Sambungan pepatah di atas ialah `biarpun hitam dipandang manis'. Agaknye napela orang dulu2 gunakan manggis sebagai perumpamaan ye, nape bukan durian,rambutan,ciku,duku,limau bali dlln?Mestilah ada sebabnya dan penjelasan mengikut pemahaman diowang kan.Meh kita nengok keadaan manggis tuh sendiri.Manggis adalah buah-buahan tempatan yang jatuh dalam kategori popular jugak di kalangan masyarakat tempatan dan juga luar termasuklah aku sendiri.Bentuknye bulat berkulit agak keras dan ada cara tersendiri untuk membuka kulitnya dgn tangan dan jari2 kita.warnanya keunguan gelap kehitaman sket.Kegelapan kulitnya mengikut keranuman buah manggis ini.Kulitnya kadang2 menggerutu, org utara panggei sebagai kematu.Kalau bnyk naa kematunya kat kulit tu dinasihati takyah la beli manggis tu sbb possibility untuk quality bg isi di dalam amatlah kurang.Di sebalik keadaan fizikal atau luaran manggis itu, sungguhlah menakjubkan kerana isi di dalamnya mempunyai keadaan yang sungguh berbeza. Seolah2 kulit manggis berada di gurun sahara yg panas menyebabkan kulitny ajadi mcm tu, dan isinya pulak berada di kutub utara mcm duk dlm peti ais berkurun2 lamanya hingga jadi putih,mulus seperti itu.
Ada org kata hitam itu menawan.Samala dengan manggis walaupun kulitnya tak putih atau merah menarik seperti rambutan tetapi ada daya tarikannya yang tersendiri.Isinya yang putih,mulus dan manis (kalau tak kena yg masam la) membuatkan peminat2nya tak akan lupa kepadanya bila tiba musim buah.Isi yang masam pun ada gunanya bleh dibuat jem untuk hidangan keluarga atau juga untuk pendapatan iaitu bleh dijual jem tersebut dan juga jem tu bleh dibuat untuk inti biskut raya. Maka perumpamaan di atas bleh juga dikaitkan dgn perumpamaan `dont judge the book by its cover'.Tak boleh dinilai luaran semata2.Dlm erti kata lain, faktor luaran bleh diamik kira cuma tak boleh menjadi asas utama untuk membuat penilaian bagi setiap perkara.
Selepas habis kelas tadi, salah sorang pljr aku bagi splastik manggis.Katanya atuknya bwk dr kg, so parents dia suh bg kat aku sket.Bleh le berbuka nanti dgn buah peberet aku ni.:)Maka dptle idea sket nak menulis pagi ni.Moga ia juga membuka minda kita untuk berfikir pada hari keenam belas kita berpuasa.Mata aku sgtla mengantuk harini maka otak pun menjadi sgtle malas untuk diperah dlm bab2 berfikir2 ni.Solusinya, aku nak rehat jap sambil melayan mindaku ni hehehe.
smile always...
SHOP ON LINE
*tempahan dibuka -
Tart Nenas (berbentuk hati) - RM22 - 50 biji
(guna burter/mentega)
Kek Lapis Sarawak (home made) :
Set Deluxe : 1 biji (1/2 kg) - RM28.
Pembelian untuk 5 biji ke atas - RM25 tiap satu kek
Juga untuk penghantaran di luar KL dan selangor.
Tempahan atau pertanyaan :
email : shima_cute@yahoo.com
sample juga boleh dihantar.
Kek Lapis Bluberry – perasa bluberry dan cheese
Kek Lapis Chocolate Almond –coklat, pandan dan almond
Kek Lapis Sweet & Sour – perasa pandan dan masam manis
Kek Lapis Chocolate Orange – perasa coklat dan limau
Kek Lapis Chocolate Vanila – perasa coklat dan vanila
Kek Lapis Horlicks – perasa pandan,strawberry dan vanila
Kek Lapis Stawberry – perasa strawberry dan vanila
Kek Lapis Tembikai – perasa vanilla, pandan dan stawberry
Kek Lapis Pandan – perasa pandan
Kek Lapis Keladi – perasa keladi dan vanila
Set Premium
1 biji – 700gm
*harga promosi = RM36
(harga pasaran = RM46-48)
Antara kek lapisnya adalah;
Kek Lapis Buah Campuran – perasa vanilla dan buah campuran
Kek Lapis Chocberry – perasa strawberry, coklat dan vanilla (corak batik)
Kek Lapis Vanilaberry – perasa berry dan vanilla (bercorak dam)
Kek Lapis Roll – perasa strawberry, vanilla (corak batik)
Kek Lapis Cadbury – perasa vanilla dan coklat
Kek Lapis Prune – perasa pandan dan prune
Kek Lapis Cheese – perasa coklat, vanilla, cheese
Kek Lapis Rempah – perasa rempah tradisional