mengikut apa yg diperlukan. Hasilnya gagal! Ssebab?Dia tulis situ bekerja kilang `part time'. Majikan tak mau sign sebab di abukan pekerja tetap. Org atasan yg meeliti borang tu pulak ckp `ye ke gaji awak RM300 sebulan'? Dah dia keja sebelah petang je sebab pagi jaga mak yg uzur, siapkan makan pakai, mandi dia. Kalau aku ada depan penghulu tu rasanya akan terjadilah mesyuarat tepi tingkap lagi tapi kali ni aku pastikan penghulu tu pergi tadika dulu....harap universiti pun belum cukup untuk bantu rakyat.

Ramai yg berhak dapat bantuan....tp masih ramai lagi yg tidak mendapat hak mereka ataupun amat susah proses yg perlu dilalui mereka hanya untuk mendapat bantuan beberapa ratus ringgit untuk sebulan ataupun untuk sekali saja time raya.

date Thursday, March 11, 2010

6 comments to “hanya mereka yg layak....”

  1. Miecyber @ Sudu
    March 11, 2010 at 8:26 PM

    Rumit juga kaedah pemberian zakat nie yer...

  1. IKRAB family
    March 12, 2010 at 9:15 AM

    sepatutnya tak jadi serumit ini.kaedah yg asal memudahkan proses dan juga rakyat yg berhak untuk mendapatkan bantuan.
    tapi bila dah masuk2 tgn2 yg tak sepatutnya jadilah lain...

    dlm erti kata lain(tak semua kes) ibarat nak dapatkan sebiji kelapa muda daripada sepohon kelapa untuk minum airnya sebagai penawar kesakitan.nak beli kat kedai mamak mahal ooo...RM5-6 sebiji. Nak beli kat gerai RM1 yg tu bukan pure air kelapa muda.

    Nak panjat tak reti...monyet dah jarang nak jumpa.Tangga pulak tak cukup tinggi. Galah pun tak reti nak kait.Jadi minta org yg guna galah, kena upah (walaupun pokok sendiri).Tiba2 yg nak tlg cakap semua kelapa kat atas tu dah tua...tapi kita nampak muda je..what to say?nak tebang pokok kelapa tu..satu tu je ada.
    p.c.

  1. Anonymous
    March 12, 2010 at 12:27 PM

    Ustaz Pusat Zakat pun nak pakai kereta mewah..ahak..ahak..(U.B)

  1. IKRAB family
    March 12, 2010 at 1:28 PM

    :)
    etahlah bro hard to say.silap komen berdosa pulak.
    mungkin pemohon tak mengikut prosedur yg ada dgn betul.tapi kompius jugak untuk kes yg dah ikut semua tp still tak dpt sedangkan ada anak cikgu yg dapat...memangg kompiusss.
    p.c.

  1. Kunang-Kunang
    March 14, 2010 at 10:49 PM

    Sebab tu ada setengah orang cari sendiri siapa yang dia rasa layak dibri zakat.

    Setakat ni akan masihlah lagi bayar melalui PZS. Dia bengkok, dia tanggung dosa,

    Shima, kalau shima free singgah blog akak yer, ambil award (cheh wah) yang akan berikan untuk blog shima.

  1. IKRAB family
    March 24, 2010 at 7:32 AM

    Ye kak. Tapi, ikut rules yg ada di Malaya ni, kalau byr zakat tidak kpd pihak yg diiktiraf, boleh dikenakan denda.

    ada juga stdns dan rakan2 yg cerita isu ini di mana lebih yakin byr terus kpd org yg difikirkan layak.

    tq kak for the award :)
    p.c

smile always...

smile always...

SHOP ON LINE

SANTAPAN UNTUK HARI RAYA, TEMPAHAN KEK & COOKIES (HOME MADE).
*tempahan dibuka -
Tart Nenas (berbentuk hati) - RM22 - 50 biji

(guna burter/mentega)

Kek Lapis Sarawak (home made) :
Set Deluxe : 1 biji (1/2 kg) - RM28.
Pembelian untuk 5 biji ke atas - RM25 tiap satu kek
Juga untuk penghantaran di luar KL dan selangor.
Tempahan atau pertanyaan :

email : shima_cute@yahoo.com

sample juga boleh dihantar.

Kek Lapis Bluberry – perasa bluberry dan cheese

Kek Lapis Chocolate Almond –coklat, pandan dan almond
Kek Lapis Sweet & Sour – perasa pandan dan masam manis

Kek Lapis Chocolate Orange – perasa coklat dan limau

Kek Lapis Chocolate Vanila – perasa coklat dan vanila

Kek Lapis Horlicks – perasa pandan,strawberry dan vanila

Kek Lapis Stawberry – perasa strawberry dan vanila

Kek Lapis Tembikai – perasa vanilla, pandan dan stawberry

Kek Lapis Pandan – perasa pandan

Kek Lapis Keladi – perasa keladi dan vanila


Set Premium
1 biji – 700gm
*harga promosi = RM36
(harga pasaran = RM46-48)
Antara kek lapisnya adalah;

Kek Lapis Buah Campuran – perasa vanilla dan buah campuran
Kek Lapis Chocberry – perasa strawberry, coklat dan vanilla (corak batik)
Kek Lapis Vanilaberry – perasa berry dan vanilla (bercorak dam)
Kek Lapis Roll – perasa strawberry, vanilla (corak batik)
Kek Lapis Cadbury – perasa vanilla dan coklat

Kek Lapis Prune – perasa pandan dan prune
Kek Lapis Cheese – perasa coklat, vanilla, cheese

Kek Lapis Rempah – perasa rempah tradisional

KEK LAPIS SARAWAK- HOME MADE - UTK SANTAPAN HARI RAYA

KEK LAPIS SARAWAK- HOME MADE - UTK SANTAPAN HARI RAYA
Tempahan dibuka Sehingga Seminggu Berpuasa

HOMEMADE TART (TART NENAS/BLUBERRY)

HOMEMADE TART (TART NENAS/BLUBERRY)
TEMPAHAN DIBUKA

Manis-manis kek cekelat, manis lagi senyumanmu

Manis-manis kek cekelat, manis lagi senyumanmu