Kueh Bulan atau moon cake adalah sejenis makanan (kueh) orang-orang Cina yang mempunyai sejarahnya sendiri di tanah Besar Cina beratus2 tahun dahulu.Kini, kueh bulan ni dah dijaikan kommersial di mana pelbagai perasa di tambah seperti coklat,dragon fruit(buah naga) dan lain2 selain daripada rasa kacang merah. Nape plak aku citer pasal kueh bulan pada bulan Ramadhan ni ye?apa kaitannya?Actually aku baru je dpt satu bekas kueh bulan pemberian pljr aku katanya mak dia suh bagi. Di Malaysia ni boleh dapat yang halal tapi kena check betul2 sebab bhn2nya seperti minyak dan lain2 yg digunakan perlulah diteliti ye tak.
Apa yang menarik tentang kueh bulan ni ialah sejarah pembuatannya.Menurut hikayat Cina, kuih bulan berdasarkan sebuah kisah yang berlaku di negara China semasa pemerintahan puak Mongol (Dinasti Yuan) yang agak tegas dan kejam. Undang-undang yang tidak munasabah dan pelik dikenakan ke atas rakyat Cina supaya tiada satu pun yang dapat menggugat kuasa mereka. Disebabkan ini, rakyat Cina dengan dorongan pihak Ming bersepakat untuk memberontak. Pada suatu malam semasa bulan sedang mengambang, mereka membuat kuih yang berbentuk bulat beramai-ramai. Di tengah-tengah kuih tersebut diletakkan surat sebagai pesanan yang menerangkan cara untuk memberontak. Surat Usaha ini berjaya kerana ia dapat diedarkan pada orang ramai secara tersembunyi dan kerajaan Mongol berjaya digulingkan. Mengikut cerita ini juga, Raja Mongol telah diberi makan kueh bulan ini yang telah dimasukkan racun untuk membunuhnya. Hingga kini, peristiwa ini dirayakan setiap tahun oleh masyarakat Cina dalam perayaan yang dikenali sebagai Perayaan Pertengahan Musim Luruh.
Kuih bulan yang dibuat daripada adunan yang manis dan memiliki inti biji teratai atau kacang merah, kebiasaannya dengan kuning telur masin di pertengahannya.
Perayaan Kueh Bulan atau `Moon Cake Festival' juga dikaitkan dengan Pesta Tanglung.Apa yang menarik daripada cerita kueh bulan ini ialah kreativiti rakyat dalam membentuk kesatuan dan kekuatan untuk menyelesaikan masalah iaitu berhadapan dgn Pemerintah yang kejam.Ia juga menunjukkan disiplin yang kuat kerana bukan mudah nak kekalkan rahsia supaya ia tak diketahui pihak musuh.Kreativiti dan kesatuan `unity' itu mmg perlu dalam membentuk masyarakat yang bersatu padu dan harmoni. Tapi nengok keadaan Malaysia ni, pening dah kepala aku dgn isu2 politik yang asyik bergelombang dan berarus deras mcm banjir yang melanda sebahagian daerah di negeri2 utara Malaysia.Sama sendiri nak bertelagah apa tah lagi di luar kumpulan masing2. Agaknya inilah lumrah alam dan manusia yang mewarnai kehidupan kesan daripada sejarah membentuk sejarah baru yg sama kerana tidak mengambil iktibar daripada sejarah.
smile always...
SHOP ON LINE
*tempahan dibuka -
Tart Nenas (berbentuk hati) - RM22 - 50 biji
(guna burter/mentega)
Kek Lapis Sarawak (home made) :
Set Deluxe : 1 biji (1/2 kg) - RM28.
Pembelian untuk 5 biji ke atas - RM25 tiap satu kek
Juga untuk penghantaran di luar KL dan selangor.
Tempahan atau pertanyaan :
email : shima_cute@yahoo.com
sample juga boleh dihantar.
Kek Lapis Bluberry – perasa bluberry dan cheese
Kek Lapis Chocolate Almond –coklat, pandan dan almond
Kek Lapis Sweet & Sour – perasa pandan dan masam manis
Kek Lapis Chocolate Orange – perasa coklat dan limau
Kek Lapis Chocolate Vanila – perasa coklat dan vanila
Kek Lapis Horlicks – perasa pandan,strawberry dan vanila
Kek Lapis Stawberry – perasa strawberry dan vanila
Kek Lapis Tembikai – perasa vanilla, pandan dan stawberry
Kek Lapis Pandan – perasa pandan
Kek Lapis Keladi – perasa keladi dan vanila
Set Premium
1 biji – 700gm
*harga promosi = RM36
(harga pasaran = RM46-48)
Antara kek lapisnya adalah;
Kek Lapis Buah Campuran – perasa vanilla dan buah campuran
Kek Lapis Chocberry – perasa strawberry, coklat dan vanilla (corak batik)
Kek Lapis Vanilaberry – perasa berry dan vanilla (bercorak dam)
Kek Lapis Roll – perasa strawberry, vanilla (corak batik)
Kek Lapis Cadbury – perasa vanilla dan coklat
Kek Lapis Prune – perasa pandan dan prune
Kek Lapis Cheese – perasa coklat, vanilla, cheese
Kek Lapis Rempah – perasa rempah tradisional