date Monday, April 13, 2009

Sabtu lepas berjaya juga kaki aku menjejak bumi tempat lama pengajian aku. Cuma bezanya, aku tak biasa sgt kat Gombak ni. Aku dan kengkawan dulu grad kat P.J. Bila masuk kwsn di Gombak ni, rasa sejuk mata memandang dgn bangunan2 berkaler biru putih ni. Maka, memori silam mula menjengah, waktu dgn sahabat2 lama dulu. I miss that time so much. Hati aku tersentuh lihat perkataan2 di papan tanda dlm bahasa arab dan Inggeris berselang-seli di situ. Maybe bg penghuni di sana dah biasa, bagi aku itu yg aku rindukan. Unik dan bezanya tempat tu dgn tempat lain. Di situ aku berjumpa dgn seoarng shbt lama dan baik aku. Dia kaunselor kat salah satu pengajian tinggi, ni dia dpt cuti belajar sambung M.A kat situ. Dah kat setahun dia kat situ, baru ni la aku pi jenguk dia. Sebab dah lama aku tak dtg ke situ dan juga untuk cari bhn2 penulisan aku kat library di sini, tu yg aku pergi.

Then jumpa lagi dgn 2 org lagi shbt merangkap mentor aku T.A dan T.W. Aku sebenaqnya salute shbt2 yg sambung ngaji ni wlupun sibuk dgn kerja dan kehidupan. Seronok dpt berbual2 dgn shbt2 aku, bnyk ilmu depa. Wlupun aku sebut sket je sesuatu isu, depa dah tau cemana nak sambung dan perjelasankan lagi. Dlm hati waktu tu, aku mmg salute spring kat depa, ilmu bak lautan banding ngan aku....nak kata suku dp mug milo aku ni pun lum sampai lagi.Tapi masa agak terhad sbb shbt2 aku tu perlu teruskan dgn tugas2 yg menunggu, ada exam hehehe. Kalau tak, mahu berbakul2 soalan aku lontarkan, sebab aku ni mmg suka tanya, tu belum lagi debate hehehe (sebabnya aku suka org bg ilmu dan kongsi penglmn).Aku tau cemana rase exam....dlm usia yg muda mcm ni eh silap..aku ni lebih muda dari hari ke hari ;)....nak baca, nak hafal, nak ulas dan kupas isu waktu peperiksaan...emmm mmg tahap gaban ketensenan otak kita. Cuma bezanya, org yg dah bekerja dan berpengalaman lama akan ada kelebihan bila sambung study ni mcm shbt2 aku ni.

Salah sorang sahabat di kolej kediaman shbt aku tu pulak buat PHD, umur masih muda lagi. Ni lagi buat aku rasa...bila aku nak sambung bljr lagi. Bagi aku, aku bukan kejar status pengajian tu tapi aku perlu dekatkan diri aku dgn dunia ilmu ini. Aku kena ada kelas supaya ada org monitor aku, aku kena buat paper, exam kalau tak aku ni bukan rajin membaca klu sesaja nak baca wlupun hari2 suh stnds aku baca hehehe. Ni pun papers ada yg menunggu untuk step seterusnya. Mmg letih bila kena buat kajian itu ini, tp itu yg manisnya bila kita berjumpa org dan kita belajar tentang kehidupan dp universiti kehidupan di mana tak dpt dlm buku teks, akhbar apatah lagi majalah mangga (aku rasa kehidupan manusia ada kat situ tp kena tapis guna filter otoman/ultraman dulu).

Untung adik2 yg bljr kat situ, aku nengok rata2 ada kenderaan sendiri, tmpt mkn bnyk dan pilihan pun sedp2. Kpd shbt aku T.A, aku rekomenkan next time pi mkn kat cafe Minah tu kat hostel sisters, mmg best, lauk mknn2 kmpung smpailah ke barat, mcm2 kueh ada, masak asam tumis ikan patin pun ada ;). Masa aku dulu, nak gi kelas, menapak je la kaki ni, mknn emmm...klu kat hostel tu dah le tak de pilihan jual mcm nak tak nak je...kami ni terpaksa juga mkn yg ada. Ingat lagi group aku kat bilik dulu, bila bonda masing2 bekalkan lauk ikan bilis dp kg, kami eppy sgt sebab dlm bilik kami ada bnyk supply tuk dimakan time kebuluran. Ada sekali tu kami ada 4 bekas ikan bilis yg dtg dp pelbagai negeri dan mempunyai pelbagai rasa; Ganu, Penang, Kedah dan Utara Perak. Kami ingat bleh la thn sebulan emmm.... tak sampai 2 minggu dah bis. Mmg pelahap. Shbtku W.I, hang ingat dak lagi kita berdua la tukang perabih supply ikn bilis Ina hehehe. Tp mknn kat cafe kuliah best..ingat lagi ayam panggang ala2 jeddah tu emm sedap..time duit gaji(scholarship) masuk, bleh la mkn ayam tu selalu ataupun sesekali gi KL mkn nasi beriyani insaf. Lps kuar dr restoran tu, insaf jap sbb mhl (tuk stdnts mcm kami waktu tu mmg bleh pokaikan diri). Skg ni tak penah dah pun gi sana, agaknya keinsafan masih tersisa hehehe.

