segelas air kosong mampu melegakan tekak yg kehausan
dan membuatkan diri rasa tenang untuk seketika
lebih2 lagi time cuaca panas atau `suasana yg panas'.


manusia kalau tak mkn beberpa hari rasanya boleh survive lagi.....
kalau tak dpt setitik air....amatlah terseksa rasanya

air
- boleh menyejukkan atau mengurangkan kepanasan
-memadamkan api kebakaran atau `api kemarahan'
-untuk proses kehidupan - pokok tanamn pun akan kelayuan jika tak cukup air
tapi pokok orkid jgn buh terlebih air...mati gak dia
-kalau punca air itu mepunyai virus atau kotor....akan tersebarlah kekotoron itu...
namun air juga mampu menyucikan sesuatu mengikut kadarnya
-air sungai kalau jernih dan tenang boleh kelihatan ikan yg berenang2 -bak kat pepatah sekilas ikan di air sudah tahu jantan betinanya....kira genius la tuh
-air yang berombak bila menghempas pantai dan batu2 di tepinya mampu membuat irama lagu yang mengasyikkan....mampu juga menjadi agen yg dpt membinasakan seperti tsumani

yang pastinya...air amatlah penting...
maka pastikanlah air yg kita minum dan guna itu bersih, suci dan halal malah berkhasiat
doktor ckp air putih/air mati/air kosong lah air yg terbaik
doktor juga ckp selain air yg terlalu manis, air/minuman yg ber`gas' itu amatlah tidak baik untuk kesihatan

*aku sesekali suka nengok wajah dlm air.....amatlah berbeza dgn lihat dlm cermin!

date Friday, March 26, 2010

7 comments to “air dan kehidupan”

  1. benludin
    March 26, 2010 at 10:53 AM

    boleh google kajian santis jepun pasal air nih...Masaru Emoto

    pasal molikul baik / jahat

  1. ubilepih
    March 26, 2010 at 4:02 PM

    puas mencari airmata duyung..tak jumpa-jumpa

  1. IKRAB family
    March 26, 2010 at 4:17 PM

    tq Ben.pengkaji jepun jugak yer rajin buat kajian yer :)

    hehehe....air mata duyung kering kut.
    p.c.

  1. Kunang-Kunang
    March 29, 2010 at 1:12 PM

    Eh bestnya nampak air limau nipis tu.

  1. IKRAB family
    March 29, 2010 at 2:15 PM

    :).lagi sedap time2 cuaca panas ni ye kak.sinimcm nak ujan ni nampaknya.
    p.c.

  1. Miecyber @ Sudu
    March 29, 2010 at 9:22 PM

    Nice info...thanks..

  1. IKRAB family
    March 30, 2010 at 7:57 AM

    welkam and tenkiew to ben for da info.
    p.c.

smile always...

smile always...

SHOP ON LINE

SANTAPAN UNTUK HARI RAYA, TEMPAHAN KEK & COOKIES (HOME MADE).
*tempahan dibuka -
Tart Nenas (berbentuk hati) - RM22 - 50 biji

(guna burter/mentega)

Kek Lapis Sarawak (home made) :
Set Deluxe : 1 biji (1/2 kg) - RM28.
Pembelian untuk 5 biji ke atas - RM25 tiap satu kek
Juga untuk penghantaran di luar KL dan selangor.
Tempahan atau pertanyaan :

email : shima_cute@yahoo.com

sample juga boleh dihantar.

Kek Lapis Bluberry – perasa bluberry dan cheese

Kek Lapis Chocolate Almond –coklat, pandan dan almond
Kek Lapis Sweet & Sour – perasa pandan dan masam manis

Kek Lapis Chocolate Orange – perasa coklat dan limau

Kek Lapis Chocolate Vanila – perasa coklat dan vanila

Kek Lapis Horlicks – perasa pandan,strawberry dan vanila

Kek Lapis Stawberry – perasa strawberry dan vanila

Kek Lapis Tembikai – perasa vanilla, pandan dan stawberry

Kek Lapis Pandan – perasa pandan

Kek Lapis Keladi – perasa keladi dan vanila


Set Premium
1 biji – 700gm
*harga promosi = RM36
(harga pasaran = RM46-48)
Antara kek lapisnya adalah;

Kek Lapis Buah Campuran – perasa vanilla dan buah campuran
Kek Lapis Chocberry – perasa strawberry, coklat dan vanilla (corak batik)
Kek Lapis Vanilaberry – perasa berry dan vanilla (bercorak dam)
Kek Lapis Roll – perasa strawberry, vanilla (corak batik)
Kek Lapis Cadbury – perasa vanilla dan coklat

Kek Lapis Prune – perasa pandan dan prune
Kek Lapis Cheese – perasa coklat, vanilla, cheese

Kek Lapis Rempah – perasa rempah tradisional

KEK LAPIS SARAWAK- HOME MADE - UTK SANTAPAN HARI RAYA

KEK LAPIS SARAWAK- HOME MADE - UTK SANTAPAN HARI RAYA
Tempahan dibuka Sehingga Seminggu Berpuasa

HOMEMADE TART (TART NENAS/BLUBERRY)

HOMEMADE TART (TART NENAS/BLUBERRY)
TEMPAHAN DIBUKA

Manis-manis kek cekelat, manis lagi senyumanmu

Manis-manis kek cekelat, manis lagi senyumanmu