Sambungan pepatah di atas ialah `biarpun hitam dipandang manis'. Agaknye napela orang dulu2 gunakan manggis sebagai perumpamaan ye, nape bukan durian,rambutan,ciku,duku,limau bali dlln?Mestilah ada sebabnya dan penjelasan mengikut pemahaman diowang kan.Meh kita nengok keadaan manggis tuh sendiri.Manggis adalah buah-buahan tempatan yang jatuh dalam kategori popular jugak di kalangan masyarakat tempatan dan juga luar termasuklah aku sendiri.Bentuknye bulat berkulit agak keras dan ada cara tersendiri untuk membuka kulitnya dgn tangan dan jari2 kita.warnanya keunguan gelap kehitaman sket.Kegelapan kulitnya mengikut keranuman buah manggis ini.Kulitnya kadang2 menggerutu, org utara panggei sebagai kematu.Kalau bnyk naa kematunya kat kulit tu dinasihati takyah la beli manggis tu sbb possibility untuk quality bg isi di dalam amatlah kurang.Di sebalik keadaan fizikal atau luaran manggis itu, sungguhlah menakjubkan kerana isi di dalamnya mempunyai keadaan yang sungguh berbeza. Seolah2 kulit manggis berada di gurun sahara yg panas menyebabkan kulitny ajadi mcm tu, dan isinya pulak berada di kutub utara mcm duk dlm peti ais berkurun2 lamanya hingga jadi putih,mulus seperti itu.

Ada org kata hitam itu menawan.Samala dengan manggis walaupun kulitnya tak putih atau merah menarik seperti rambutan tetapi ada daya tarikannya yang tersendiri.Isinya yang putih,mulus dan manis (kalau tak kena yg masam la) membuatkan peminat2nya tak akan lupa kepadanya bila tiba musim buah.Isi yang masam pun ada gunanya bleh dibuat jem untuk hidangan keluarga atau juga untuk pendapatan iaitu bleh dijual jem tersebut dan juga jem tu bleh dibuat untuk inti biskut raya. Maka perumpamaan di atas bleh juga dikaitkan dgn perumpamaan `dont judge the book by its cover'.Tak boleh dinilai luaran semata2.Dlm erti kata lain, faktor luaran bleh diamik kira cuma tak boleh menjadi asas utama untuk membuat penilaian bagi setiap perkara.

Selepas habis kelas tadi, salah sorang pljr aku bagi splastik manggis.Katanya atuknya bwk dr kg, so parents dia suh bg kat aku sket.Bleh le berbuka nanti dgn buah peberet aku ni.:)Maka dptle idea sket nak menulis pagi ni.Moga ia juga membuka minda kita untuk berfikir pada hari keenam belas kita berpuasa.Mata aku sgtla mengantuk harini maka otak pun menjadi sgtle malas untuk diperah dlm bab2 berfikir2 ni.Solusinya, aku nak rehat jap sambil melayan mindaku ni hehehe.

date Tuesday, September 16, 2008

17 comments to “HITAM-HITAM SI TAMPUK MANGGIS”

  1. Anonymous
    September 16, 2008 at 12:07 PM

    koi suka manggis, salah satu sbbnya ada kaitan dgn warna purple :D

  1. Tirana
    September 16, 2008 at 1:31 PM

    Cerita pasal buah manggis pulak ye.. Lama dah tak makan buah manggis..Puasa2 ni dah terliur bila ingat buah manggis..hehehe

    p/s Azwari..kak tirana ada invite Azwari ke personal blog.. Dapat email tak? Nanti check yahoo email ye.

  1. IKRAB family
    September 16, 2008 at 3:11 PM

    oo intan suka sesuatu nengok kaler dulu ke hehehe.
    intan dan kak tirana meh le sini kita mkn buah manggis ni :)Tq kak for the invitation.Tadi check email lum ada lagik.

  1. Anonymous
    September 17, 2008 at 1:53 PM

    dakwat pen aku warna purple...taknak hirup ke...haha

  1. Anonymous
    September 18, 2008 at 1:01 AM

    Shima...isi manggis tu buat asam sambal... sedap...pernah cuba?

  1. Anonymous
    September 18, 2008 at 5:44 AM

    mmm...
    1st time masuk..
    nampak gambo tu...

    ade kak diba...
    ade kak ani...
    ade kak azrie...
    ade kak khaulah...

    yg lain tak kenal lah...

    wahhh... gi mane tu...
    posa2 ni kalo dapat buka sama2 kan best...

  1. Anonymous
    September 18, 2008 at 12:31 PM

    cmna gmbo koi takde dlm gmbo tu ek...hehe
    shima, yg koi pasan apa2 berkaitan dgn kaler ungu ni mmg sedap dan menarik :D

  1. IKRAB family
    September 18, 2008 at 3:55 PM

    ben,dakwat hang kaler purple ek...wah pekerja cemerlang hehehe, memang le menolong tokey dakwat mcm ni :)

    Anonymos...yg lain tu jelitawan2 kak diba punye geng :)
    kitowang masa tu wat re union geng bunga kertas hehehe.... jumpa kat alamanda pekena kek secret recipe :)

    Jum aaaa kita berbuka ramai2 kat Suwany Hotel ni plak okeh?Anonymos belanja ye ;)

  1. IKRAB family
    September 18, 2008 at 3:56 PM

    nenek, lum penah cuba lagik.bg la resepinye.sementara masih ada beberapa bijik manggi sket umah nak gak cuba tuk berbuka.

    err..kak dib, asam sambal tu ala2 asam pedas ke, masak sambal ke or mcm sambal belacan buh buah kuini tuh?akak pernah mkn sambal buah kuini?sedapnye..or pajeri buah kuini..lama tak mkn susah nak jumpa buah ni skg.

