aku tulis cerita ni dlm beberapa bahagian sebab nanti panjang sngt kat entry tuh.
sambung dp cerita sebelum ni.
zaman aku belajaq, kena ikut aturan,sistem.dah namapun sekolah asrama.ada warden,ada pengawas, ada kaki report..silap sikit je report.aku ok je.bak kata abah aku, kalau undang2 dan peraturan itu dibuat untuk kebaikan kita, kita ikut.sahabat2 aku di SMKAPA, izinkan aku cerita kisah2 kita ni di sini ye kerana aku nak kaitkan dgn isu yg dibincang dlm forum hari tu....aku nengok rakan2 sebaya aku kebanyakannya adalah yg berjenis darah harimau maybe kami ni lahir thn rimau (ikut kalendar cina).dlm erti kata lain, kalau org baik , kami akan jadi lebih baik.kalau tak...kami akan jadi lebih garang mcm rimau tu la.dipendekkan cerita bermula tingkatan dua tahun kami ni dah mula mencipta sejarah iaitu bergaduh sama sendiri.geng asrama B gaduh geng asrama C.gaduh kami bukan mcm cerita gaduh tu tapi gaduh guna kata2.akhirnya dibawa ke hadapan ketua warden.aku dan rakan2 mewakili asrama A hanya menjadi pemerhati dan pembantu hakim mengadili kes hehehe.bila naik tingkatan 3, kami lagi sekali mencipta sejarah, ada konflik dgn kakak2 tingkatan 6rendah.kakak2 ckp...kami ni jenis tak boleh diajak berunding.sebenarnya tiap2 isu tu yg terlibat hanya beberapa org saja tp seluruh thn kami tu akan terbabit sama sebabnya walaupun kami tak rapat dgn sebahagian dp kami tapi slogan "thn kami ni, kami semua adalah as on team".huh hehehe.

tingkatan 4 timbul lagi masalah dgn sorang ustaz.dia ustaz baru.ustaz lain seme kamceng je dgn kami semua.tp ustaz ni lain sket caranya.masuk kelas mesti mulakan debat dlm bahasa arab yg menaikan api kemarahan kami.contoh tajuk debate."org lelaki lebih cantik dan bagus dp wanita.kecantikan lelaki adalah asli berbanding dgn wanita (brtopeng)".bila buat contoh, ustaz tu akan bagi contoh dlm bahasa arab seperti "lelaki tak pakai bedak pun dah hensem.tapi pompuan terpaksa tambah bedak.dah tu terlebih mekap dah huduh plak".huhuhu. masalahnya dlm bahasa arab.kami ni vocab kurang....hati membara je.niat usatz mmg murni, provoke kami supaya kami rajin menghafal kamus tu hehehe.tp kadang2 guru juga terlupa batas2nya.pelajar juga manusia yg mempunyai perasaan.

naik tingkatan 5 maka bnyk lagi kes yg timbul dan sejarah tercipta.kes marah adik2 tingkatan 3.maka kami dipangil tingkatan 6 kerana memarahi tingkatan 3.kakak2 menunding jari pd kami tanpa melihat sapa yg salah.macam biasa, thn kami tu tak amik port pada kakak2 tingkatan 6 kerana berpegang kpd kami berada di tempat yg benar.kemudian isu kecil dibesar2kan.beberapa org rakan2 aku ditangkap oleh guru asrama kerana masih study dlm kelas dgn membuka lampu selepas jam 10.45 malam.bila cikgu tu dtg buat sport check....semua yg ada dlm kelas tu tgh khusyuk buat kuak lentang dan pelbagai kuak lagi.jadi semua kami seluruh tingkatan 5 dipanggil esoknya berjumpa gruu displin dan ditemani pengetua sekolah.inilah sekolah asrama perempuan.isu besar takde,isu yg kecil dianggap kesalahan ala2 mandatori.1 jam dihimpun dlm dewan.dan bermulahlah sesi luahan tak puas hati.namun ada juga guru2 yg menyebelahi kami.

kerana isu2 seperti ini dan mencipta sejarah tiap tahun,maka tahun kami adalah tahun yg paling glemer lebih2 lagi di kalangan guru.sehingga ada yg ckp "jgn harap la bduak2 thn ni nak pecah rekod mcm kakak2 thn lepas'.masa tu hanya beberapa bulan sebelum SPM.mendengar luahan hati guru2 perempuan ni,maka kami semua merasa amat berkecil hati kerana guru2 adalah ibarat ibu kedua di situ.kata2 ibu ibarat doa.maka kami menghantar wakil memohon maaf untuk berjumpa guru yg kami amat hormati dan memahami kami.akhirnya masalah selsesai.Alhamdulilah result yg diperolehi jauh lebih baik dp tahun lepasnya.

