swiss chocolate - nyummy...
errr sesapa yg belajaq or duk sana
nak balik mysia habaqla...nak pesan hehehe

swiss-alps

pemandangan di sekitar swiss alps




nyamannya angin pagi yang bertiup masuk dari sliding door, agaknya angin dp banjaran yang terkenal dgn kecantikan pemandangannya. emmm....melayan lagu M.L.T.R berkumandang di radio relaks jer rasa. aku berdua dgn shbtku ini masing-masing melayan perasaan dgn irama lagu jejaka omputih tu dengan kedinginan pagi hari sambil mengunyah toast dan maple syrup. aku cukup la dgn tu dapat makan di sini untuk seketika cuma. kwn aku ni benar2 menjamu selera sarapan pagi ni dengan grill sosej.kami berdua tak berbual2 kerana ingin benar2 spend our time here.bukan senang selalu nak ke sini. ingat slps breakfast nak keluar jalan2 cari chocolate yang terkenal di sini.

tit tit tit....dan satu lagi lagu beralun dp mobile handpone ku ......aku baca memo di situ aku perlu ke hospital melawat shbtku yg kemalangan dua hari lepas...tiap2 hari aku gi untuk bg support kat dia.di mana? di sunway ni la......emmm aku dan shbt aku di rumah ni berangan rupenye seketika di kaki banjaran alps selatan.takperla dpt rasa suasana buatan pun takperla yg pasti dpt maple syrup tu dgn toast.tq again kak zeem heheheh.

FAKTA TENTANG NEGARA BER-ALPS INI

Switzerland has four national languages including French, German, Italian and Romansch.

  1. Switzerland’s climate is ideal, with no excessive heat, cold or humidity.
  2. Switzerland is also known as "Confoederatio Helvetica", which explains the abbreviation “CH”.
  3. Switzerland has 26 cantons; click here for more information about the cantons
  4. The Swiss currency is not the euro, but the Swiss franc (Sfr)
  5. Switzerland has one of the lowest crime rates of all industrialised countries
Bagus tuh.....aman kan.

  1. Switzerland has a population of about 7.4 million.
  2. Foreigners account for 20% of the population
  3. The number of elderly people is increasing: Switzerland has more centenarians per head of population than any other country in Europe
  4. Many older people live alone or in retirement homes
  5. People marry relatively late (men with 31 years and women with 28.7 years); divorce rate around 53%
  6. The average number of children per woman is around 1.4; the average age of a woman at birth of first child is 29
  7. Switzerland lags behind most Western European countries in many aspects of sex equality
  1. There are large differences between men and women in the labour market.
  2. Far more women than men work part time. In 2006 nearly 58% of working women were employed part time, while the figure for men was just over 11%.
ooo rajinnya wanita2 di sana yer......
  1. Women did not gain the vote at federal level until 1971, and they are still underrepresented in political life.
  2. Women put a lot of emphasis on their careers, and Swiss women are among the oldest in Europe when they have their first child
  3. The majority of couples have one to two children at most
  4. In the last years, the marriage rate has slowly increased, and so have divorce rates
  5. Men are generally the breadwinners while women are housewives
  6. Living space per person is generous: the 2000 census showed the average figure to be 44 m2 (474 sq. ft.).
  7. Tobacco consumption is widespread. However, it is in decline due to an awareness of health risks and rising prices
  8. Switzerland has amongst the highest rates of cannabis use in the world, along with the United Kingdom and the United States
emm......

p/s: ni angan2 aku dp kecik nak jln2 di kaki banjaran alps selatan...yg pastinya tu di switzerland kan bukan new zealand kan....lupa dah bljr geography dulu2 hehehe. yg pastinya angan2 dan impian aku bukan satu ni jer....takper yg lain tu nanti akan diceritakan dlm episod berangan akan dtg hehehe.

sahabat2 yg dah berkunjung negara ber-alps ni atau tinggal di sana bolehlah berkongsi cerita bagi info2 yg boleh beri manfaat pd aku ni.....manalah tau aku ada rezeki jln2 kat kaki banjaran tu kan....lupakan sekejap negara brave heart untuk seketika hehehe.

have a good weekend, friends.

date Saturday, August 1, 2009

4 comments to “suatu pagi di banjaran alps selatan....switzerland”

  1. Asiah
    August 2, 2009 at 8:31 AM

    salam dear, insyaAllah satu hari nnt akan tercapai impian itu... ameen.

