pai berinti ayam emmm nyummmy......






sejak mingu lepas aku duk intai2 blog shbt je, baca cerita, kisah hidup, pengalaman memang menarik.aku nih duk tgh nak fokus untuk menulis beberapa tajuk tapi nampaknye ketandusan idea nak mulakannya.cadangan ada shbt2 beri termasuk penasihat paper ni tp masih tercari2 apakah isi utamanya untuk digarap nanti.sambil cek2 kat internet tuh termasuk le ke web pancing...wah best gak nengok mcm2 resepi ahli2 forum tu kongsikan..jadi lapaqlak hehehe...hilang dah konsenstrasi aku dlm menulis nih.
dlm duk cek2 cari bhn..then dpt panggilan tepon dp sorang staff kat bangi nuh...tanya pasal paper aku huhuhu....aduss....kena email lagi kat dia.kdg2 line tak ok kut...nak email2 pun maleh dah rasa. then dlm kemalasan yg agak maksima ini ...dgn semangat yg maish bersisa untuk melawan kemalasan yg berlipat ganda ini..aku pun terus mencari dan mencari di internet ini..lalu mindaku pun terfikir tentang perjuangan SIS... okeh maka akupun cek le satu persatu kes yg dibangkitkan oleh SIS ini. Maka aku akan bermula dgn cerita dan kisah2 ini untuk paper aku..huhuhu....tuan penasihat....rasanya mcm berat gak paper kali ni untuk ditulis, dilukis dan dicoret.......apa yg benar dan tak benar .....yang disebut dlm al-Quran..yang dipaham dan diguna pakai oleh si cerdik pandai dan yg menggelarkan diri mereka yg tercerdik....dalam `kononya' memeprjuangkan hak bagi sekumpulan manusia dan juga aku perlu kaitkan dgn kisah hidup tamadun manusia yg lalu dlm prsoses pembentukan tamadun manusia yg berterusan.emmm....aku pun tak paham ni hehehhe...okeh la...ni luahan hati seorang yg ketandusan idea ...... go back to that `SIS' stories.......


maka hasilnya dp penyelidikan ini...tadaaaa....nengok gambar pai ayam kat atas tuh. ni resepi dia hehehe.


Pai Berinti Ayam.

Bahan - bahanKulit Pai :


300 gram tepung gandum3

sdm gula halus1/2 sdt garam

175 gram marjerin

1 butir telur

5 sdm air ais

Inti pai :

2 daging dada ayam,

haluskan400 daging lembu cincang

1 bawang besar, cincang dan tumis

3 butir telu

r3 sdm tepung sagu

100 ml susu cair

1 sdt garam

1/2 pala, parut

1 sdm gula pasir

1 sdm daun sup dicincang

150 gram cendawan butang, dicincang1

batang lobak merah, dipotong dadu kecil

5 butir telur rebus, dikupas

Nota : 1 butir telur campur dengan 1 sdm susu cair, kacau sebati.


Cara Membuat :

Siapkan loyang dalam ukuran 20 cm. Kulit : 1. Campur tepung gandum dengan gula halus dan garam, adun rata. 2. Masukkan mentega, adun dengan menggunakan dua buah pisau atau pisau pastri hingga menjadi butiran tepung dan mentega. 3. Masukkan telur, air ais, adun hingga menjadi adunan yang dapat dibentuk. 4. Istirahatkan selama 30 minit dan giling adunan setebal 1 cm, letak didasar dan mengelilingi loyang. Janagn lupa tinggalkan sedikit sisa untuk dijadikan penutup.


5. Panaskan oven dengan suhu 175 darjah Celcius. Isi: 1. Campur semua bahan menjadi satu, daging ayam, daging lembu, bawang besar, telur, tepung sagu, susu cair, garam, pala dan gula pasir, adun rata.2. Tambahkan cendawan, lobak merah, daun sup yang dicincang , adun rata. 3. Tuangkan setengah bagian isian ke dalam loyang, masukkan telur dan tuangkan sisa adunan, tutup dengan sisa kulit dan sapukan dengan telur. 4.Bakar dalam oven selama 30 minit hingga masak, kemudian angkat. 5. Potong menurut selera, lengkapi dengan kentang goreng, mayonnaise, daun salad, tomato. Cadangan hidangan : Dimakan bersama kentang goreng, mayonnaise, daun salad dan tomato . Sajikan hangat.


Selamat mencuba.


**********************

aku copy and paste je resepi pai ni, tqlah pada insan yg menulis menepek resepi nih....nanti nak cubalah buat yg paling simple....rasanya kulit pai ni mcm karipap juge kan cuma dia tmbh telur dlm adunan pastri tuh.

takper..sambil cari bahan kajian, sambil cari resepi hahaha....sah2 aku lapar dp semalam lagik nih huhuhu.

date Tuesday, October 27, 2009

6 comments to “idea dan ilham..meh le dtg...”