Bila mendengar kisah2 pljr2 yg cemerlang tapi tertekan dek sistem sekolah.aku terfikir, kadang2 ibu bapa,masyarakat, guru2 terlalu tekankan prestasi akademik dgn peraturan yg terlalu ketat.ye untuk kebaikan bersama.tapi persoalannya....adakah ini suatu sistem yg terbaik untuk zaman sekarang berbanding zaman aku dulu?rata2 pljr2 ini memberitahu terasa seperti robot dan di penjara,dipaksa ibu bapa untk berjauhan dp mereka kerana untuk sekolah yg baik ni, terlalu ketat udang2nya dan tidak memberi ruang kpd pelajar untuk berbincang dan meluahkan apa yg terbuku di hati kpd guru.kerana pd usia muda ini kadang2 pelajar tidak dapat melihat apa yg org dewasa lihat.luaran mereka cemerlang, dalaman....kit ahanya tahu bila mereka luahkan apa yg terbuku di dada.pljr2 pun kdg2 bila guru2 mula memberi ruang untuk berbicara, kadang2 ada yg take for granted.Apepun aku nak wish,selamat hari guru.......selamat hari pelajar.kita semua adalah tetap pelajar sampai bila2.

date Wednesday, April 21, 2010

2 comments to “rumah kedua dan penjara...kisah dulu dan sekarang. Part II”

  1. Kunang-Kunang
    April 22, 2010 at 10:59 AM

    Salam Shima,

    Semoga gembira selalu. Terima kasih atas pemberian yang sangat berharga tu.

    Akan sentiasa dikenang.

  1. IKRAB family
    April 23, 2010 at 12:48 PM

    wslm kak.amiin.same to u kak.amiin.
    welkam kak. ;)
    p.c.

smile always...

smile always...

SHOP ON LINE

SANTAPAN UNTUK HARI RAYA, TEMPAHAN KEK & COOKIES (HOME MADE).
*tempahan dibuka -
Tart Nenas (berbentuk hati) - RM22 - 50 biji

(guna burter/mentega)

Kek Lapis Sarawak (home made) :
Set Deluxe : 1 biji (1/2 kg) - RM28.
Pembelian untuk 5 biji ke atas - RM25 tiap satu kek
Juga untuk penghantaran di luar KL dan selangor.
Tempahan atau pertanyaan :

email : shima_cute@yahoo.com

sample juga boleh dihantar.

Kek Lapis Bluberry – perasa bluberry dan cheese

Kek Lapis Chocolate Almond –coklat, pandan dan almond
Kek Lapis Sweet & Sour – perasa pandan dan masam manis

Kek Lapis Chocolate Orange – perasa coklat dan limau

Kek Lapis Chocolate Vanila – perasa coklat dan vanila

Kek Lapis Horlicks – perasa pandan,strawberry dan vanila

Kek Lapis Stawberry – perasa strawberry dan vanila

Kek Lapis Tembikai – perasa vanilla, pandan dan stawberry

Kek Lapis Pandan – perasa pandan

Kek Lapis Keladi – perasa keladi dan vanila


Set Premium
1 biji – 700gm
*harga promosi = RM36
(harga pasaran = RM46-48)
Antara kek lapisnya adalah;

Kek Lapis Buah Campuran – perasa vanilla dan buah campuran
Kek Lapis Chocberry – perasa strawberry, coklat dan vanilla (corak batik)
Kek Lapis Vanilaberry – perasa berry dan vanilla (bercorak dam)
Kek Lapis Roll – perasa strawberry, vanilla (corak batik)
Kek Lapis Cadbury – perasa vanilla dan coklat

Kek Lapis Prune – perasa pandan dan prune
Kek Lapis Cheese – perasa coklat, vanilla, cheese

Kek Lapis Rempah – perasa rempah tradisional

KEK LAPIS SARAWAK- HOME MADE - UTK SANTAPAN HARI RAYA

KEK LAPIS SARAWAK- HOME MADE - UTK SANTAPAN HARI RAYA
Tempahan dibuka Sehingga Seminggu Berpuasa

HOMEMADE TART (TART NENAS/BLUBERRY)

HOMEMADE TART (TART NENAS/BLUBERRY)
TEMPAHAN DIBUKA

Manis-manis kek cekelat, manis lagi senyumanmu

Manis-manis kek cekelat, manis lagi senyumanmu