  1. IKRAB family
    September 18, 2008 at 4:05 PM

    intan,la bukan aok ke yang jadi camera woman tula ajak bergambr sekali malu la pulak hehehe.

    ye ke seme kaler purple sedap ye..jap nak analisa, kek kaler purple ada yam/keladi mmg sedap, aiskrim kaler purpe ada keladi gak mmg sedap,kueh talam kaler purple ada keladi mmg yummy,coklat kaler puruple lum ada lagik...biskut raya kaler purple...ada ke org nak mkn hehehe...nasi kaler purple ke biru nasi kerabu kan mmg nyamannnn.ape lagi ye kaler purple?

  1. Anonymous
    September 19, 2008 at 1:37 AM

    bolehh... ape salahnya...
    cari jerr date n time nye...
    ngan syarat kena bawak 2 kakak terhormat tu...

    kak ani dan kak diba...

    ehhh... yer2 jer...
    awak kenak saya ker..???

    :)

  1. IKRAB family
    September 19, 2008 at 1:39 PM

    okeh setttt nanti wa uruskan dgn kakak2 dan kwn2 ye.
    kenalll cuma yg mana satu ye hehehe....rasanya geng bung akertas jugak ni..takpu klu blum jadi ahli....belum terlambat, welkam to the club :)

  1. Anonymous
    September 19, 2008 at 10:22 PM

    hahaha...
    tak kenal lah tu... :)

  1. Anonymous
    September 20, 2008 at 1:37 AM

    Tak sangka ada org kenal kak diba...ingatkan nenek jer yg kenal dia...hehehe...

    Shima...buat sambal manggis tu sama macam kita taruk kuini dalam sambal tu jugak...lum cuba lum tau...cuba jangan tak cuba...hahaha

  1. IKRAB family
    September 22, 2008 at 11:02 AM

    hehehe.kenalkanlah diri jgn memalu.ni duk disebalik anonymous, kenal pun jadi tak kenal mcm citer papaya pakai topeng hehehe.

    nenek tu kembar siam campuq patani kut hehehe.oic...so tumuk cabai mcm nak wat sambai belacan ye.okeh nanti saya try.tq kak dib bagi resepi.raya ni mai la ke kg.tingin gak nak bwk parents jln2 jumpa akak.bila la agaknye ye ;)

  1. Anonymous
    September 23, 2008 at 10:12 AM

    Buah manggis buah yang jujur tak pernah menipu. Kalau tangkainya ada 5 tampo, mesti isinya 5 juga dan begitulah seterusnya. Dia tak pernah tampok tunjuk 5 tapi isi hanya ada 4. He he

    Satu lagi manggisnya jujur kerana walaupun rupa dia tak cantik tapi isinya putih melepak dan sedap rasanya.

  1. Anonymous
    September 26, 2008 at 12:39 PM

    oooo...
    nenek pun kenal kak diba yer...

    tapi purple x kenal sy lah...
    :)

smile always...

smile always...

SHOP ON LINE

SANTAPAN UNTUK HARI RAYA, TEMPAHAN KEK & COOKIES (HOME MADE).
*tempahan dibuka -
Tart Nenas (berbentuk hati) - RM22 - 50 biji

(guna burter/mentega)

Kek Lapis Sarawak (home made) :
Set Deluxe : 1 biji (1/2 kg) - RM28.
Pembelian untuk 5 biji ke atas - RM25 tiap satu kek
Juga untuk penghantaran di luar KL dan selangor.
Tempahan atau pertanyaan :

email : shima_cute@yahoo.com

sample juga boleh dihantar.

Kek Lapis Bluberry – perasa bluberry dan cheese

Kek Lapis Chocolate Almond –coklat, pandan dan almond
Kek Lapis Sweet & Sour – perasa pandan dan masam manis

Kek Lapis Chocolate Orange – perasa coklat dan limau

Kek Lapis Chocolate Vanila – perasa coklat dan vanila

Kek Lapis Horlicks – perasa pandan,strawberry dan vanila

Kek Lapis Stawberry – perasa strawberry dan vanila

Kek Lapis Tembikai – perasa vanilla, pandan dan stawberry

Kek Lapis Pandan – perasa pandan

Kek Lapis Keladi – perasa keladi dan vanila


Set Premium
1 biji – 700gm
*harga promosi = RM36
(harga pasaran = RM46-48)
Antara kek lapisnya adalah;

Kek Lapis Buah Campuran – perasa vanilla dan buah campuran
Kek Lapis Chocberry – perasa strawberry, coklat dan vanilla (corak batik)
Kek Lapis Vanilaberry – perasa berry dan vanilla (bercorak dam)
Kek Lapis Roll – perasa strawberry, vanilla (corak batik)
Kek Lapis Cadbury – perasa vanilla dan coklat

Kek Lapis Prune – perasa pandan dan prune
Kek Lapis Cheese – perasa coklat, vanilla, cheese

Kek Lapis Rempah – perasa rempah tradisional

KEK LAPIS SARAWAK- HOME MADE - UTK SANTAPAN HARI RAYA

KEK LAPIS SARAWAK- HOME MADE - UTK SANTAPAN HARI RAYA
Tempahan dibuka Sehingga Seminggu Berpuasa

HOMEMADE TART (TART NENAS/BLUBERRY)

HOMEMADE TART (TART NENAS/BLUBERRY)
TEMPAHAN DIBUKA

Manis-manis kek cekelat, manis lagi senyumanmu

Manis-manis kek cekelat, manis lagi senyumanmu