Aku bg tau shbt aku Ina tu, aku rindukan kwn2 lama teringin sgt nak berjumpa berbual mcm dulu2. Nak panjat tangga kuliyah tu jumpa prof2 lama aku tapi hari sabtu depa sure tak dak situ. Aku ingat lagi beberapa bulan lalu aku call salah sorang prof aku (dpt no dp Ina), rupenye prof aku masih ingat kat aku lagi...errr yer ker :). Masa berbual dgn salah sorang sifu aku, T.A tu aku ada ckp thn depan nak pi korea hehehe. Wlupun dlm gurauan, mmg aku teringin nak pergi tak semestinya ke situ, mungkin ke tempat lain bagi meneruskan apa yg patut aku lakukan tapi bila minda ini mula aktif, pelbagai sebab musabab perlu ditimbang tarakan antara tuntutan hidup, kehendak diri dan tanggungjawab yg ada di sini.

Apepun kita patut tahu apa yg kita nak buat, perlu buat dan akan dibuat disusuli dgn tindakan.Begitulah dlm kehidupan kita kan. Kadang2 hanya hati mahu sesuatu tapi tindakan susulan tak diteruskan dgn pelbagai sebab dan mungkin hanya alasan. Apepun all the best to all of you, friends and to me (jugak).

date

smile always...

smile always...

SHOP ON LINE

SANTAPAN UNTUK HARI RAYA, TEMPAHAN KEK & COOKIES (HOME MADE).
*tempahan dibuka -
Tart Nenas (berbentuk hati) - RM22 - 50 biji

(guna burter/mentega)

Kek Lapis Sarawak (home made) :
Set Deluxe : 1 biji (1/2 kg) - RM28.
Pembelian untuk 5 biji ke atas - RM25 tiap satu kek
Juga untuk penghantaran di luar KL dan selangor.
Tempahan atau pertanyaan :

email : shima_cute@yahoo.com

sample juga boleh dihantar.

Kek Lapis Bluberry – perasa bluberry dan cheese

Kek Lapis Chocolate Almond –coklat, pandan dan almond
Kek Lapis Sweet & Sour – perasa pandan dan masam manis

Kek Lapis Chocolate Orange – perasa coklat dan limau

Kek Lapis Chocolate Vanila – perasa coklat dan vanila

Kek Lapis Horlicks – perasa pandan,strawberry dan vanila

Kek Lapis Stawberry – perasa strawberry dan vanila

Kek Lapis Tembikai – perasa vanilla, pandan dan stawberry

Kek Lapis Pandan – perasa pandan

Kek Lapis Keladi – perasa keladi dan vanila


Set Premium
1 biji – 700gm
*harga promosi = RM36
(harga pasaran = RM46-48)
Antara kek lapisnya adalah;

Kek Lapis Buah Campuran – perasa vanilla dan buah campuran
Kek Lapis Chocberry – perasa strawberry, coklat dan vanilla (corak batik)
Kek Lapis Vanilaberry – perasa berry dan vanilla (bercorak dam)
Kek Lapis Roll – perasa strawberry, vanilla (corak batik)
Kek Lapis Cadbury – perasa vanilla dan coklat

Kek Lapis Prune – perasa pandan dan prune
Kek Lapis Cheese – perasa coklat, vanilla, cheese

Kek Lapis Rempah – perasa rempah tradisional

KEK LAPIS SARAWAK- HOME MADE - UTK SANTAPAN HARI RAYA

KEK LAPIS SARAWAK- HOME MADE - UTK SANTAPAN HARI RAYA
Tempahan dibuka Sehingga Seminggu Berpuasa

HOMEMADE TART (TART NENAS/BLUBERRY)

HOMEMADE TART (TART NENAS/BLUBERRY)
TEMPAHAN DIBUKA

Manis-manis kek cekelat, manis lagi senyumanmu

Manis-manis kek cekelat, manis lagi senyumanmu