    Just wanna share info about our old friend kat sabah
    http://smkamar.bpi.edu.my/index.php/kontak-kami

  1. Anonymous
    August 2, 2009 at 11:19 AM

    amiin.tq asiah.auckland pun bnyk choc sedap2 kan.nak balik mesia cuti2 tu bleh le pesan kan hehehe.

    oh ok.tq asiah.moga kita dpt berjumpa dan contact shbt2 kita semula.

  1. ummzaid
    August 4, 2009 at 9:34 AM

    sepupu akak baru je balik dr Swiss dan Italy...
    dia pun dah nak balik ke msia jg sept nanti, InshaAllah...
    kalau tau, blh kirim kat dia..
    tp, shima plk kabo ari tu malu.. :)

  1. Anonymous
    August 10, 2009 at 6:44 PM

    hehehe....malu2 tapi hatu mahu ahaks ;).peghhh swisss lagi tu emmm...takperla kena gi gak sana nanti...hehehe.
    p.crayon.

smile always...

smile always...

SHOP ON LINE

SANTAPAN UNTUK HARI RAYA, TEMPAHAN KEK & COOKIES (HOME MADE).
*tempahan dibuka -
Tart Nenas (berbentuk hati) - RM22 - 50 biji

(guna burter/mentega)

Kek Lapis Sarawak (home made) :
Set Deluxe : 1 biji (1/2 kg) - RM28.
Pembelian untuk 5 biji ke atas - RM25 tiap satu kek
Juga untuk penghantaran di luar KL dan selangor.
Tempahan atau pertanyaan :

email : shima_cute@yahoo.com

sample juga boleh dihantar.

Kek Lapis Bluberry – perasa bluberry dan cheese

Kek Lapis Chocolate Almond –coklat, pandan dan almond
Kek Lapis Sweet & Sour – perasa pandan dan masam manis

Kek Lapis Chocolate Orange – perasa coklat dan limau

Kek Lapis Chocolate Vanila – perasa coklat dan vanila

Kek Lapis Horlicks – perasa pandan,strawberry dan vanila

Kek Lapis Stawberry – perasa strawberry dan vanila

Kek Lapis Tembikai – perasa vanilla, pandan dan stawberry

Kek Lapis Pandan – perasa pandan

Kek Lapis Keladi – perasa keladi dan vanila


Set Premium
1 biji – 700gm
*harga promosi = RM36
(harga pasaran = RM46-48)
Antara kek lapisnya adalah;

Kek Lapis Buah Campuran – perasa vanilla dan buah campuran
Kek Lapis Chocberry – perasa strawberry, coklat dan vanilla (corak batik)
Kek Lapis Vanilaberry – perasa berry dan vanilla (bercorak dam)
Kek Lapis Roll – perasa strawberry, vanilla (corak batik)
Kek Lapis Cadbury – perasa vanilla dan coklat

Kek Lapis Prune – perasa pandan dan prune
Kek Lapis Cheese – perasa coklat, vanilla, cheese

Kek Lapis Rempah – perasa rempah tradisional

KEK LAPIS SARAWAK- HOME MADE - UTK SANTAPAN HARI RAYA

KEK LAPIS SARAWAK- HOME MADE - UTK SANTAPAN HARI RAYA
Tempahan dibuka Sehingga Seminggu Berpuasa

HOMEMADE TART (TART NENAS/BLUBERRY)

HOMEMADE TART (TART NENAS/BLUBERRY)
TEMPAHAN DIBUKA

Manis-manis kek cekelat, manis lagi senyumanmu

Manis-manis kek cekelat, manis lagi senyumanmu