  1. ubilepih
    October 27, 2009 at 2:35 PM

    bak lukih2 tu sub kat wa je..ha..ha

  1. Anonymous
    October 28, 2009 at 11:12 AM

    oh yea lupa lak wa.eh bila nak email tuh?add email lu dah terilang la bro.bukan lu sorang je...bnyk lagi add email dlm group list tu ilang uwaaa.sorry.
    p.c.

  1. ubilepih
    October 28, 2009 at 2:46 PM

    sat..sat..wa tengah nak siapkan 2 lagi skrip dlm tangan ni...bagi wa benapas dulu..bila lega nanti wa email..lu simpan dulu citer tu..ha..ha sori

  1. Kunang-Kunang
    October 28, 2009 at 8:10 PM

    Cuba bincang tentang isteri yang sentiasa mengganggap dirinya adalah hamba abdi kepada suami dan rumahtangganya dan lebih utamakan kerjaya.

    Janjian pahala oleh Allah sudah tidak dipandang berat. Mana lebih perlu, kerjaya atau tanggungjawab pada anak-anak dan rumahtanggan.

  1. Anonymous
    October 29, 2009 at 8:26 AM

    wahh dua skrip dlm satu masa..wa salute spring sama lu la bro.wa nak draft satu paper pun terkilai2 nih.bro, buka bengkel la bagi tunjuk ajar sama peserta cemana nak tulis skrip cerita ataupun cerpen.nanti wa jemput lu dtg sini utk program nanti.ok tak bro?

    kak Ani, tq kak...yeaaaa bagus idea nih.saya akan amik pndgn akak tu utk khususkan skop perbincangan ni.kak, kalau masuk bab serahan tugas pd pembantu rumah pun ok gak kan?nanti buat survey kpd mereka yg bekerja.tq again kak.kak, harini dah bertambah baik ye kaki tu?
    p.c.

  1. Kunang-Kunang
    October 29, 2009 at 8:58 AM

    Alhamdulillah, banyak perubahan. Tak sabar nak keluar dari pantang ni, Sekian sakinah, harap dia jerlah buat semua kerja rumah.

smile always...

smile always...

SHOP ON LINE

SANTAPAN UNTUK HARI RAYA, TEMPAHAN KEK & COOKIES (HOME MADE).
*tempahan dibuka -
Tart Nenas (berbentuk hati) - RM22 - 50 biji

(guna burter/mentega)

Kek Lapis Sarawak (home made) :
Set Deluxe : 1 biji (1/2 kg) - RM28.
Pembelian untuk 5 biji ke atas - RM25 tiap satu kek
Juga untuk penghantaran di luar KL dan selangor.
Tempahan atau pertanyaan :

email : shima_cute@yahoo.com

sample juga boleh dihantar.

Kek Lapis Bluberry – perasa bluberry dan cheese

Kek Lapis Chocolate Almond –coklat, pandan dan almond
Kek Lapis Sweet & Sour – perasa pandan dan masam manis

Kek Lapis Chocolate Orange – perasa coklat dan limau

Kek Lapis Chocolate Vanila – perasa coklat dan vanila

Kek Lapis Horlicks – perasa pandan,strawberry dan vanila

Kek Lapis Stawberry – perasa strawberry dan vanila

Kek Lapis Tembikai – perasa vanilla, pandan dan stawberry

Kek Lapis Pandan – perasa pandan

Kek Lapis Keladi – perasa keladi dan vanila


Set Premium
1 biji – 700gm
*harga promosi = RM36
(harga pasaran = RM46-48)
Antara kek lapisnya adalah;

Kek Lapis Buah Campuran – perasa vanilla dan buah campuran
Kek Lapis Chocberry – perasa strawberry, coklat dan vanilla (corak batik)
Kek Lapis Vanilaberry – perasa berry dan vanilla (bercorak dam)
Kek Lapis Roll – perasa strawberry, vanilla (corak batik)
Kek Lapis Cadbury – perasa vanilla dan coklat

Kek Lapis Prune – perasa pandan dan prune
Kek Lapis Cheese – perasa coklat, vanilla, cheese

Kek Lapis Rempah – perasa rempah tradisional

KEK LAPIS SARAWAK- HOME MADE - UTK SANTAPAN HARI RAYA

KEK LAPIS SARAWAK- HOME MADE - UTK SANTAPAN HARI RAYA
Tempahan dibuka Sehingga Seminggu Berpuasa

HOMEMADE TART (TART NENAS/BLUBERRY)

HOMEMADE TART (TART NENAS/BLUBERRY)
TEMPAHAN DIBUKA

Manis-manis kek cekelat, manis lagi senyumanmu

Manis-manis kek cekelat, manis lagi senyumanmu